Rămâi conectat

Ştirea zilei

4 februarie: În urmă cu 16 ani, Mark Zuckerberg lansa rețeaua de socializare Facebook

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 februarie: În urmă cu 16 ani, Mark Zuckerberg lansa rețeaua de socializare Facebook

Pe 4 februaire 2004, în urmă cu 16 ani, Mark Zuckerberg a lansat cea mai populară rețea de socializare, pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate, dar și persoane încă necunoscute.

Creată inițial cu scopul de a-i ajuta pe studenţii universităţii Harvard să fie în legatură unii cu ceilalți, Facebook era la origine o rețea socială cu circuit inchis pentru studenții acestei universități; ulterior ea s-a deschis și altor universități americane. La început verificarea apartenenței la universitate se făcea prin adresa de poștă electronică (e-mail) a studentului, dar începând din septembrie 2006 rețeaua este deschisă tuturor.

Cu o investiţie de 19.000 de dolari, rețeaua a fost creată iniţial cu un scop social cu circuit închis pentru studenţii universităţii Harvard, din Statele Unite, sub denumirea de „thefacebook.com”, fiind extinsă apoi angajaţilor unor companii ca Apple şi Microsoft.

Imediat rețeaua facebook a devenit foarte populară dar și controversată, fiind interzisă în câteva țări din Orientul Mijlociu. De asemenea, prin intermediul acestei rețele au fost provocate și coordonate unele manifestații protestatare din Republica Moldova și Iran.

În acest moment facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume, numărul utilizatorilor depășind populația Chinei. Potrivit ultimelor date statistice, în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori Facebook.

Modul în care oamenii se întâlnesc a fost influențat de amploarea pe care a luat-o fenomenul Facebook. Mulțumită acestei rețele de socializare putem invita sau putem fi invitați la diferite evenimente, începând de la zile de naștere sau întâlniri de lucru și până la nunți și alte evenimente sociale de amploare sau întâlniri de afaceri. Avantajul constă în faptul că se pot trimite invitații la un număr mare de persoane, incluzând persoane care nu ar fi putut fi invitate în alt mod. Acum putem participa la evenimente despre care altfel nu am fi știut.

În anul 2010, a fost regizat un film, care a primit nu mai puțin de opt nominalizări la Premiile Oscar. Acesta a fost adaptat după o carte scrisă înainte cu un an, surprinzând momentele fondării site-ului Facebook și procesele care au urmat după. Nici Mark Zuckerberg și nici un angajat al Facebook nu a luat parte la proiect.

În octombrie 2003, Mark Zuckerberg, student de la Universitatea Harvard, în vârstă de 19 ani, își „primește papucii” din partea iubitei sale Erica Albright. Întorcându-se în căminul său, Zuckerberg scrie o postare insultătoare despre fosta sa iubită, pe blogul său, LiveJournal și apoi creează un site web al campusului, numit Facemash, prin hacking-ul în baze de date ale colegiului, pentru a fura fotografii ale studentelor, permițând apoi vizitatorilor site-ului să le evalueze atractivitatea.

După ce traficul către site a prăbușit părți din rețeaua de calculatoare a universității Harvard, lui Zuckerberg i se oferă șase luni de probă academică.
Totuși, popularitatea lui Facemash atrage atenția claselor superioare și a gemenilor Harvard și Cameron și Tyler Winklevoss și a partenerului lor de afaceri Divya Narendra. Trio-ul îl invită pe Zuckerberg să lucreze la Harvard Connection, o rețea de socializare care prezintă natura exclusivă a studenților Harvard, vizând întâlnirile romantice.

Zuckerberg a criticat inacuaratețea faptelor relatate în film, dar a felicitat creatorii pentru alegerea aceleași garderobe pe care o avea la acea perioadă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL la Oiejdea: Bărbat din Galda de Jos, imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Oiejdea: Bărbat din Galda de Jos, imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor Un bărbat din Galda de Josa fost imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce în timpul unui scandal la Oiejdea și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor. Potrivit IPJ Alba, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea