Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Județul Alba are NOUĂ milionari în euro în TOP 300 Capital. Care sunt aceștia și pe ce loc se clasează în funcție de averile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba are NOUĂ milionari în euro în TOP 300 Capital. Care sunt aceștia și pe ce loc se clasează în funcție de averile lor

Povestea evoluției economiei românești de după căderea regimului comunist, de la începutul anilor ’90, îi are ca reprezentanți pe cei 300 de milionari prezenți în Topul realizat de revista Capital, printre care se numără și nouă reprezentanți ai județului nostru.
Ziarul Unirea vă prezintă care sunt cei nouă milionare din județul Alba, prezenți în TOP 300 Capital, care sunt averile acestora și pe ce loc se clasează în top

Cel mai bogat om de afaceri din regiunea Centru (județele Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita și Covasna) este Ioan Popa, președintele și fondatorul unuia dintre cele mai importante business-uri de familie românești.

Popa Ioan (62 de ani), locul 15, 300 – 320 de milioane de euro

Afaceristul în vârstă de 62 de ani, ce deține compania “Transavia”, liderul local al industriei de carne de pui, se situează pe locul 15 în Topul realizat de revista Capital, urcând 5 poziții față de anul 2018, după ce și-a mărit averea cu aproximativ 100 de milioane de euro. În prezent, Transavia are peste 2.000 de angajați, 28 de ferme de creștere a păsărilor, 4 ferme de producție vegetală, localizate în 8 județe din România, la care se adaugă 3 fabrici de nutrețuri combinate și 3 abatoare performante de ultimă geneație.

În 2017, activitatea grupului “Transavia” a fost extinsă cu inaugurarea “Theodora Golf Club”, cel mai mare club și resort de golf din România.

De asemenea, în ceea ce privește responsabilitatea socială, efortul companiei Transavia de a se implica în asigurarea accesului comunității la servicii de sănătate ajuns la un nou nivel, prin Transavia Medical Center. Astfel, peste 3 milioane de euro au fost investiți în cadrul unui proiect unic în România, pentru realizarea primului spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor.

Dorin Mateiu (52 de ani), locul 91, 65 – 68 de milioane de euro

Averea lui Dorin Mateiu, a crescut considerabil după ce omul de afaceri și-a vândut firmele producătoare de mezeluri „Elit” SRL și „Vericom” grupului “Smithfield Foods”, urmând să revină pe piață în domeniul imobiliar prin achiziționarea unui teren în vestul Bucureștiului.

Printre actualele planuri ale afaceristului este inclusă și construcția unui ansamblu rezidențial care va acea circa 200 de apartamente pe un teren amplasat pe malul lacului Grivița din București.

Înainte de acest proiect, Dorin Mateiu a participat în ridicarea Alba Mall din Alba Iulia, deci aceasta nu este prima sa interacțiune din acest domeniu.

Claudiu Necșulescu (57 de ani), locul 98, 63 – 65 de milioane de euro

Deținătorul mărcii Jidvei, imperiul construit în industria vinului, a căzut față de anul 2018, 6 poziții în topul “Capital” al primilor 300 cei mai bogați milionari din țara noastră.

Necșulescu a preluat Jidvei acum 20 de ani, în urma privatizării Întreprinderii Agrigole de Stat Jidvei, fondată în anul 1949.

Sub „comanda” lui Necșulescu, compania Jidvei a reușind să crească suprafața de vie cultivată de la 630 la 2500 de hectare și reușind să obțină producții record prin investiții în soiuri de calitate și tehnologie, înregistrând în anul 2018 un profit net spectaculos în valore de 21,3 milioane de lei și o cifră de afacero de aproape 175 de milioane de lei.

Jidvei deține cea mai mare podgorie din Europa cu unic proprietar, familia Necșulescu. Având o amplasare specială, la o altitudine între 200 și 500 de metri, zona Jidvei-Blaj oferă condiții excelente pentru vița-de-vie. Castelul de la Cetatea de Baltă reprezintă imaginea podgoriei Jidvei. Familia Necșulescu are peste 1500 de angajați.

Frații Marcel și David Florea (47, respectiv 42 de ani), locul 107, 60 de milioane de euro

Aflați în plin avânt, frații Florea, ocupă locul 107 în TOP 300, averea lor fiind estimată la 60 de milioane de euro, cu aproximativ 8 milioane mai mult față de 2018, urcând astfel 13 poziții.

Cei doi dețin compania Florea Grup, companie ce are afaceri în domeniul construcțiilor, turismului și comerțului cu combustibili.

În anul 2019, au început construirea celei de a doua fabrici „Florea Pavaje”, de producere de prefabricate din beton, investiție care se ridică la suma de 10 milioane de euro. Această unitate este construită la Ploiești și va fi finalizată la începutul anului 2020.

Compania deținută de cei doi frați, deține active importante în domeniul imobiliar (peste 150 de ha de terenuri în intravilan ți extravilan) și mai multe imobile (peste 100 de apartamente). De asemenea, Florea Grup deține 2 hoteluri în județul Alba, Astoria (3 stele și 30 de camere) și Transilvania (4 stele și 80 de camere). Gradul de ocupare al camerelor este de 65%.

Raul Ciurtin (47 de ani), locul 122, avere estimată la 48 – 50 de milioane de euro

Intrat în mediul de afaceri în anul 1999, Raul Ciurtin a preluat de la tatăl său fabrica de lactate Albalact, aflată în acel moment în pragul falimentului. Acesta s-a lansat pe piața imobiliară din București, intenționând să dezvolte un proiect imobiliar comercial în zona “Theodor Pallady”.

După ce a reușit să poziționeze compania Albalact ca lider de piață, Ciurtin a vândul Albalact către grupul francez Lactalis pentru suma de 31 de milioane de euro.

O parte din banii câștigați în urma vânzării companiei, i-a investit în dezvoltarea societății Prefera Foods din Alba Iulia și în brand-ul „Capricii și Delicii”. Astfel, așa a luat naștere compania care l-a poziționat pe Raul Ciurtin în topul celor mai deseamă oameni de afaceri din România, stagnând pe aceeași poziție pe care s-a clasat și anul trecut.

În portofoliul milionarului intră și jumătate din acțiunile producătorului de vin Domeniile Boieru, cumpărate cu peste 1,2 milioane de euroa, precum și firma Dohler România, având ca activitate comerț cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște, a înregistrat o cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro.

Ioan Istrate (62 de ani), locul 133, avere estimată la 44 – 46 de milioane de euro

Față de anul 2018, antreprenorul Ioan Istrate, care a pus bazele afacerii de producție de înghețată „Alpin 57 Lux”, din Sebeș, în anul 1944, a reușit să urce 2 poziții, ocupând locul 133.

Milionarul a construit de la zero unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, iar în anul 2016, a vândut 70% din acțiunile lui către producătorul Leton Food Union.

Din fondurile obținute din această tranzacție, Ioan Istrate a achiziționat o clădire de birouri din centrul Bucureștiului, famkilia Istrate deținând 68,54% din acțiunile unei societăți care administrează imobilul de birouri.

Acesta mai dezvoltă, alături de alți parteneri, două ansambluri rezidențiale din Alba Iulia și Sebeș, sub brandul Transalpina Residence. Ansamblul din Alba Iulia este dezvoltat de compania Atol Imo din Sebeș, deținută de Ioan Istrate (40% din părțile sociale), Daniel Istrate (20%), Paraschiva Istrate (20%) și Maria Daniela Ghenescu (20%). Proiectul dezvoltat în apropierea Bazinului Olimpic din Alba Iulia, va avea în total 476 de apartamente.

Bara Levente (43 de ani), locul 213, 29 – 31 de milioane de euro

Levente Hugo Bara a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Alba după și-a vândut afacerea pe care a construit-o în mai bine de 15 ani. Față de anul 2018, acesta a coborât 13 poziții în TOP 300.

Supremia este și astăzi cel mai mare producător de condimente din România, dar aparține Solina Group, unul dintre giganții domeniului alimentar din Europa, o companie franceză de top.

Conform unor surse din piață, tranzacția a fost evaluată la aproximativ 35 de milioane de euro. Afaceristul a continuat să facă afaceri și după ce a ieșit din Supremia. Are un portofoliu de imobiliare, pe care îl administrează prin mai multe firme și face și comerț online. De asemenea, Levente Bara e acționar în alte 11 firme în diverse domenii de activitate, în țară și străinătate.

În zona productivă a rămas, însă, tot la piața alimentară, înființând împreună cu un fost asociat de la Supremia, firma specializată în procesarea nucilor: Transilvania Nuts. Mai mult, la finalul anului trecut a investit 4 milioane de euro într-o fabrică din domeniu anunțând că dorește să extindă gama de produse pe bază de nuci.

În prezent, compania a ajuns deja la o cifră de afaceri de peste 33 de milioane de lei și un profit anual de aproape 2 milioane de lei.

Familia Goța, locul 217, 29 – 31 de milioane de euro

Directorul general al companiei „Elis Pavaje”, Emil Goța a declarat pentru Capital că familia sa își concentrează toate eforturile asupra principalei afaceri pe care o deține, fiind mai puțin interesat să se extindă în alte domenii. Țina lui este să investească, să consolideze și să extindă compania pe care o deține, astfel că, în 2018, a finalizat preluarea de la firma austriacă Frunwald AG a fabricii de pavele din Vințu de Jos, activ pentru care a plătit 1 milion de euro.

Familia Goța, propietară a grupului „Elis” din care fac parte „Elis Pavaje” și „Elis Agregate”, stagnează pe locul 217, loc pe care l-a ocupat și în anul 2018.

Începând cu anul 2019, Elis Pavaje comercializează piatră cubică pe mai multe tipodimensiuni. De asemenea, tot în 2019, urmează să se încheie procesul început cu un an înainte de reasamblare la fabrica din Vințu de Jos a unei linii de prefabricate, pe care compania din Alba a cumpărat-o de la o companie bucureșteană pentru suma de 2,5 milioane de euro.

Pentru 2020, un an al stabilității potrivit domnului Goța, el susține că va investi cu siguranță în școlarizarea angajaților, pentru ca aceștia să obțină noi aptitudini.

Familia Covaciu, locul 284, 22 – 24 de milioane de euro

De la directoare de fabrică de porțelan la antreprenor de succes, Elena Covaciu se numără printre cei mai de seamă oameni de afaceri din România. Prin anii ’90, aceasta a pus bazele unei fabrici de menaj, alături de cei doi fii ai săi, Cristian și Cosmin. Sediul principal al afacerii era propriul garaj, iar ulterior a devenit printre cei mai importanți parteneri ai grupului IKEA.

În prezent, IPEC reprezintă una dintre cele mai moderne fabrici de ceramică din lume și deține 6 hale de producție, unde se produc peste 1% din producția mondială de farfurii, iar capacitatea de producție s-a dublat continuu, la fiecare 3 ani.

Compania a investi masiv în cercetare și tehnologie și s fost prima societate din România care a folosit roboții industriali în industria ceramică. Astăzi, deține peste 250 de roboți industriali, 800 de angajați și o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro.

Cu o avere provenită din industria ceramică, familia Covaciu, coboară câteva poziții față de anul 2018, ocupînd locul 284, cu o avere estimată la aproximativ 24 de milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU la un autoturism în Cistei: Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la un autoturism în Cistei: Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială Un incendiu a izbucnit duminică noaptea la un autoturism în Cistei. Intervin pompierii din Blaj cu o autospecială. Citește și: Doi oameni ai străzii, judecați pentru incendiul care a distrus sala „1 Mai” din Alba Iulia Garda de intervenție Blaj intervine cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea