Rămâi conectat

Actualitate

PREMIERĂ. Simbolul României REVINE după aproape 200 de ani. Zona Munțiilor Făgăraș va fi repopulată cu zimbri

Ziarul Unirea

Publicat

în

După aproape 200 de ani, Munții Făgăraș vor fi repopulați cu zimbri, în cadrul unui proiect demarat de fundația Conservation Carpathia, care dorește reintroducerea speciei de bizon, dispărută de aproape două secole din această zonă.

Astfel, 13 zimbri vor fi aduşi din Germania şi Polonia în zona munţilor Făgăraş, în premieră pentru această parte a ţării. Până acum, zimbrii au fost reintroduşi cu succes în județele Neamț, Caraș Severin și Hunedoara, însă, este pentru prima dată când se încearcă repopularea munților Făgăraș cu această specie.

„Ca să garantăm rezultatele favorabile ale proiectului, am ținut cont de toate criteriile esențiale pentru a obține o diversitate genetică, precum țările și mediile de proveniență ale zimbrilor. Ne mândrim că am reușit să asigurăm și raportul optim între sexe, aceasta fiind o provocare în procesul de selecție al animalelor. Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS non-invazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaștem traseele acestora și habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia

Este planificată continuarea reintroducerii graduale a acestei specii în Munții Făgăraș, până la formarea unei populații stabile de 30 de zimbri în zona inițială.

Zimbrul, spre deosebire de strămoşul taurului din zilele noastre, numit „bour”, care era foarte puternic şi agresiv, nu îşi apără teritoriul. Masculul „alfa”, cel care conduce turma, cedează teritoriul dacă simte vreo ameninţare. În principiu, este un ierbivor imens, cu ochi blânzi, care te sperie mai mult prin aspectul lui maiestuos decât prin agresivitate directă. Cu toate astea, de-a lungul secolelor, zimbrul a fost vânat până la ultimul exemplar.

Ultimul zimbru din Transilvania a fost omorât în 1790. Până atunci, acest animal era întâlnit peste tot în Carpaţi, atât pe teritoriul Ţărilor Române, cât şi în statele vecine. Zimbrii inspirau forţă şi independnţă şi erau atât de apreciaţi şi de numeroşi încât au ajuns marcă de stat. Stema Moldovei certifică acest aspect.

sursa: puterea-romanilor.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii de urmaș 2024: Benefeciarii trebuie să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calenderistice de la începerea anului școlar. Precizările Casei de Pensii Alba

Bera Larisa

Publicat

în

Pensii de urmaș 2024: Benefeciarii trebuie să prezinte adeverințele de studiu în termen de 10 zile calenderistice de la începerea anului școlar. Precizările Casei de Pensii Alba Începutul anului școlar 2024- 2025 se aproprie cu pași repezi. În acest context, Casa de Pensii Alba a venit cu precizări referitoare la pensiile de urmaș. Benefeciarii au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea