Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru salvarea Catedralei Notre Dame, s-au strâns 750 milioane euro în mai puțin de 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luni seara, Catedrala Notre Dame din Paris, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai cunoscute din lume, a fost puternic avariată de un incendiu violent.

Înscrisă în patrimoniul mondial al umanității începând din 1991, Catedrala Notre-Dame din Paris primea anual între 12 și 14 milioane de vizitatori.

Flăcările s-au ridicat zeci de metri deasupra impunătorului monument gotic a cărui istorie se întinde pe parcursul a peste 850 de ani şi care se afla în ample lucrări de restaurare. Incendiul a declanşat un val de emoţie în întreaga lume. Miliardarii lumii s-au oferit deja să doneze averi pentru reconstrucţia monumentului. S-au strâns până acum 750 de milioane de euro, de cel puțin patru ori mai mult faţă de cât s-a estimat că ar costa refacerea catedralei.

Element central al slujbelor religioase din Notre Dame, coroana de spini pe care Iisus ar fi purtat-o înainte de crucificare a fost salvată de flăcări. Pompierii au recuperat şi o mantie în care ar fi fost îmbrăcat Ludovic al IX-lea al Franţei când a adus coroana de spini la Paris. Iar marea orgă, unul dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale din lume, este în stare bună, au anunţat autorităţile franceze

Statui şi picturi nepreţuite fac parte din patrimoniul catedralei Notre Dame. Intacte au rămas şi cele 16 statui de pe acoperişul catedralei doar pentru că au fost demontate săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Rivale în afaceri, trei dintre cele mai bogate familii din Franţa şi-au solidarizat efortul pentru reconstrucţia catedralei din inima Parisului. Deţinătoarele unora dintre cele mai apreciate branduri vestimentare de lux la nivel mondial au donat împreună 600 de milioane de euro. Unul dintre donatorii celebri este soţul actriţei Salma Hayek.

Sursa: a1.ro, dcnews.ro

Foto: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața” Alin Sântea, un tânăr din Tărtăria, comuna Săliștea, a realizat primul tatuaj în urmă cu mai bine de 10 ani, folosindu-se de un aparat improvizat şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea