Rămâi conectat

Actualitate

A început sezonul Sărbătorilor de Iarnă, a început sezonul trichinelozei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primii 3 porci depistaţi cu trichineloză în acest sezon lEfectuarea examenelor trichineloscopice vă scapă de îmbolnăvire

    Dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, ne-a confirmat faptul că în actualul sezon de sacrificare a porcilor în vederea consumului cu prilejul sărbătorilor de iarnă au fost depistaţi 3 porci infestaţi cu Trichinela spirallis. Este vorba despre animale tăiate în gospodării la Gârbova, Câmpeni şi Alba Iulia.
Diagnosticul pentru trichineloză se face în mod obişnuit prin examen trichineloscopic care  se execută obligatoriu pentru cărnurile de porc, vânat (mistreţ, urs) şi cal. Cea mai folosită variantă a examenului trichineloscopic este metoda compresiei. Pentru a fi admisă pentru prelucrare în vederea consumului public sau pentru consum public ca atare, carnea proaspătă şi produsele din carne trebuie să fie supuse unui examen efectuat sub control şi responsabilitatea unui medic veterinar oficial. După sacrificarea porcinelor trebuie să se recolteze din carcasă o probă de aproximativ 15-20 grame din fiecare pilier diafragmatic aproape de inserţia tendinoasă a acestuia. Această probă va fi adusă la dispensarele sanitar-veterinare.
„Rugăm toţi proprietarii să efectueze examenul trichineloscopic pentru porcinele sacrificate, iar consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne şi produse din carne din unităţi autorizate  veterinar. Propietarii sunt rugaţi ca odată cu proba adusă pentru examenul trichineloscopic să aducă şi crotaliile de la porcii sacrificaţi care sunt crotaliaţi, pentru că este obligatorie colectarea acestora şi scoaterea porcilor din baza de date a DSVSA Alba”, a spus dr. Ioan Tătucu.
Referitor la efectuarea examenului trichineloscopic, el a precizat că examenul pentru decelarea trichinelozei la animalele tăiate pentru consum familial se efectuează contra sumei de 7 lei la unităţile de stat: Laboratorul Sanitar-Veterinar de Stat din cadrul DSVSA Alba, circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din fiecare oraş, în timp ce la circumscripţiile de asistenţă concesionată din fiecare comună tariful e stabilit de medicul veterinar privat (De exemplu, dr. Ioan Martin ne-a declarat că examenul trichineloscopic efectuat la CSV Alba Iulia costă 20 de lei).
Încă din 30 noiembrie, s-a organizat permanenţa la sediul Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat din cadrul DSVSA Alba, circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Alba (oraşele Alba Iulia, Câmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Blaj) pentru efectuarea examenului trichineloscopic, fiind suplimentat numărul personalului sanitar-veterinar cu specialişti din cadrul DSVSA Alba.
În cadrul Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat al DSVSA se efectuează atat examene trichineloscopice pentru populaţie, cât şi confirmările probelor pozitive. Programul de lucru al CSVSA şi LSV este următorul: luni – vineri:  8.00- 16.00, sâmbăta: 8.00 – 15.00, duminica: 8.00 – 13.00. Lista circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţ cuprinre: CSVSA Blaj 0258/710102; CSVSA Teiuş 0258/851717; CSVSA Alba Iulia I  (Centru) 0258/816217; CSVSA Alba Iulia II,  (Cetate)  0258/835701; CSVSA Aiud 0258/861658; CSVSA Sebeş 0258/731038; CSVSA Cugir 0258/751724; CSVSA Câmpeni 0258/771514, CSVSA Ocna Mureş 0258/870838. Totodată, DSVSA Alba a amenajat în Piaţa Agroalimentară Zlatna un punct pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cu dotările corespunzătoare, fiind deservit de un medic veterinar şi un asistent veterinar.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii Controale de amploare au fost declanșate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală în sectorul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule. Acțiunile de control ale inspectorilor au scos la iveală neconcordanțe importante între numărul prestațiilor ITP efectuate și veniturile impozabile declarate de contribuabili. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea