Rămâi conectat

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Cine sunt românii ale căror pensii vor rămâne nemodificate timp de doi ani. Au ieșit pe minus după recalculare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Cine sunt românii ale căror pensii vor rămâne nemodificate timp de doi ani. Au ieșit pe minus după recalculare

Începând cu luna septembrie 2024, aproape 4 milioane de români vor beneficia de pensii majorate. Există însă și persoane care vor constata o reducere a veniturilor după recalculare. Mai mult de 700.000 de pensii sunt incluse în această categorie.

Scăderi ale pensiilor recalculate vor fi resimțite de cei care au contribuit mai puțin de 25 de ani la sistemul public de pensii, neavând astfel dreptul la punctele de stabilitate, adică bonusuri acordate pentru fiecare an lucrat în plus.

Veniturile curente vor rămâne neschimbate. De exemplu, dacă un pensionar are în prezent un venit de 6.000 de lei, iar în urma recalculării, pensia sa scade la 500 de lei, el va continua să primească venitul actual.

Citește și: VIDEO: Decizii de recalculare a pensiilor greșite, ridicate înapoi de poștași în Alba. Surse – Numărul deciziilor eronate din județ îl depășește chiar și pe cel anunțat oficial la nivel național

Totuși, din anul viitor, pensia indexată cu rata inflației va fi cea recalculată, care va fi de minimum 5.000 de lei. Astfel, acest pensionar ar putea avea venitul înghețat timp de doi ani.

Pe de altă parte, pentru peste 84.000 de pensionari, valoarea pensiei va rămâne neschimbată după recalculare, în timp ce 3,8 milioane de pensionari vor beneficia de creșteri începând cu 1 septembrie. Aproape 2 milioane dintre aceștia vor avea majorări cuprinse între 1 leu și 500 de lei.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, menționează că pensionarii care consideră că au fost nedreptățiți în urma recalculării pot contesta decizia.

Acesta recomandă ca, înainte de a apela la instanță, persoanele nemulțumite să se adreseze mai întâi caselor teritoriale pentru a primi explicații detaliate cu privire la recalculare.

Baciu a subliniat că cele mai mari creșteri de pensii vor fi observate în cazul persoanelor care au lucrat și au contribuit o perioadă îndelungată de timp și care s-au pensionat înainte de 2019.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, reiterează că pensionarii nemulțumiți pot contesta decizia de recalculare, recomandând să solicite explicații de la casele teritoriale înainte de a recurge la instanță.

“Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege.

Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a afirmat, miercuri, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună de la specialiștii Salvamont

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună de la specialiștii Salvamont Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, a postat mai multe informații referitoare la măsurile pe care le pot lua cei care sunt surprinse de furtuni cu fulgere în natură. Explicațiile vin în contextul în care s-au înmulțit cazurile de persoane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea