Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare

Bera Larisa

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Alegeri prezidenţiale 2024: Acte necesare la secția de vot și reguli în cabina de votare

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Peste doar câteva zile, circa 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele. Cele două tururi de alegeri prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie și 8 decembrie. De asemenea, pe data de 1 decembrie au loc alegerile parlamentare.

De ce două tururi de scrutin la alegerile prezidenţiale? Pentru că un candidat trebuie să obţină peste 50% din voturile exprimate şi este puţin probabil să avem parte de un asemenea scenariu încă de la primul tur de scrutin.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024: În ce situații se anulează buletinul de vot

În aceste condiţii ne-am gândit că este important să avem în atenţie câteva lucruri cu care ne-am putea confrunta la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, dar lucruri care ar putea fi valabile şi pentru celelalte runde de alegeri.

În acest caz trebuie făcute, din start, câteva precizări. În cazul românilor care au mai votat şi nu şi-au schimbat adresa din buletin este foarte posibil ca alegerile prezidenţiale 2024 să voteze la aceeaşi secţie de votare la care au votat şi la alte alegeri desfăşurate în ultimii ani.

Totuşi, dacă aveţi semne de întrebare, puteţi afla secţia de votare de care aparţineţi accesând registrulelectoral.ro. Sigur, dacă nu sunteţi în localitatea în care aveţi domiciliul, puteţi vota la orice secţie de votare, pe liste suplimentare. Atenţie, însă! Un bucureştean, de exemplu, nu poate vota într-un alt sector. Dacă se află în Bucureşti, în ziua respectivă, trebuie să voteze la secţia de care aparţine.

Acte necesare la secţia de vot

Cum era de aşteptat, românii care merg la vot, inclusiv la alegerile prezidenţiale 2024, trebuie să prezinte reprezentanţilor secţiei de votare un act de identitate valabil. Când spunem act de identitate valabil ne gândim în special la buletin sau carte de identitate.

Există însă şi cazuri speciale, pentru românii aflaţi în străinătate, care ar putea vota în baza unui paşaport valabil. Vă reamintim că românii din străinătate au trei zile la dispoziţie pentru a vota la alegerile prezidenţiale 2024, în special din cauza numărului redus de secţii de votare, faţă de cel din ţară, şi a distanţelor mari care i-ar putea despărţi pe aceştia de secţiile de votare.

Reguli în secţia de votare

Regulile ce trebuie respectate în secţiile de votare sunt cât se poate de simple. Mai întâi, alegătorul prezintă actul de identitate operatorului de calculator. Apoi, după scanarea şi validarea actului de identitate, alegătorul se îndreaptă către membrii biroului electoral.

Alegătorul semnează sau este însemnat şi semnează pe lista electorală. Primeşte buletinul de vot, pune ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe candidatul favorit şi introduce buletinul în urnă, nu înainte de a-l îndoii astfel încât ştampila de control a secţiei de votare să rămână în afară.

Ce nu ai voie să faci în cabina de vot. Contravenţii şi infracţiuni

Deşi nu pare, un alegător riscă să se aleagă cu o amendă serioasă sau chiar să fie pasibil de închisoare dacă încalcă anumite reguli în secţia de votare sau din momentul în care intră în cabina de vot. De exemplu, un alegător riscă până la şapte ani de închisoare, dacă produce distrugeri cabinei de vot sau secţiei de votare, riscă până la trei ani de închisoare, dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot, pentru a-i oferi mită astfel încât să voteze cu un anumit candidat, şi, de asemenea, riscă până la trei ani de închisoare dacă intră peste un alt alegător în cabina de vot spre a-l împiedica să-şi exprime votul.

În plus, un alegător riscă până la trei ani de închisoare dacă intră în cabina de vot pentru a vota, deşi nu are dreptul, sau dacă intră în cabina de vot pentru a vota de mai multe ori. Nu în ultimul rând trebuie precizat că un alegător riscă să se aleagă cu o amendă consistentă şi dacă face campanie electorală pentru un anumit candidat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RAR Auto-Pass, intră în vigoare: Certificatul de istoric auto pe care trebuie să îl dețină românii care vor să vândă autovehicule

Bera Larisa

Published

on

RAR Auto-Pass, intră în vigoare: Certificatul de istoric auto pe care trebuie să îl dețină românii care vor să vândă autovehicule Începând cu data de 29 noiembrie 2024, Registrul Auto Român introduce certificatul RAR Auto-Pass prin care se va putea verifica istoricul autovehiculelor. Mai exact, se poate verifica dacă au fost dați kilometri înapoi și […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea