Cum s-a ajuns ca Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia să fie un focar de COVID-19: Cauzele posibile
Astăzi a fost anunțat că la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 30 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Surse medicale au declarat pentru ziarulunirea.ro că una dintre posibilele cauze ține de circuitul pacienților în spital.
De pildă, se prezintă la spital un pacient, el este consultat, i se face testul Covid și este trimis în zona tampon, adică la clădirea de la Oncologie până a doua zi, când vin rezultatele testelor Covid, de regulă în jurul orelor 16.00-17.00. La fel apare al doilea, al treilea, al zecelea pacient. Toți urmează aceeași procedură.
Din informațiile noastre, toți acești pacienți intră în contact unii cu alți. A doua zi vin rezultatele testelor Covid. Să presupunem că 1 din cei 10 pacienți are test pozitiv, el este izolat si, după caz trimis la Secția de Infecțioase, dar ceilalți ajung pe diferite secții în raport cu afecțiunile și probabil unii dintre ei sunt internați mai multe zile în spital.
Ei bine și medicii probabil mai lasă puțin garda jos știind rezultatul negativ al pacienților lor, dar exista șanse ca în zona tampon acești pacienti să fi intrat în contact cu cel pozitiv, să se fi infectat la rândul lor, ducând infecția mai departe.
La ora actuală este o situație fără precedent la Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, urmând ca toate cadrele medicale din spital să fie testate.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, șansele ca pacienții să intre în contact unii cu alții în zona tampon este nulă.
„Poate exista un pacient care este singur în zona tampon și care să fie în perioada de incubație, să iasă negativ la început și să se pozitiveze în spital. În salon mai stau cu cineva, noi a șasea zi il depistam, pentru că așa este metodologia, după a șasea zi mai facem un test. Noi ne-am luat toate măsurile de precauție, însă există acest risc, să mai scape câte un pozitiv, care este negativ la început și care este asimptomatic. Personalul, atunci când lucrează la pozitivi se îmbracă în combinezon, mască ffp2, ochelari sau vizieră, mănuși și botoși, atunci când lucrează la negativi se îmbracă conform metodologiei cu halat cirurgical, cu mască simplă, vizieră, botoși și mănuși.Noi am redus cât de mult riscul de contaminare, dar nu putem la zero din păcate”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]