Ajunul Bobotezei, noaptea când fetele pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul

1238viseaza-ursitul-1Potrivit tradiţiei populare, Ajunul Bobotezei este noaptea în care fetele necăsătorite îşi pot visa ursitul. Fetele care doresc să îşi viseze ursitul iau de la preot un fir de busuioc sfinţit, plantă despre care se crede că are puteri magice. Cea care vrea să i se arate destinul trebuie sa postească, să se roage şi să pună busuiocul sub pernă, în noaptea dinaintea sărbătorii.

Citeşte şi Obiceiuri, tradiţii şi supersitiţii de Bobotează

ELIT

În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

Potrivit canoanelor Bisericii, în Ajunul Bobotezei se ajunează total, adică se ţine post negru, iar a doua zi se ia agheasmă înainte de a manca ceva. Totuşi, aşa cum arată Tipicul Sfântului Sava, daca Ajunul cade duminica sau sâmbăta, nu se tine post negru. Creştinii postesc în data de 5 ianuarie, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită – Agheasma Mare.

Mihail David - 2020

În Ajunul Bobotezei credincioşii îşi stropesc casele cu Agheasmă Mare şi tot cu ea stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor si a Sfântului şi Marelui Mir.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Horea 5 ianuarie 2014 at 12:27

„Fetele care doresc să îşi viseze ursitul iau de la preot un fir de busuioc sfinţit, plantă despre care se crede că are puteri magice.”

Unele or lua firul cu pricina.
Cat despre vise … mai e de discutat.

Busuioc Alexandru - Valentin 5 ianuarie 2014 at 12:28

Cel mai tare articol, de când s-a înființat această publicație !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...