Rămâi conectat

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu (USR – PLUS): Județul Alba va primi sume importante din bugetul de stat pentru investiții. Bugetul e echilibrat, robust și realist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parlamentul României a început dezbaterile pe bugetul de stat propus pentru acest an de Guvern, în proiect fiind incluse sume importante pentru județul Alba.

Bugetul pentru 2021 este configurat cu responsabilitate, fiind axat pe susținerea investițiilor și pregătirea economiei românești pentru a putea face față provocărilor și șocurilor viitoare, generate de pandemie. Este astfel un buget al relansării economice, robust, echilibrat și realist.

Pentru județul Alba, noul buget înseamnă sume importante pentru susținerea unor investiții prioritare, cum ar fi asigurarea sumelor necesare finalizării Autostrăzii Sebeș – Turda, cel mai important proiect de infrastructură din zonă.
Alba Iulia va primi din bugetul de stat 16 milioane de lei pentru proiectul de conservare, restaurare și valorificare durabilă a ansamblului Palatului Principilor. Consiliul Județean Alba va primi 1,5 milioane de lei pentru construirea unui heliport, investiție importantă pentru sistemul de sănătate, deoarece heliportul va fi folosit de elicopterele SMURD. De asemenea, orașele Abrud și Câmpeni vor primi fiecare câte 500.000 de lei pentru investiții în cele două spitale orășenești pe care le administrează. Și municipiul Blaj va primi 7 milioane de lei pentru construirea unui pasaj.
Sperăm ca Parlamentul României să aprobe cât mai repede legea bugetului de stat pentru anul 2021, astfel încât administrațiile locale să își poată aproba propriile bugete cu importanță majoră pentru fiecare comunitate.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,3% prevăzută pentru anul 2021, cu un vârf în anul 2023 de 5% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul țărilor UE (4,2% la nivelul zonei euro și 4,1% pe total UE, estimată pentru anul 2021, conform prognozei de toamnă a UE).

În condițiile unui cadru internațional și intern dificil, marcat de criza pandemică, România are o viziune de politici fiscale și bugetare care să permită recuperarea contracției economice din anul 2020 și să potențeze și să mențină creșterea economică la un nivel de peste 4% pe orizontul de referință, fiind conștientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia să facă față unor eventuale șocuri viitoare.

Din păcate, Pandemia de Covid-19 ce a marcat anul 2020 a provocat o recesiune bruscă și profundă în întreaga lume, punând la încercare sistemele de sănătate și de protecție socială, societățile și economiile, modul în care trăim și colaborăm. În aceste condiții, conform prognozei de toamnă, economia Zonei Euro va înregistra o contracție de 7,8% în 2020, și se estimează o creștere de 4,2 % în 2021 și de 3% în 2022.

Conform previziunilor, economia UE s-a contractat cu 7,4 % în 2020, fiind preconizată o creștere de 4,1 % în 2021 și de 3 % în 2022. Perspectivele de redresare sunt neuniforme de la țară la țară, în funcție de răspândirea virusului, strictețea măsurilor de sănătate publică adoptate pentru a-l ține sub control, compoziția sectorială a economiilor naționale și forța răspunsurilor politice naționale.

Având în vedere aceste previziuni, țările europene sunt sfătuite să adopte bugete realiste și robuste, astfel încât să poată face față oricăror șocuri economice, care ar putea fi generate de pandemie.

Beniamin Todosiu
Deputat USR PLUS de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea