Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

1.100 de euro pe lună, salariul minim lunar, în România. Noua directivă a UE, pentru introducerea echității în muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Uniunea Europeană dorește ca fiecare român să aibă un salariu de cel puțin 1100 de euro pe lună. La nivelul UE, există un proiect amplu și de durată, prin care, din punct de vedere salarial, țările sărace vor fi ajutate.

Salariile mici comparativ cu cele din Uniunea Europeană rămâne marea problemă a României. Chiar dacă veniturile au crescut în ultimii ani, în țara noastră, suntem la un nivel scăzut față de cel înregistrat în Vestul „Bătrânului Continent”. Conform datelor oficiale, România are al 4-lea cel mai mic salariu brut din UE, la mai puţin de jumătate faţă de media salariului minim (brut) din Uniunea Europeană.

Salariul minim pe economie în România este de circa 461 de euro brut lunar (2.230 de lei), la un nivel de 42% faţă de media europeană de 1.100 de euro brut lunar, după cum arată datele Eurostat şi calculele făcute de jurnaliștii de la zf.ro.

La nivelul salariilor nete diferenţele pot fi chiar mult mai mari, pentru că impozitarea este diferită de la țară lațară. Cel mai mare salariu minim brut din Uniunea Europeană este înregistrat în Danemarca şi Luxembrug. În ambele țări, un lucrător câştigă cel puţin 2.100 de euro lunar.

În clasament, conform sursei citate, urmează Austria, cu un salariu minim brut de aproape 2.000 de euro şi Suedia, unde un angajat poate câştiga minimum în jur de 1.850 de euro brut.

La nivelul oficialilor UE există de mai multe luni discuții legate de introducerea salariilor minime echitabile. La începutul anului, înainte de izbucnirea pandemiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că vrea ca fiecare angajat din UE să aibă „un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează”.

S-a lucrat în ultima vreme la planul celor de la UE, de-a ridica nivelul salariului minim brut la 1.100 de euro și în țări ca România și Bulgaria, dar materializarea proiectului este destul de greu în practică. În acest timp, în țara noastră, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat o revenire puternică economică.

„Revenirea economiei, deci trimestrul 3 în 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani”, a spus oficialul.

„Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei. Aş merge pe pastrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie”, a mai precizat Cîțu.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea