Rămâi conectat

Actualitate

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 TURUL 2: S-au deschis secțiile de votare. 310.304 de cetățeni sunt așteptați la vot în județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

În România, la această oră, se deschid secţiile de votare pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt cei doi candidați care astăzi se înfruntă în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019. În turul 1 al alegerilor s-au prezentat la vot 51,19% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Românii sunt chemați din nou la urne, în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, care va avea loc astăzi, pentru a alege președintele României, dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Votul în diaspora în turul 2 a început pe 22 noiembrie.

În Alba 439 de secții de votare și-au deschis porțile. Conform ultimelor informații de la Autoritatea Electorală Permanentă, sunt așteptați la urne 310.304 de cetățeni înscriși pe listele electorale permanente din județ.

Cei doi candidați la funcția de președinte al României nu au participat împreună la nicio dezbatere între cele două tururi.

În schimb, pe 19 noiembrie, atât Klaus Ioahnnis cât și Viorica Dăncilă au organizat dezbateri și conferințe de presă separate. Dezbaterea lui Klaus Ioahnnis a fost organizată de SNSPA, la Biblioteca Centrală Universitară, în vreme ce dezbaterea Vioricăi Dăncilă a avut loc la Parlament, în paralel cu cea a președintelui.

Cum se votează pe 24 noiembrie

Conform ultimelor informații de la Autoritatea Electorală Permanentă, sunt așteptați la urne 18.263.098 de români. Aceștia pot să-și exercite votul până la ora 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

Românii care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul la vot. Cei care merg să voteze, pot face acest lucru doar pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar.

Românii care votează în străinătate, sau cei care au domiciliul în afara țării dar votează în România, o pot face pe baza pașaportului.

Cei care se întreabă ”La ce secție votez?” pot afla răspunsul apelând la site-ul oficial al Registrului Electoral.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.

Astfel, pentru a afla la ce secție de votare din România sunteți arondați trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Trei zile de votare pentru secțiile din străinătate și pentru turul 2 Românii din diaspora care merg la urne au la dispoziție trei zile pentru a vota. Votul pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019 va putea fi exprimat în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie 2019.

”Votarea la secțiile de votare din străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, se arată în îndrumarul electoral elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru a evita repetarea situațiilor când români din diaspora au stat ore în șir la coadă în fața secțiilor de votare fără să reușească să-și exercite opțiunile, în străinătate va putea fi prelungit procesul până la miezul nopții astfel încât să poate vota cei care la ora 21 se află în secția de votare sau la rând în afara secției.

Deznodământul, abia în decembrie Candidatul care a câștigat și turul 2 va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie 2019, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.

Rezultate turul 1 alegeri prezidențiale 2019

Rezultate alegeri prezidentiale 2019, turul 1, potrivit BEC:

Klaus Iohannis (susținut de PNL, președintele în exercițiu) – 3.485.292 voturi (37,82%);

Viorica Dăncilă (PSD) – 2.051.725 (22,26%);

Dan Barna (Alianța USR-PLUS) – 1.384.450 (15,02%);

Mircea Diaconu (susținut de PRO România și ALDE) – 815.201 (8,85%);

Theodor Paleologu (PMP) – 527.098 (5,72%);

Kelemen Hunor (UDMR) – 357.014 (3,87%);

Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal) – 247.275 (2,75%);

Alexandru Cumpănașu (candidat independent) – 141.316 (1,53%);

Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) – 48.622 (0,53%);

Bogdan Stanoevici (candidat independent) – 39.192 (0,43%);

Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională) – 2.787 (0,36%);

Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) – 30.884 (0,34%);

Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) – 30.850 (0,33%);

John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română) – 25.769 (0,30%).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar, Cristian Păun: „Toți care susțin că Zona Euro nu este pentru noi, sunt anti-români și anti-europeni. Ne vor în afara lumii civilizate” Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul aderării României la zona Euro. Acesta explică faptul că în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea