Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Angajații unei fabrici din județul Alba au câștigat o ,,luptă” importantă. Pentru ce drepturi au militat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Angajații unei fabrici din județul Alba au câștigat o ,,luptă” importantă. Pentru ce drepturi au militat

A fost o luptă crâncenă pentru muncitorii de la fabrica din Cugir care au militat sub conducerea lui Călin Giurgiu, cel care conduce sindicatul ICA de la Star Transmission. SindICAtul Liber Independent (ICA) este de asemenea un membru al sindicatului industriAll-BNS.

Cu numai un an în urmă, 650 din cei aproape 1200 de angajați ai fabricii care produce componente de motoare, au decis să se alăture unui sindicat. Când au cerut un contract colectiv, au fost amenințați în schimb cu transferul producției în Rusia. Colegii nu s-au lăsat din a lupta, totuși. Au rămas uniți, au luptat împreună și, într-un final, au izbutit împreună.

În tot acest timp dificil, au fost reconfortați și au putut conta pe ajutorul industriAll Europe și industriAll Global Union. Atitudinea anti-sindicalistă a făcut intervenția industriAll Europe necesară pentru a reaminti managementului local faptul că acordul ,,Global Framework Agreement” semnat cu acest sindicat lega companiile din întreaga familie Daimler. Muncitorii au dus acest caz în Justiție cu succes și, într-un final, în primăvara anului 2020, în ciuda piedicilor impuse de pandemia de Covid-19, au ales un comitet sindical pentru a negocia primul contract colectiv din ultimii 20 de ani.

Managementul a început astfel demersurile pentru oferirea unui contract colectiv în iulie 2020 și s-a angajat să ducă negocierile la bun sfărșit până la finalul lunii august 2020. Sindicatului i-au fost oferite o cameră de ședințe și un birou la sediul companiei. Biroul nu însemna mai mult decăt o cameră aproape goală cu o masă și niște scaune, ceea ce reprezenta o bătaie de joc față de un mediu de lucru și un echipament adecvat, dar a însemnat totuși un progres pentru colegii din sindicat. Un calculator a fost adus de către sindicatul ICA și un început a fost astfel materializat.

,,Este o victorie importantă, până acum” , a subliniat Călin Giurgiu. ,,Chiar dacă toate sucursalele Daimler s-au angajat în a respecta drepturile muncitorilor și de a recunoaște dreptul angajaților de a avea un contract colectiv, managementul din Cugir s-a comportat ca și cum cuvântul ,,dialog” era un cuvânt străin.”

Se pare că managementul local, constituit din câțiva emigranți germani, încă trebuie să învețe că dialogul este purtat și în România, nu doar în Germania. Aceștia au eșuat să vină cu propriul model de contract la prima negociere, așa cum au promis și de asemenea au pasat vina reducerilor de personal din cauza pandemiei de Covid-19 care a afectat producția. Aceștia au interzis dialogul dintre comitet și muncitori și au insistat să trateze majoritatea informațiilor drept confidențiale, chiar dacă au fost deja publicate de presă.

Lupta continuă deci, iar cererile sunt clare: muncitorii doresc un contract colectiv iar sindicatul dorește să interacționeze cu angajații fabricii.

Luc Triangle, Secretarul General al industriall Europe spune: ,, Muncitorii de la Star Transmission pot avea încredere în ajutorul oferit de către noi în această luptă. Mai ales în timpuri incerte din punct de vedere economic, dialogul și participarea muncitorilor sunt cruciale pentru a găsi soluții sustenabile și acceptabile. Pentru ca și sindicatele locale să poată să își joace rolul, ele trebuie în primul rând lăsate să comunice frecvent cu muncitorii. Este fundamental pentru o serie de negocieri corecte cu managerii.”

Sursa: industriall-europe.eu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea