Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Povestea cartierului Orizont, „un mic cartier din America”, de la promisiuni de străzi, magazine și lac cu bărcuțe, la bezna prezentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Odată cu alungarea vechii ideologii comuniste, în România și-a refăcut timid loc un concept, care, deși aproape redus la forma unei șoapte de către cei care prigoneau cu sete aceste practici, și-a fixat din nou încet rădăcinile printre noi. Este vorba de inițiativele private iar, în acest caz, despre cele în domeniul locuințelor.

În viața oricărui om, alegerea unei locuințe frumoase și durabile reprezintă de multe ori o investiție care necesită zile, săptămâni și luni de calcule, compromisuri și cercetări, pentru ca persoana respectivă să găsească într-un final locul pe care să îl poată numi din suflet ”acasă”.

Povestea ne duce în mijlocul anilor 2000 în România. Foarte puțini bani câștigați de pe urma majorității job-urilor, familii dezbinate de pe urma lipsurilor, o corupție aproape obscen de prezentă în viețile tuturor și, în cele din urmă, lipsa unei clase mijlocii. Marea majoritate a albaiulienilor locuiau în aceleași blocuri gri și sumbre pe care fostul regim le-a lăsat în urmă, ca o amintire rece din beton și oțel.

YouTube video

Văzând o oportunitate în acest tablou monocromatic și depresiv, un grup de investitori locali, care reprezentau vârful mediului de business în municipiul Alba Iulia, s-au decis să își unească mințile și capitalul pentru cel mai ambițios proiect urbanistic privat al orașului.

Pe o bucată mare de pământ din zona Miceștiului a apărut astfel cartierul Orizont.

Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar în prezent spunea la momentul respectiv că Orizontul este cel mai mare plan urbanistic zonal finanțat de persoane private, din Municipiul Alba Iulia, pe care l-a avut zona până atunci: ”Nu au rămas doar la parcelări și la plan urbanistic zonal. Cei care investesc în zonă au mers mai departe, la tot ce înseamnă infrastructură. Este un proiect bun și benefic pentru Municipiul Alba Iulia”, declarata acesta în urmă cu aproape 20 de ani.

YouTube video

Tot la acea vreme, inginerul Marius Ceteraș, de la Electrica Alba susținea că proiectul de alimentare cu energie electrică a complexului rezidențial Orizont prevedea construirea unui post de transformare în anvelopă metalică sau de beton în zonă, și de asemenea, racordarea postului respectiv la instalațiile electrice de medie tensiune ale firmei Electrica și construirea unei rețele de joasă tensiune de 800 de metri din care vor fi alimentați viitori consumatori din cartierul Orizont: ”Pot să vă spun că proiectul este unul modern, nou, care permite extinderea pe viitor a rețelelor pentru tot complexul rezidențial, nu doar pentru zona lui centrală și, din punct de vedere tehnic, materialele folosite și toate echipamentele vor fi la cele mai noi standarde, atât în România, cât si pe plan internațional”, erau, cel puțin în teorie, planurile celor de la Electrica.

YouTube video

Iar dacă existența utilităților în zonă erau lucruri normale, promisiunile că noul cartier va beneficia și de spații comerciale și spații verzi cu locuri de joacă pentru copii și un lac de agrement, au fost motivul decisiv ca mulți albaiulieni să nu stea pe gânduri și să își investească toate economiile sau chiar să facă un credit pentru a intra în posesia unei parcele de teren în Orizont. Marius Barbieri, arhitect: ”În unele porțiuni din zona centrală, se vor realiza spații comerciale și dotări. Important este că într-o parte al acestul ansamblu de locuințe, se va realiza o zonă verde amplă, care o să cuprinda actualul stadion al Miceștiului și care va fi modernizat, se vor face pe terenul primărieri câteva terenuri de sport, zone verzi, locuri de joacă pentru copii, de amploare mai mare, precum și un lac de agrement.”

Realitatea anului 2020 i-a găsit pe locuitorii din cartierul Orizont fără spațiile comerciale promise, zonele verzi în schimb abundă, chiar dacă sunt reprezentate de bălăriile care inundă terenurile pe care nu s-a construit încă nimic, iar lacul de agremet a rămas doar o iluzie.

Dragoș Sârbu afirma la începutul proiectului că o construcție poate ajunge  în jur de 50.000 de euro: ”Vă dați seama că în Alba Iulia, un apartament construit pe vremea comuniștilor costă aproximativ aceeași bani. Iată un motiv pentru care oricând se poate renunța la un apartament, pentru a veni aici. Cu 3.000-4.000 de euro, practic cine vrea poate să solicite un credit din bancă. Faptul ca terenul este intravilan, ajută foarte mult pentru că este evaluat și mai bine de către bancă.”

Cumpărătorii erau impresionați cel mai mult la cartierul Orizont de faptul că părea un mic cartier din America: ”Mi se pare un mic cartier din America, este o liniște care m-a uimit, chiar dacă am vrut să cumpăr ceva frumos, aici în Cetatea Alba Iulia, care este orașul meu natal, dar trăind în America, am spus să mă întorc unde mă simt bine. Așa ceva nu mai găsești în Alba Iulia, iar liniștea și locația sunt deosebite.”

Astăzi, după mai bine de un deceniu de la îmbarcarea la aceste promisiuni puțin spus ambițioase, actualul cartier Orizont este amintirea cruntă și dezolantă a unei minciuni.

Vă prezentăm mai jos câteva mărturii din prezent ale locuitorilor din Orizont.

”În primul rând impozitul este ca pentru un cartier rezidențial care ar presupune străzi asfaltate, utilități la poartă, iluminat public, rigolă pentru scrugerea apei, locuri de parcare eventual în fața casei, ceea ce în acest cartier nu există.

Dimpotrivă, drumurile sunt pietruite de către noi, iluminatul public lipsește cu desăvârșire, internetul este tras pe cabluri improvizate. Marea majoritate a locuințelor au curentul de la organizarea de șantier. Totul este în contrast cu primisiunile făcute de către cei care s-au ocupat de acest cartier încă de la început, unde ni se promitea că am avea toate utilitățile la poartă și pe sistem occidental sau american, unde trebuie doar să construim și să ne mutăm”, spune unul dintre albaiulienii care s-au mutat în cartier.

O altă familie care locuiește în cartierul Orizont de cinci ani încă așteaptă să fie duse la bun sfârșit promisiunile făcute: ”Când am fost aici prima dată ni s-a spus că o să fie curent, că o să fie iluminat stradal, canalizare, apă. În momentul de față avem doar trasă apă. În rest nu este nimic din ce ni s-a zis și ni s-a promis. Sperăm să se rezolve până la urmă ceva. Drumul la intrare în cartier este inimaginabil, plin de gropi, îl mai cârpesc din când în când, îl mai îndreaptă. Avem noroc că pe strada noastră circulă zilnic autobuzul și astfel strada asta e mai în regulă față de altele din cartier. Sperăm să se facă ceva și să se vadă, să se cunoască.”

Plini de revoltă, un cuplu de pensionari acuză că trăiesc ca în Evul Mediu, deși plătesc taxe de cartier rezidențial, iar ei nu au nici măcar canalizare, iar utilitățile le-am băgat pe banii lor: ”Suntem nemulțumiți că nu avem canalizare, suntem cu fose septice ca în secolul iobagilor. Ne-a promis fostul primar Mircea Hava că ne bagă canalizare, că ne bagă curent electric. Le-am pus pe banii noștri și curentul, și apă. Ne-a promis drumuri asfaltate, uitați în ce hal e și suntem cartierul rezidențial Orizont. Nu se poate așa ceva. Plătim taxe și impozite, deși suntem pensionari, plătim primii și uitați cum arată strada, cum arată cartierul. Am mers la primărie, era domnul Pleșa viceprimar, ne-a promis că se va face, dar nimic. Am pus pe banii noștri apa, curentul electric, că nu puteam să stăm la lampă în secolul ăsta. Nu avem iluminat stradal, stăm în beznă.”

Spațiile comerciale, cel puțin zonele care le-au fost alocate, au rămas o mare de iarbă și praf, iar lacul de agrement, unul dintre cele mai râvnite dintre aceste fantezii, este, în continuare, o mlaștină.

Drumurile de pământ, praful, lipsa utilităților și a multor promisiuni lansate inițial de către inițiatorii acestui proiect nu au făcut decât să sporească sentimentul colectiv al oamenilor care și-au făcut credite și care și-au vandut apartamentele pentru a-și asigura un locșor acolo, că totul a fost o farsă.

[nggallery id=7932]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ASTĂZI | Începe Truck Tuning Art 2024, în Cetatea Alba Carolina: Camioane spectaculoase, demonstrații incredibile, concerte și tombolă cu premii pentru vizitatori, la „Untold-ul camioanelor modificate”

Ziarul Unirea

Publicat

în

ASTĂZI | Începe Truck Tuning Art 2024, în Cetatea Alba Carolina: Camioane spectaculoase, demonstrații incredibile, concerte și tombolă cu premii pentru vizitatori, la „Untold-ul camioanelor modificate” Truck Tuning Art 2024, cea de-a cincea ediție, începe astăzi, 2 august, la Alba Iulia. Camioane spectaculoase, demonstrații incredibile, concerte și tombolă cu premii pentru vizitatori, toate vor avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea