Rămâi conectat

Actualitate

Acţiune de prevenire a accidentelor în Alba Iulia – vezi recomandările polițiștilor pentru pietoni

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Poliţiştii Biroului Rutier Alba Iulia au organizat, miercuri, pe raza municipiului o acţiune ce a avut drept scop prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii.

Au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 8.240 lei, din care 18 pietonilor care s-au angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi 11 conducătorilor auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare pe marcajul pietonal. Alte 7 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate conducătorilor auto care au oprit sau au staţionat în loc nepermis.

Celor 11 conducători auto sancţionaţi pentru neacordare de prioritate pietonilor, le-au fost reţinute, în vederea suspendării, permisele de conducere.

În scopul prevenirii accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii, poliţiştii rutieri din Judeţul Alba vor intensifica acţiunile specifice, în special pe raza municipiilor şi oraşelor din judeţ.

Reamintim conducătorilor auto că, potrivit prevederilor O.U.G. 195/2002 neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric, destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu 4 sau 5 puncte amendă (320 – 400 lei) iar ca măsură complementară, permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, pietonilor le este interzis să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

Ei nu voie nici sa se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritara care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore.

Pietonii nu trebuie sa traverseze partea carosabila prin faţă sau prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor in care exista treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător.

De asemenea, pietonii nu trebuie să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate si semnalizate corespunzător sau sa traverseze calea ferata atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea.

În plus, pe timp de noapte, pietonul are obligația de a avea accesorii fluorescent-reflectorizante pe îmbrăcăminte sau de a purta o sursa de lumina, vizibila din ambele sensuri de mers, atunci când circula pe partea carosabila a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente.

Pietonilor le reamintim că, potrivit aceluiaşi act normativ, traversarea prin loc nepermis se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 160 şi 240 lei”, precizează reprezentanții IPJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT | Schimbare importantă pentru cei care au obținut note mici: Ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele Absolvenții de liceu care au dat examenul de Bacalaureat și l-au luat cu o medie de cel puțin 6, 5 la toate materiile, ar putea avea posibilitatea de a-și mări notele. Un proiect a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea