Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cod Rutier 2018: Care sunt situațiile în care poți să rămâi fără plăcuțele de înmatriculare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Șoferii trebuie să înmatriculeze sau să înregistreze vehiculul cu care se deplasează pentru a circula cu o mașină pe drumurile publice din România. Totodată, atâta timp cât circulă pe drumurile publice, șoferii sunt obligați să se asigure că mașina are montate plăcuțele de înmatriculare, altfel riscă amenzi mari sau chiar pedepse cu închisoarea.

După cum stabilește Codul rutier din România, șoferii mașinilor care circulă pe drumurile publice trebuie să se asigure că mașina are montate ambele plăcuțe de înmatriculare în locurile destinate montării acestora. Șoferii mașinilor cărora le lipsește o plăcuță de înmatriculare atunci când circulă pe drumuri publice sunt sancționați cu șase puncte de penalizare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Șoferii care nu respectă anumite reguli privind circulația pe drumurile publice riscă, pe lângă amenzi, reținerea permisului auto sau a certificatului de înmatriculare, și retragerea plăcuțelor de înmatriculare sau de înregistrare.

După ce o mașină rămâne fără plăcuțele de înmatriculare, deoarece, începând din acel moment, aceasta nu mai are drept de circulație, singurul mod în care se mai poate deplasa este pe o platformă auto.

Prima situație în care polițiștii pot retrage plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini este în cazul în care mașina nu are o poliță de asigurare de răspundere civilă auto valabilă. Contrar unor păreri exprimate în spațiul public, legislația rutieră nu prevede retragerea plăcuțelor în cazul în care inspecția tehnică perioadică a mașinii a expirat.

O altă situație în care un polițist de la rutieră poate reține numerele de înmatriculare este cea în care acestea nu respectă standardul pentru realizarea lor, adică nu folosesc caracterele grafice (fonturi) sau spațierea standard. De asemenea, modificarea dispozitivelor de iluminare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau folosirea de dispozitive neomologate de iluminare poate lăsa șoferii fără acestea.

Plăcuțele cu numărul de înmatriculare se mai pot retrage și în situațiile în care există diferențe între datele din certificatul de înmatriculare și caracteristicile mașinii, atunci când mașina trebuia radiată, dar nu s-a întâmplat acest lucru și atunci când înmatricularea mașinii este suspendată.

Proprietarii mașinilor pot reintra în posesia certificatului de înmatriculare sau a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare doar după ce motivul pentru care au fost retrase nu mai este valabil, adică după remedierea deficiențelor constatate de către polițiștii rutieri. Totuși, cei care au plăcuțele cu numărul de înmatriculare retrase pe motiv că acestea nu corespund cu standardul nu le vor primi înapoi, ci vor fi nevoiți să solicite unele care să corespundă standardelor în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea