Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO – VIDEO| Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Sinagoga Mareh Yezekiel din Alba Iulia – singurul oraș în care așezarea evreiască a fost permisă legal în secolele XVII – XIX

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO – VIDEO| Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Sinagoga Mareh Yezekiel din Alba Iulia – singurul oraș în care așezarea evreiască a fost permisă legal în secolele XVII – XIX

Ziua de 27 ianuarie marchează evenimentul de eliberare a lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul „soluției finale a problemei evreiești”, cunoscută sub numele de Holocaust. În trecut, comunitatea evreiascaă din Alba Iulia a fost cea mai numeroasă din Transilvania, orașul nostru fiind singurul oraș în care așezarea acestora era permisă legal.

Holocaust, din gracă: holos, „complet” și kaustos, „ars”, este termenul utilizat pentru a descrie uciderea în masă, de către regimul nazist, a celor aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte a programului pus la cale de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

YouTube video

Descoperirea lagărelor de concentrare naziste a arătat întreaga oroare a planurilor lui Hitler de a extermina evreii din Europa şi alte minorităţi, iar dezvălurile făcute de media au şocat lumea întreagă.

Între victime, s-au numărat 1.5 milioane de copii⁠, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală. O definiție mai largă a Holocaustului cuprinde și victimele care nu erau evrei, cum ar fi romii, polonezii⁠, alte grupuri etnice slave, și pacienți ai Action T4⁠ – uciși deoarece erau bolnavi mintal sau aveau handicap fizic.

YouTube video

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franţa, de asemenea membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

YouTube video

Comunitatea evreiasca din Alba Iulia a fost cea mai numeroasă din Transilvania

În trecut, comunitatea evreiascaă din Alba Iulia a fost cea mai numeroasă din Transilvania, iar în perioada anilor 1653 și 1848, Alba Iulia a fost singurul oraș în care așezarea acestora era permisă legal. De altfel, orașul poartă amprenta existenței comunității evreiești, primele intreprinderi din oraș fiind construite de aceasta la finele secolului al XIX-lea.

Sinagoga Mareh Yezekiel din Alba Iulia a fost ridicată în anul 1822 în timpul Sef Rabinului Transilvaniei, Ezekiel Paneth (1783-1845), și este una dintre cele mai vechi și frumoase din țară. Clasată ca monument istoric, a fost construită în stil neobaroc pe o suprafață de aproximativ 400 mp, fiind prima sinagogă realizată din zidarie pe teritoriul Transilvaniei.

YouTube video

Cele două comunități evreiești (sefarda și askenaza) dispuneau inițial de sinagogi realizate din lemn. Sinagoga actuală a fost martora evenimentelor istorice din ultimele două veacuri și, ca mârturie a frământărilor din trecut, deasupra unei ferestre, zidăria fațadei poartă încastrate trei ghiulele din metal.

Comunitatea s-a bucurat de prosperitate, realitate evidentă și în cimitirul evreiesc, mai ales din aspectul arhitectonic monumental al cavourilor, nespecifice evreilor, care obișnuiesc să își înmormânteze persoanele decedate în morminte funerare simple săpate în pământ.

YouTube video

Și tot o particularitate inedită este legată de interiorul acestor cavouri, prin prezența unor tablouri ce înfățișează generațiile persoanelor înmormântate, precum și a coroanelor de flori depuse pe morminte, nespecifice ritualurilor de înmormantare la evrei.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

[nggallery id=7674]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL la Oiejdea: Bărbat din Galda de Jos, imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL la Oiejdea: Bărbat din Galda de Jos, imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor Un bărbat din Galda de Josa fost imobilizat de luptătorii SAS și REȚINUT după ce în timpul unui scandal la Oiejdea și-a AMENINȚAT fiul adolescent cu un topor. Potrivit IPJ Alba, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea