Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ajutoare de urgență pentru persoanele din municipiul Alba Iulia care nu își pot asigura cele necesare traiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ajutoare de urgență pentru persoanele din municipiul Alba Iulia care nu își pot asigura cele necesare traiului

Persoanele din municipiul Alba Iulia, afectate de instituirea stării de urgență, care nu își pot asigura cele necesare traiului, pot primi ajutoare de urgență dacă justifică nevoia, strâns legată de starea de urgență, în perioada stabililită prin decret. Proiectul se va afla spre aprobare, pe masa consilierilor locali, în ședința de luni, 30 martie 2020.

Începând cu data 16 martie s-a instituit starea de urgență pe teritoriul României. În evidențele Direcției de Asistență Socială sunt persoane afectate de instituirea stării de urgență și au nevoie de sprijin financiar pentru acoperirea necesităților de trai.

Direcția de Asistență Socială are în subordine serviciul social „Cantina de ajutor Social” care este înființat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 234/13.10.1998 modificată prin HCL nr. 37 din data de 23 februarie 1999 și HCL 122/28.05.2001 privind reorganizarea Cantinei de ajutor social și funcționează conform Legii nr.208/1997 privind cantinele de ajutor social.

Cantina de ajutor social furnizează servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor sau familiilor aflate în situații economico-sociale sau medicale deosebite în scopul prevenirii, limitării sau înlăturării efectelor temporare sau permanente ale unor situații care pot genera marginalizarea sau excluderea socială a unor persoane, familii sau grupuri.

Legea nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social, prevede ca „în cazurile de urgență, servirea mesei la cantina de ajutor social poate fi aprobată, pentru cel mult 7 zile, de către directorul cantinei.”

Astfel, se vor lua măsuri pentru sprijinirea cetățenilor în vederea asigurării alimentației și a altor necesități de trai pe perioada în care aceștia se află în izolare la domiciliu. Pentru ducerea la îndeplinire a dispoziției mai sus amintite și a altor acte normative adoptate după instituirea stării de urgență, Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia asigură porții de hrană caldă și hrană rece de 12 lei/zi/persoană prin cantina de ajutor social persoanelor izolate la domiciliu precum și altor persoane care datorită stării de urgență nu își pot asigura hrana, pe o perioadă de 7 zile.

Hrana se asigură cu condiția să nu fie aparținători sau persoane care să le poată asigura hrana persoanelor izolate la domiciliu sau nu au venituri pentru achiziționarea alimentelor.

Acordarea porțiilor de hrană de la Cantina de Ajutor Social, pentru primele 7 zile se aprobă prin Dispoziția Directorului executiv al Direcției de Asistență Socială, în conformitate cu 6(2) din Legea nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social.

Precizăm că s-a constatat la nivelul Direcției de Asistență Socială că sunt persoane care sunt afectate de starea de urgență și au nevoie de alimente care nu sunt disponibile la Cantina de Ajutor social, ( exemplu lapte praf pentru copii) sau au nevoi speciale datorită stării de sănătate.

Pentru acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor afectate de starea de urgență se desfășoară următoarele activități:

1. Preluarea cazurilor: Direcția de Asistență Socială Alba Iulia preia solicitările prin telefon s-au alte mijloace on-line;

2. Întocmirea dosarului, actele necesare:

– cerere/solicitare (transmisă pe e-mail sau Whats App, telefonică);
– fisă de evaluare socială a familiei întocmită telefonic;
– copie carte de identitate (transmisă pe e-mail sau Whats App)
– declarație pe proprie răspundere a solicitantului.

3. Efectuare plata: plata ajutorului de urgență se face pe bază de stat plată/card.

Dovada cheltuirii sumei primite în scopul pentru care a fost acordată se face pe baza facturilor fiscale, chitanțe, bonuri de casă,etc. cu posibilitatea transmiterii acestora pe e-mail sau Whats App.

Ajutoarele de urgență se pot acorda și în natură conform legii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE | Alarmă falsă pentru pompierii din Câmpeni: Au fost să intervină între Albac și Horea la un accident care NU s-a confirmat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alarmă falsă pentru pompierii din Câmpeni: Au fost să intervină între Albac și Horea la un accident care NU s-a confirmat Un accident rutier a avut loc duminică seara între Albac și Horea. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: FOTO | Cum s-a petrecut accidentul de pe DN 75, la Vadu Moților: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea