Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

e-Proprietatea, nou sistem de impozitare a proprietăților din România. De la 1 ianuarie 2026, impozitele vor fi stabilite în funcție de valorile de piață ale imobilelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

e-Proprietatea, nou sistem de impozitare a proprietăților din România. De la 1 ianuarie 2026, impozitele vor fi stabilite în funcție de valorile de piață ale imobilelor

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Țara noastră se pregătește să introducă sistemul nou de impozitare a proprietăților denumit e-Proprietatea. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, acest sistem va centraliza toate informațiile despre proprietățile deținute de cetățeni și va stabili impozitele în funcție de valorile de piață ale acestora.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a declarat că noul sistem nu va mai folosi grila notarială pentru evaluarea imobilelor, ci va lua în considerare valorile reale de piață.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Citește și: Distracția se apropie de final, Comisia Europeană cere României să reducă rapid deficitul bugetar. Anul 2025 va aduce majorări de TAXE și IMPOZITE

Sistemul e-Proprietatea și impozitarea proprietăților

e-Proprietatea este un angajament inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României. Scopul său este de a oferi o imagine clară asupra valorii proprietăților imobiliare din țară, astfel încât impozitarea să fie mai transparentă și corectă. Baza de date va fi creată prin colectarea de informații de la cadastru, notari și autoritățile locale. Aceasta va permite evaluarea corectă a proprietăților și aplicarea unui impozit echitabil.

„Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților,” a subliniat ministrul Boloș. Noul sistem va obliga cetățenii să plătească impozite în funcție de evaluările stabilite de stat, ceea ce ar putea influența și prețurile de vânzare ale locuințelor.

Impactul e-Proprietatea asupra pieței imobiliare

Introducerea sistemului e-Proprietatea ar putea avea efecte semnificative asupra pieței imobiliare din România. În prezent, există peste 2.000 de anunțuri de vânzare pentru proprietăți cu valori de peste 500.000 de euro pe una dintre cele mai mari platforme de imobiliare. Daniel Crainic, director de marketing al imobiliare.ro, consideră că orice pas către digitalizare este binevenit, dar avertizează asupra riscurilor unei aplicări exagerate a acestui sistem.

„În an electoral, este tentant pentru stat să arate că taxează mai mult proprietățile de lux. Însă, impactul asupra bugetului va fi nesemnificativ dacă impozitele nu sunt calculate corect,” a explicat Crainic.

Adrian Negrescu, analist economic, a adăugat că declarațiile evazive ale ministrului Boloș pot genera speculații și îngrijorări. El a subliniat că statul ar putea, teoretic, să stabilească prețuri de referință pentru imobiliare, ceea ce ar reprezenta o ingerință gravă în piața liberă.

Sistemul e-Proprietatea și viitorul impozitării progresive

Sistemul e-Proprietatea ar putea, de asemenea, să stea la baza introducerii unui impozit progresiv în viitor. Baza de date colectată ar putea fi utilizată pentru a evalua dacă cetățenii și-au plătit taxele în mod corespunzător sau dacă s-au îmbogățit ilicit. Negrescu a avertizat că orice interferență în stabilirea prețurilor imobiliare de către stat ar putea avea efecte negative asupra pieței imobiliare.

În concluzie, sistemul e-Proprietatea reprezintă o schimbare majoră în modul de impozitare a proprietăților în România, cu potențiale implicații atât pentru cetățeni, cât și pentru piața imobiliară. Rămâne de văzut cum va fi implementat și ce efecte va avea asupra economiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h

Bera Larisa

Publicat

în

Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea