Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

ADR Centru: Cerere mare de instruiri pe fonduri nerambursabile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Mai multe întâlniri punctuale, cerința în cadrul seminarului cu producătorii agricoli organizat la Alba Iulia

Mai multe sesiuni de instruire pe tematica fondurilor nerambursabile – dorință exprimată constant de solicitanții de finanțare europeană! Iar Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru a răspuns acestei nevoi prin seminarul organizat pentru prezentarea politicilor agricole 2014-2020.

Seminarul a fost moderat de către Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, Ioan Șincu, director general adjunct al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 7 Centru Alba Iulia, precum și Mihai Pocanschi, director al Departamentului Planificare și Proiecte Regionale din cadrul ADR Centru. Peste 70 de reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul rural, persoane fizice, consultanți sau specialiști în agricultură au participat la seminar și au subliniat că e nevoie să se discute punctual, pe categorii de beneficiari, cu cei ce gestionează fondurile nerambursabile.

Seminarul „Politici şi instrumente pentru creșterea și dezvoltarea durabilă a zonelor rurale” este parte componentă a unei campanii de informare mai ample desfăşurată de ADR Centru prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru și prin proiectul “GRISI PLUS – Geomatică și Soluții Informatice pentru Zonele Rurale”. Exemple de proiecte din mediul rural implementate cu succes de către alte țări ale Uniunii Europene, lecții învățate din perioada de finanțare nerambursabilă 2007-2013, dar și prioritățile de finanțare nerambursabilă pentru mediul rural, ce vor fi stabilite pentru viitoarea perioadă de programare financiară 2014-2020, au fost principalele subiecte prezentate în cadrul acestui seminar.

Utilizarea instrumentelor geomatice pentru îmbunătățirea atractivității teritoriilor rurale, respectiv proiectarea dezvoltării în timp a unor teritorii și aplicațiile practice în agricultură și dezvoltarea rurală, au menținut interesul celor prezenți, interesați de posibilități de finanțare a unor proiecte de acest tip.

Pe parcursul perioadei 2014-2020, vom avea la dispoziţie, ca țară, peste 7,1 miliarde euro fonduri europene pentru dezvoltarea mediului rural. Pe lângă aceste fonduri alocate de către Uniunea Europeană, Guvernul României va adăuga cofinanţarea naţională de 20%, respectiv 1,4 miliarde euro. În cazul fondurilor ce urmează să fie plătite prin APIA, Uniunea Europeană a majorat fondurile la 12,6 miliarde pentru viitorul exercițiu financiar. La nivelul României, acest lucru se datorează creșterii suprafețelor agricole, declarate la APIA și care pot beneficia de subvențiile europene. În mod concret, autoritățile preconizează că primele măsuri de finanțare pentru exercițiul financiar 2014-2020, se vor putea accesa începând cu luna octombrie 2014”, a declarat Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Conform estimărilor reprezentanţilor APDRP, în următoarea perioadă vor fi alocate sume mai mari pentru măsurile de sprijin referitoare la: Dezvoltarea satului românesc, Dezvoltarea exploataţiilor agricole, Procesarea produselor agricole, Instalarea tinerilor în mediul rural ca şefi de exploataţii, Încurajarea activităţilor turistice, Înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural, dar şi Înfiinţarea şi consolidarea grupurilor de acţiune locală. Sunt propuse de asemenea și crearea de subprograme ce vizează alocarea de fonduri nerambursabile pentru organizarea lanțului alimentar, micii fermieri, viticultura și agricultura ecologică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea