Rămâi conectat

Politică Administrație

Aderarea Municipiului Alba Iulia la EDEN Network – o oportunitate de creştere a vizibilităţii patrimoniului local la nivel european

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Municipiul Alba lulia are posibilitatea de a-și crește gradul de promovare a potenţialului turistic din teritoriu prin aderarea la Asociaţia Europeană a Reţelei Destinaţiilor Europene de Excelenţă – EDEN NETWORK. Potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi spus spre aprobarea Consiliului Local, participarea în cadrul asociaţiei va contribui semnificativ la creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural al Municipiului Alba lulia şi la creşterea numărului de turişti care vor alege oraşul Alba lulia ca destinaţie turistică.

Statutul de membru al asociaţiei va avea un impact pozitiv asupra numărului de turişti din Europa şi întreaga lume care aleg Municipiul Alba lulia ca destinaţie de vacanţă. De asemenea, orașul va beneficia de exemple de bune practici în promovarea turismului local din partea unor ţări cu tradiţie în domeniul turismului ca Franţa, Italia, Spania, etc. şi totodată va putea dezvolta parteneriate transnaţionale în cadrul unor proiecte care să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale”, spun inițiatorii proiectului.

Municipiul Alba Iulia a câştigat în data de 1 iunie 2012, titlul de Destinaţie Europeană de Excelenţă conferit de Comisia Europeană şi a fost premiat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe data de 15 noiembrie anul curent la ROMEXPO Bucureşti, cu ocazia organizării Târgului de Turism al României. Această recunoaştere Europeană legitimează oraşul să devină un promotor al culturii şi istoriei României şi să participe activ la promovarea diversităţii culturale a statelor membre UE, alături de alte oraşe europene încărcate de cultură şi istorie care urmăresc conservarea şi reabilitarea patrimoniului cultural şi creşterea vizibilităţii patrimoniului local la nivel european.

Eforturile Primăriei Municipiului Alba Iulia în vederea creşterii potenţialului turistic al ”celeilalte capitale” au fost recompensate de această recunoaştere iar în acest context, se doreşte dezvoltarea unor măsuri integrate ale autorităţilor publice locale care să genereze creşterea numărului de turişti în oraș„, se arată în raportul de specialitate ce însoțește proiectul de hotărâre.

Pentru a creşte vizibilitatea la nivel european a destinaţiilor de excelenţă, Comisia Europeană a propus o serie de recomandări în ceea ce priveşte datoria fiecărei destinaţii de a întreprinde acţiuni individuale pentru stimularea creşterii vizibilităţii destinaţiilor premiate, care să însoţească promovarea asigurată pe site-ul Comisiei Europene şi anume, asocierea destinaţiilor într-o manieră sustenabilă, focusată pe rezultate concrete.

Implicarea comunităţii locale în acţiunile întreprinse de asociaţia europeană nonprofit EDEN NETWORK care reuneşte mai multe destinaţii câştigătoare EDEN cu scopul de a uni forţe, energii şi pasiune pentru dezvoltarea turismului sustenabil la nivelul Uniunii Europene reprezintă o oportunitate de a creşte vizibilitatea Municipiului Alba Iulia la nivel internaţional. Destinaţiile Europene de Excelenţă, care ulterior titlului oferit de Comisia Europeană se alătură Asociaţiei EDEN Network, beneficiază de un cadru legitim pentru generarea de parteneriate şi colaborări cu alte destinaţii de excelenţă „acreditate” şi de oportunitatea de a promova destinaţia la nivelul statelor membre UE într- un mod constant şi sustenabil.

De asemenea, un alt beneficiu al statutului de membru al acestei asociaţii îl reprezintă oportunitatea de a beneficia de o promovare constantă pe site-uri de mare interes pentru turişti din toată lumea, precum site-ul Friend’s Nature Association (Asociaţia Prietenilor Naturii ) http://wvwv.nfi.at/index.php?option=com_content&task=view&id=425&Itemid=29&lang=en, care are peste 500 000 vizualizări, sau site-ul www.responsibletravel.com care reprezintă unul din cele mai importante instrumente online folosite de turişti pentru a-şi planifica vacanţele.

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii locali, municipalitatea se angajează să aloce suma de 100 euro reprezentând taxa unică de aderare care se plăteşte o singură dată de către fiecare membru, odată cu aderarea la Asociaţie și se angajează să previzioneze şi să furnizeze din bugetul local suma de 400 de euro anual, reprezentând cotizaţia anuală pentru membrii asociaţiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea