Fenomen astronomic spectaculos de Ziua Îndragostiților 2025: Venus, „planeta iubirii”, apariție inedită pe cer
Fenomen astronomic spectaculos de Ziua Îndragostiților 2025: Venus, „planeta iubirii”, apariție inedită pe cer
De Ziua Îndragostiților 2025, Venus, numită și planeta iubirii, va fi cea mai strălucitoare de pe cerul nopții, oferind un spectacol astronomic deosebit. În data de 14 februarie planeta va atinge o magnitudine de -4,9, pe care nu o va mai avea până în septembrie 2026.
Citește și: Eclipsa de Soare 2025: Fenomen astronomic fascinant, vizibil și pe cerul României în luna martie. Cum se va vedea în țara naostră
În prezent, Venus domnește suprem pe cerul nopții după apusul soarelui și își respectă porecla de „stea de seară”. Deși este întotdeauna cea mai strălucitoare planetă de pe cerul nopții atunci când este vizibilă – a doua ca strălucire după Soare și Lună – la mijlocul lunii februarie atinge o magnitudine de -4,9, cea mai luminoasă strălucire a sa. Planeta nu va mai apărea atât de strălucitoare pe cerul de seară până în septembrie 2026, potrivit EarthSky.
Venus a atins cel mai înalt punct pe cerul de seară pe 10 ianuarie și se va scufunda în strălucirea soarelui pe 22 martie, cea mai strălucitoare apariție de seară fiind la jumătatea distanței dintre cele două extreme.
Vizibilitatea și strălucirea planetei Venus sunt rezultatul locului în care aceasta orbitează în jurul Soarelui în sistemul solar. Fiind a doua planetă de la Soare, Venus se află întotdeauna în interiorul Pământului și, prin urmare, are faze similare cu cele ale Lunii, așa cum sunt văzute de pe planeta noastră.
Pe măsură ce Venus se apropie de Pământ, se micșorează până devine o semilună
Pe măsură ce Venus se apropie de Pământ – așa cum se întâmplă chiar acum – se micșorează până devine o semilună. Deși va fi iluminată doar în proporție de 27% pe 14 februarie, apropierea sa de Pământ în acel moment ne va oferi cea mai strălucitoare imagine a planetei din tot anul. Până la 1 martie, Venus va fi luminată doar în proporție de 14% – așa că acum este un moment excelent pentru a o vedea printr-un telescop de curte sau un binoclu bun pentru observarea cerului, scrie antena3.
Strălucirea remarcabilă a planetei Venus nu se datorează doar apropierii sale de Pământ. De asemenea, Venus este relativ mare (cu doar câteva sute de kilometri mai mică decât Pământul în diametru), iar straturile sale de nori sunt foarte reflectorizante.
Bucurați-vă de priveliștile convenabile de după apusul soarelui asupra planetei Venus de Ziua Îndrăgostiților, pentru că, de atunci încolo, strălucirea planetei va scădea pe măsură ce se va reduce la o semilună tot mai subțire. În martie, Venus va fi greu de văzut pe cer după apusul soarelui. După ce va trece prin strălucirea soarelui la sfârșitul lunii martie, planeta va ieși pe cer înainte de răsărit și va atinge cea mai mare strălucire pe cerul dimineții pe 27 aprilie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Muncii 2025: Modificări în legea securității și sănătății în muncă. Noi obligații pentru angajatori
Codul Muncii 2025: Modificări în legea securității și sănătății în muncă. Noi obligații pentru angajatori Un nou proiect pus în dezbateri publică de Ministerul Muncii, definește hărțuirea la locul de muncă și aduce noi obligații pentru angajatori. Citește și: Hărțuirea sexuală și cea morală în școli și în universități, dar și la locul de muncă […]