Rămâi conectat

Politică Administrație

Parcări cu plată, la Alba Iulia. În ședința de azi s-a votat noul Regulament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia au votat în ședința de azi proiectul privind Regulamentul Parcărilor cu plată din municipiu, care prevede o serie de zone tarifare, modalități de plată, alături de sancțiunile care vor fi aplicate celor care nu se conformează noilor dispoziții.

În raportul de specialitate al Primăriei Alba Iulia se arată că, ținând seama de nevoia stringentă de organizare, modernizare eficientizare a sistemului de parcare publică cu platî în municipiul Alba Iulia, venită ca urmare a numeroaselor solicitări primite de la cetățeni pentru decongestionarea, fluidizarea traficului în zonele aglomerate ale municipiului, dar și pentru creșterea spre maxim a gradului de încasare în cazul plăților pentru locuri de parcare cu plată, este necesară organizarea, implementarea sistemului de plată prin tichete răzuibile și SMS sau alte modalități (plata cu cardul, plata on-line, parcometre, parcări cu acces controlat, etc.), interconectat cu un sistem informatic în municipiul Alba Iulia.

Astfel, s-au stabilit 3 zone de tarifare, după cum urmează:
Zona 0 (roșie) de tarifare — care cuprinde parcările publice amenajate în zona de maxim interes a orașului, Cetatea Alba Carolina cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, zone intens folosite atât de localnici cât și de către turiștii care vizitează orașul, turiști al căror număr a crescut constant în ultimii ani;

Zona I (albastră) — care cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale orașului și unde se află sediile diferitelor instituții publice:Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba, etc.);

Zona 2 (galbenă) — care cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare.

Sistemul de plată prin SMS, tichete răzuibile sau alte modalități de plată interconectate cu un sistem informatic este implementat în prezent în 35 de orașe ale României pe baza unor experiențe comune, este îmbunătățit în mod constant. Printre acestea sunt: Cluj – Napoca, Oradea, Timișoara, Târgu Mureș, Arad.
Având în vedere cele menționate mai sus, considerăm necesară înființarea de locuri de parcări publice cu plată în municipiul Alba Iulia.

Înființarea de locuri de parcare cu plată în municipiul Alba Iulia, în condițiile legii, cu implementarea sistemului de plată prin tichete răzuibile SMS interconectate cu un sistem informatic, generează următoarele beneficii:
• este eliminată în totalitate posibilitatea efectuării unor încasări de către încasatori în nume propriu, fără eliberarea unui bon forfetar;
• digitalizarea informației gestionate;
• reducerea unor costuri de operare;
• lipsa operatorului uman pentru încasare;
• simplificarea procedurii de plată;
• sistemul nu impune angajarea de personal specializat cu nevoi salariale ridicate;
• sistemul nu impune achiziția de bunuri IT&C cu valoare ridicată necesare rulării acestuia;
• administratorul locurilor de parcare va beneficia automat de îmbunătățirile aduse sistemului informatic în urma experiențelor altor utilizatori al acestuia.

Programul de funcționare pentru parcările publice cu plată se stabilește după cum urmează:

a) Zona O — de luni până vineri, între orele 08:00 — 20:00 , sâmbătă, duminică între orele 00:00 — 24:00

b) Zona 1:
1) –  zona Centru- de luni până vineri, între orele 08:00 17:00 , sâmbătă, duminică, parcarea gratuită, cu excepția parcării cu acces controlat (barieră) de lângă Magazinul UNIREA, care va funcționa în regim 7 zile/săptămână — 24h/24h

2) – zona Cetate – de luni până vineri, între orele 08:00 —20:00 , sâmbătă, duminică intre orele 08:00 — 16:00

c) Zona 2 — de luni până vineri, între orele 08:00 — 18.00

MODALITĂȚI DE PLATĂ A STAȚIONĂRII

Taxarea stationării prin abonamente
– Abonamentele se elibereazä de Serviciul Administrarea Domeniului Public Privat din cadrul Serviciului Administrarea Patrimoniului Local din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.
– Plata unui abonament de parcare nu reprezintă o garanție a ocupării unui loc de parcare, responsabilitatea de a găsi un loc de parcare revenindu-i deținătorului vehiculului iar negăsirea unui loc liber nu poate constitui o scuză pentru ocuparea unui loc nemarcat pentru parcare sau a unui loc interzis.
– abonamentele eliberate asigură dreptul de staționare pe perioada înscrisă pe acestea (care este de minim 1 lună maxim 12 luni), mai puțin în parcările cu accesul controlat. Prețul abonamentelor se aprobă de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.

Vor fi emise următoarele tipuri de abonamente:

a) Abonament „GENERAL”:
Se elibereazä pe perioada înscrisä pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice si conferă drept de staționare pe timp nelimitat în zona tarifară 1(albastră) 2 (galbenă), cu excepția parcărilor special amenajate, cu acces controlat, a parcărilor de reședință.
Abonamentul se inscriptioneazä cu numärul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate si este netransmisibil.

b) Abonament „TRANSMISIBIL”
Se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice conferă drept de staționare pe timp nelimitat zona tarifară 1 (albastră) și 2 (galbenă), cu excepția parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință.
Abonamentul se inscripționează cu perioada de valabilitate, nu se inscripționează cu numărul de înmatriculare al vehiculului este transmisibil.

c) Abonament „Vehicul cu propulsie electrică
Se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice care dețin în proprietate un autovehicul cu propulsie electrică.
Abonamentul oferă discount de 50%- pentru mașnă hibrid, respectiv 100% pentru mașină electrică, în orice zonă tarifară conferă drept de staționare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară, cu excepția parcărilor special amenajate, cu acces controlat a parcărilor de reședință,
Abonamentul se inscripționează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate este netransmisibil.

Taxarea staționării prin tichete răzuibile
În parcările în care nu sunt amplasate automate de parcare, sau în situatia în care — din diverse motive — sistemul de plată prin SMS nu funcționează, tichetele răzuibile se procură anticipat de la chioșcurile de difuzare a presei sau de la unele magazine din zona parcărilor.

În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, tichetele de parcare se procură anticipat de la aceste parcometre automate care functioneazä pe bază de monede/card bancar se afișează pe bordul mașinii la loc vizibil în așa fel încât să se vadă toate înscrisurile de pe acestea.
În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, utilizatorii parcării care opresc/staționează/parchează vor avea instrumentele de plată necesare pentru a procura tichete pentru perioada de parcare dorită.

În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, în cazul în care acestea nu funcționează, se va contacta dispeceratul Directiei Poliția Locală pentru sesizarea situatiei. Numărul de telefon va fi afișat pe automatul de parcare.

Sistemul de taxare la automatele de parcare amplasate în parcările cu plată din municipiul Alba lulia se bazează pe principiul autotaxării.

Tichetul de parcare emis de automatul de parcare va confine minim următoarele informații: logo-ul Municipiului Alba Iulia, data parcării, ora de început sfârșit a parcării.

Taxarea staționării prin intermediul telefoniei mobile.

Utilizatorii sistemului de parcare au posibilitatea de a plăti statțonarea, în afară de modalitatea prin abonamente și automate de parcare prin intermediul telefoniei mobile.
Plata staționării prin intermediul telefoniei mobile se poate realiza prin umătoarele metode:
a) Taxare pe baza de SMS. Necesită contracte de decontare cu operatorii de telefonie mobilă.
b) Alte tipuri de comunicare si taxare ce sunt în prezent în dezvoltare (sisteme de plată pe platforme on-line, aplicații mobile)

Taxarea staționării în parcările cu acces controlat

În perimetrul parcărilor cu acces controlat, plata se efectuează la casele automate, la sfârșitul perioadei de staționare

Utilizatorul parcării are o perioadă de grație de maxim 10 minute minute de la efectuarea plății, în care poate părăsi incinta.

SANCȚIUNI

Faptele săvârșite ca urmare a nerespectării prezentului Regulament, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, constituie contravenții și se sancționează ca atare.

Constituie contravenții și se sancționează următoarele fapte cu:
a) Staționarea fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării, se sancționează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
b) Depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării, se sancționează cu amendă de la 100 până la 300 lei
c) Stationarea cu abonamente neconforme cu zona stationării, cu abonamente expirate, utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule, se sanctionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
d) Stationarea fără afișarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare,se sanctionează cu amendă de la 100 până la 300 lei
e) Stationarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupa 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sanctionează cu amendă de la 300 până la 500 lei
f) Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sanctionează cu amendă de la 300 până la 500 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat miercuri, 24 iulie 2024,  depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Drum de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea