Creștere RECORD la dobânzile cu care România se împrumută: De la 2,65% la 5,37%
Creștere RECORD la dobânzile cu care România se împrumută: De la 2,65% la 5,37%
România înregistrează în ultima perioadă o creștere record a dobânzilor la care se împrumută. Cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, arată datele Băncii Centrale Europene. Concret, în decembrie 2021, conform BCE, cu 5,37%, România se împrumuta la cele mai mari dobânzi pe termen lung din Uniunea Europeană (Long-term interest rate statistics for EU Member States (europa.eu).
Februarie 2021 dobândă de 2,65% – Decembrie 2021, dublu: 5,37%
Dar problema vine abia de aici, dacă ne raportăm la nivelul la care ne împrumutam la începutul anului 2021. Conform datelor BCE, nivelul ratei dobânzii pe termen lung pentru România înregistrat în decembrie, de 5,37%, este mai mult decât dublu față de cel din februarie 2021, când era de 2,65%.
Ca să ne facem o idee, în ultimii ani, un nivel mai mare decât al ratei dobânzilor pe termen lung la împrumut, altul decât cel din decembrie 2021 a mai fost consemnat doar în iunie 2013 (5,43%). Deci acum 7 ani. De asemenea, niveluri constant peste 4% au fost înregistrate în perioada 2018 și 2019, când rata dobânzii pe termen lung nu a coborât niciodată sub 4%.
Mai mult, din aprilie 2020, lună de criză pandemică și lockdown, (cu o rată de 4,83%) și până în februarie 2021 (2,65%) nivelul dobânzilor pe termen lung la împrumuturi pentru România a avut o tendință constantă de scădere de la o lună la alta, cu o singură excepție minoră.
Dobânzile din alte state: Bulgaria 0,44%, Cehia 2,62%, Polonia 3,35%
După februarie 2021, nivelul dobânzilor la împrumuturi pe termen lung s-a menținut sub 4% până în luna august (3,72%), cu tendință crescătoare. Dar în decembrie a ajuns la la 5,37%. Evidența poate fi observată în aceste statistici, le fel cum, din păcate, observăm și dobânzile mici sau foarte mici la care se împrumută alte state: Bulgaria la 0,44%, Cehia la 2,62%, Polonia la 3,35%, Ungaria la 4,40%, comparatuv cu noi, care ajungem la 5,4%. Toate datele, în acest link!
Costurile dobânzilor: în buzunarul românilor și în ratele de la bancă
Soluția ar trebui să vină de la Guvern: este riscant pentru economia României să se împrumute la cele mai mari dobânzi, să pierdem încrederea agențiilor de rating, încrederea investitorilor. Mai ales într-un an 2022 în care au crescut cheltuielile sociale, când deficitul trebuie finanțat din împrumuturi, dar iată, noi ne împrumutăm la cele mai mari costuri. La fel cum o soluție este ca deficitul să fie mai mic și să existe măsuri care să consolideze economia, nu să o destabilizeze. Iar aceste costuri se vor simți în buzunarul românilor: mai ales în ratele crescute la bănci și prețul euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 10 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor