Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Prejudiciu de peste 2 milioane de lei constatat de Camera de Conturi în 2017 și 2018 la primăriile din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prejudiciu de peste 2 milioane de lei constatat de Camera de Conturi în 2017 și 2018 la primăriile din județul Alba. Din această sumă a fost recuperată operativ în perioada verificărilor suma de 145.000 de lei.

Curtea de Conturi a României a făcut public raportul privind finanțele pulice locale aferent perioadei 2017-2018. La nivelul județului Alba au fost verificate anul trecut un număr de 83 entități, rezultând un procent de 32% față de numărul total al entităților aflate în sfera de competență a Camerei de Conturi Alba.

Urmare a acțiunilor de audit și control efectuate s-au constatat abateri și nereguli care au determinat nerealizarea unor venituri cuvenite bugetelor publice, care au cauzat prejudicii bugetelor locale sau au influențat calitatea gestiunii economico – financiare a entităților verificate.

Totalul abaterilor finanicare constatate de inspectorii Camerei de Conturi se ridică la suma de 82,668 milioane de lei. Din acestea, prejudiciul constatat este în valoare de 2,186 milioane de lei, din care a fost recuperat operativ suma de 145.000 de lei. Au mai fost constatate venituri suplimentare în sumă de 3,337 milioane de lei, din care încasate operativ – 467.000 lei. De asemenea, totalul abaterilor fiannciar-contabile care nu au determinat prejudicii a fost de 77,145 milioane de lei.

”Acțiunile de audit financiar și control efectuate la nivelul unităților administrativ-teritoriale au reliefat cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, fiind identificate abateri și nereguli care au generat fie venituri suplimentare cuvenite bugetelor publice, fie prejudicii sau au influențat calitatea gestiunii economico-financiare a entităților verificate”, se afirmă în raportul Camerei de Conturi Alba.

*Cele mai importante constatări privind prejudiciile la nivelul primăriilor

Cele mai importante prejudicii din punct de vedere financiar au fost constatate în urma activităților de control efectuate la primăriile din Aiud, Zlatna, Ighiu, Jidvei, Mihalț, Unirea și Vințu de Jos. De exemplu, potrivit raportului menționat au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal ale UATM Aiud cu suma totală de 241.000 lei, prin acordarea și plata efectivă în perioada februarie 2017 – iunie 2017, a indemnizației de dispozitiv în procent de 25%, fapt ce contravine cadrului legal în vigoare.

La Primăria Zlatna au fost majorate nejustificat cheltuielile cu prestările de servicii, în anul 2017, cu suma de 86.000 lei, prin acceptarea la plată și decontarea serviciilor de colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice care nu au încheiat contract cu operatorul de salubrizare, fără ca entitatea să ia măsuri privind recuperarea contravalorii acestor cheltuieli de la persoanele beneficiare și reîntregirea bugetului local cu sumele respective.

La nivelul comunei Jidvei s-a constatat majorarea nejustificată a cheltuielilor de personal ale primăriei cu suma de 130.000 lei, prin acordarea fără bază legală personalului, în perioada februarie 2017- iunie 2017 a sporului de fidelitate și a sporului de dispozitiv. De asemenea, tot aici, au fost majorate nejustificat cheltuielile cu bunuri și servicii cu suma de 100.000 lei, prin acceptarea la plată și decontarea unor produse, a căror prețuri au fost supraevaluate, trecute direct pe cheltuieli, fără a se întocmi procese verbale de recepție.

La Primăria Ighiu s-a constatat acordarea fără bază legală, în perioada februarie 2017- iunie 2017, către personalul contractual și funcționarii publici din Primăria Comunei Ighiu, a sporului de dispozitiv, în sumă de 114.000 lei. De asemenea, au fost diminuate nejustificat veniturile din închirierea pășunilor aparținând UATC Ighiu, cu suma de 22.000 lei, prin neînregistrarea, nestabilirea şi neurmărirea spre încasare a chiriei datorată conform contractelor pentru închirierea pășunii, încheiate de entitate cu 2 persoane juridice.

În timpul auditului, pentru neachitarea chiriei datorate, au fost calculate, conform prevederilor contractuale, penalități de întârziere în sumă de 371.000 lei. Și la Primăria Unirea, cele mai importante constatări se referă tot la cheltuieli cu salariile. Potrivit raportului, au fost majorate nelegal cheltuielile de personal ale instituției, în perioada iunie 2015–septembrie 2018, cu suma de 55.000 lei, prin menținerea în continuare a 3 persoane: un funcționar public, angajat în funcția de secretar și 2 persoane angajate cu contract de muncă, în funcția de bibliotecar respectiv muncitor calificat, cu toate că acestea au îndeplinit condițiile standard de pensionare pentru limita de vârstă, contrar prevederilor legale.

O altă majorare considerată nelegală a cheltuielilor de personal ale primăriei ar fi avut loc în perioada februarie 2017- iunie 2017, cu suma de 63.000 lei, prin acordarea fără bază legală, personalului entității, a sporului de dispozitiv. Constatările Camerei de Conturi nu sunt definitive și pot fi contestate în instanța de judecată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea