Rămâi conectat

Actualitate

Ajunul Bobotezei, noaptea când fetele pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1238viseaza-ursitul-1Potrivit tradiţiei populare, Ajunul Bobotezei este noaptea în care fetele necăsătorite îşi pot visa ursitul. Fetele care doresc să îşi viseze ursitul iau de la preot un fir de busuioc sfinţit, plantă despre care se crede că are puteri magice. Cea care vrea să i se arate destinul trebuie sa postească, să se roage şi să pună busuiocul sub pernă, în noaptea dinaintea sărbătorii.

Citeşte şi Obiceiuri, tradiţii şi supersitiţii de Bobotează

În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

Potrivit canoanelor Bisericii, în Ajunul Bobotezei se ajunează total, adică se ţine post negru, iar a doua zi se ia agheasmă înainte de a manca ceva. Totuşi, aşa cum arată Tipicul Sfântului Sava, daca Ajunul cade duminica sau sâmbăta, nu se tine post negru. Creştinii postesc în data de 5 ianuarie, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită – Agheasma Mare.

În Ajunul Bobotezei credincioşii îşi stropesc casele cu Agheasmă Mare şi tot cu ea stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor si a Sfântului şi Marelui Mir.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea