Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Banalul suc de portocale ar pudea deveni un produs de lux. Boala dragonului galben se extinde tot mai mult

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Banalul suc de portocale ar pudea deveni un produs de lux. Boala dragonului galben se extinde tot mai mult

Sucul de portocale ar putea deveni un produs de lux în viitorul apropiat. De la mijlocul anilor 2000, boala dragonului galben, o maladie de origine bacteriană, nu încetează să distrugă plantațiile de citrice din America și riscă să se propage și în Europa.

Boala nu încetează să se extindă. După Asia, America și Africa, huanglongbing, bacteria care decimează citricele, ar putea ajunge și în Europa, se tem oamenii de știință. Probabilitatea este ridicată, din cauza încălzirii climatice și a capacității de adaptare a bacteriei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Boala dragonului galben a început să se răspândească la mijlocul anilor 2000. Face ca frunzele să se îngălbenească și împiedică fructele să se maturizeze, lăsându-le de talie mică și verzi și dându-le un gust amar. Semințele lor capătă o culoare maronie. În cele din urmă, se ajunge la moartea arbustului.
Cu mare capacitate invazivă, această bacterie se răspândește rapid de la o plantă la alta prin intermediul unei mici insecte, păduchele asiatic (Diaphorina citri). Această insectă este deja prezentă în Portugalia și Spania și ar putea răspândi boala.

Acest scenariu este îngrijorător. Boala poate la câțiva ani de la stabilirea insectei-vector într-o regiune dată, ceea ce face dificilă depistarea timpurie a bacteriilor.
Culturile din Florida sunt compromise

Peste Ocean, boala face ravagii. În Florida, 90 la sută dintre arbuștii citrici sunt infectați, potrivit The Washington Post. Al doilea cel mai mare producător mondial, după Brazilia, regiunea a suferit deja de pe urma uraganului Irma, care a devastat plantațiile în 2017.

Urmarea? O lovitură puternică pentru industria din domeniu: mii de producători și-au încetat activitatea și majoritatea fabricilor care transformau fructele în suc și-au închis porțile. În paralel, prețul sucului de portocale a crescut puternic. Dacă tendința continuă, acest produs care se consumă pe scară largă ar putea deveni în curând unul de lux.
Investiții de 30 de milioane de dolari și niciun tratament

Portocalele, grapefruitul și lămâile sunt oare sortite să dispară? Până acum, n-a putut fi găsit niciun tratament pentru a opri propagarea bacteriei ucigașe. Asta, în ciuda faptului că Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite a investit 31,5 milioane de dolari în 2014 pentru a căuta metode de a combate această boală. Pe de altă parte, oamenii de știință se gândesc la posibilitatea de a modifica genetic portocalele, pentru a le face mai rezistente față de acestă bacterie.

Pentru Europa, cea mai bună metodă de a împiedica pătrunderea bolii dragonului galben ar fi să fie respectate foarte strict reglementările: interdicția importurilor de citrice destinate plantațiilor și sensibilizarea călătorilor, care ar putea fi tentați să le aducă în bagaje din regiunile contaminate.

sursa: digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea