Rămâi conectat

Ştirea zilei

Excursiile cu Mocăniţa, între Abrud şi Cîmpeni, afectate de faptul că trenul trece prin comunitatea de rromi care se „caţără pe vagonetele mocăniţei şi sunt agresivi”. Clienții, anunțați că vor trece prin cartier

Ziarul Unirea

Publicat

în

Excursiile cu Mocăniţa, între Abrud şi Cîmpeni, afectate de faptul că trenul trece prin comunitatea de romi din Roşia Montană care se „caţără pe vagonetele mocăniţei şi sunt agresivi” Clienții, anunțați că vor trece prin cartierul ai cărei membri aruncă cu obiecte în călători, urcă în vagoane şi sunt agresivi faţă de aceştia.

Călătorii care vor alege să facă o excursie cu Mocăniţa sunt avertizaţi de organizatorii curselor că trenuleţul trece printr-o comunitate de rromi. ”Avertizăm călătorii noştri că trenul trece pe o distanţă de 900 de metri printr-un cartier de Rromi” scrie pe afişul care anunţă programul de circulaţie al trenului, postat pe facebook.

Situaţia a fost la fel şi anul trecut. Potrivit site-ului operatorului, călătorii au fost chiar obligaţi să confirme în scris înainte de cursă că sunt de acord să treacă prin cartierul respectiv. Este vorba despre satul Gura Roşiei, comuna Roşia Montană, unde există o comunitate numeroasă de romi.

Mocăniţa din Munţii Apuseni, unul dintre simbolurile Ţării Moţilor, îşi va relua cursele regulate pentru turişti pe traseul Abrud – Câmpeni şi retur, de Paşte şi de 1 Mai 2019. „Pe această linie minunată circulă locomotivele noastre începând cu anul 2004. Din cauza anumitor obstacole pe linie putem oferi un program regulat doar cu un tren cu capacitate mică de 54 de locuri”, este mesajul transmis de proprietarii mocăniţei, pe site-ul societăţii Calea Ferată Îngustă SRL.

Proprietarii mocăniţei semnalau în iunie 2018 mai multe probleme apărute pe linia de cale ferată îngustă, respectiv construcţii ilegale care afectau gabaritul de liberă trecere şi funinginea care deranja călătorii. Trecerea prin cartierul de rromi era o altă ”problemă” semnalată. Pentru ”a putea vedea farmecul zonei” din mocăniţă, turiştii erau obligaţi să confirme în scris, înainte de plecare, că nu se simt deranjaţi de funingine şi de trecerea prin cartierul de rromi.

„Din păcate, nu am fost sprijiniți să rezolvăm problema cu construcțiile ilegale în zona Roșia Montană care afectează gabaritul de liberă trecere ale liniei. Din contră, se construiește în continuare. Datorită recenziilor legate de trecerea prin cartierul Rromilor și problemele cu funinginea care deranjează călătorii (nu putem să folosim vagoane normale din cauza problemelor cu gabarit) am luat decizia ca în acest an nu vom mai circula pentru public după un program regulat pe această linie.

Pentru grupuri organizate de peste 40 de persoane care va confirma in scris inainte de plecare ca nu se simt deranjati de funinginea si de trecerea prin cartierul Rromilor, va exista si in acest an o posibilitate de a vedea farmecul zonei din Mocaniţă”, explicau proprietarii mocăniţei, în 12 iunie 2018.

Mai mulţi turişti au postat recenzii negative pe pagina de Facebook „Mocăniţa Abrud”, reclamând funinginea sau trecerea prin cartierul de rromi. Potrivit acestora, membrii comunităţii prin care trece trenul se „caţără pe vagonetele mocăniţei şi sunt agresivi”.

Program mocăniţa Abrud – Câmpeni 2019

Zilele de circulaţie:

27 aprilie – 1 mai 2019 (Paşte)

15, 16 şi 17 iunie 2019 (Rusaliile)

în fiecare sâmbătă şi duminică, din data de 6 iulie până în data de 8 septembrie 2019

Plecări:

de la Abrud, la orele 10:00, 13:00 şi 16:00

Durata parcursului Abrud – Câmpeni şi retur este de circa două ore şi jumătate.

Preţul unui bilet dus-întors este de 30 de lei pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii.

Potrivit anunţului, în cazul în care nu se strâng 20 de călători, cursa va fi anulată.

Programul poate suferi modificări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul artist din Alba care desenează poveşti pe pielea oamenilor într-un salon din Germania: ”Tatuajele sunt mai mult decât artă, sunt „pânze vii“ care rămân pe noi toată viața” Alin Sântea, un tânăr din Tărtăria, comuna Săliștea, a realizat primul tatuaj în urmă cu mai bine de 10 ani, folosindu-se de un aparat improvizat şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea