Peste 19 milioane de doze vaccin anti-COVID vor fi cumpărate de România în 2023. Rafila: ”Urmează să le aruncăm pentru că nu există interes pentru ele”
Peste 19 milioane de doze vaccin anti-COVID vor fi cumpărate de România în 2023. Rafila: ”Urmează să le aruncăm pentru că nu există interes pentru ele”
România ar trebui să primească anul acesta alte 19 milioane de doze de vaccin anti-COVID, el arătând că aşteaptă cu ”optimism moderat” negocierile dintre Comisie şi producători, a declarat vineri seara Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit contractelor încheiate de Comisia Europeană.
Rafila este de părere că, mai importanţi decât banii în chestiunea negocierii şi a rezultatului acesteia, este ca ceea ce se va întâmpla să nu compromită ideea de vaccin şi de vaccinare.
Alexandru Rafila o critică pe predecesoarea sa, Ioana Mihăilă, spunând că aceasta ”trebuia să se gândească la prevenirea risipirii fondurilor publice” atunci când a aprobat achiziţiile de vaccinuri anti-COVID.
”Noi ne aflăm într-o situaţie dificilă, trebuie să recunosc acest lucru. (…) În luna mai a anului 2021, Guvernul României sub semnătura doamnei Mihăilă şi a primului ministru de la acea vreme, domnul Cîţu, s-au angajat să cumpere 39 de milioane de doze de vaccin de la compania Pfizer în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Asta e situaţia pe care am găsit-o la Ministerul Sănătăţii, iar ea se adaugă unei alte comenzi asemănătoare, făcută cu două luni înainte, de cel care a precedat-o pe doamna Mihăilă. (…) Nu cred că nefolosirea vaccinurilor în acest moment este cauzată de Ministerul Sănătăţii sau de politicile pe care le-am promovat noi”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
El a spus că în acest an România ar trebui să cumpere peste 19 milioane de doze.
”Poziţia mea şi a noastră la discuţiile cu Comisia Europeană a fost clară: nu putem achiziţiona cu sute de milioane de euro produse pe care urmează să le aruncăm pentru că nu există interes pentru ele. Trebuie să găsim o soluţie, sigur că soluţia este totdeauna una negociată. În momentul de faţă negocierea se desfăşoară între semnatarii contractului, adică Comisia Europeană, nu România (…) Aştept să vedem cum se vor soluţiona, care vor fi progresele, este o discuţie cu o anumită confidenţialitate, în condiţiile în care şi contractele iniţiale au fost confidenţiale.”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată