Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede etichetarea suplimentară a laptelui şi a produselor lactate
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 217 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 48 „abţineri”, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate.
Astfel, pe eticheta laptelui şi a produselor lactate va trebui să fie specificată ţara de origine sau locul de provenienţă a laptelui cu ponderea cea mai mare şi numele operatorului economic procesator al laptelui.
Totodată, legea va da dreptul să fie inscrisă pe ambalaj denumirea de ”produs natural” doar dacă laptele este 100% lipsit de lapte praf. Denumirea de ”produs românesc” va putea fi înscrisă doar dacă laptele provine de la procesatori și producători autohtoni.
Nu este exclus însă ca măsura să nască o nouă procedură de infrigement din partea Comisiei Europene. Deși pe piață sunt produse care poartă marcajul fabricat în România, Comisia Europeană ar putea să nu vadă cu ochi buni noile inscripții de pe produsele lactate considerându-le discriminatorii și împotriva liberei circulații a produselor pe teritoriul UE.
În ultima perioadă piaţa a fost invadată de produse lactate importate în România, precum Pilos, brand deținut de reţeaua Lidl, cu produse provenind din diferite țări, printre care și Polonia.
Etichetele pentru lapte de consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.
Producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele
Declarația Unică 2025: ANAF a publicat formularul PDF inteligent pentru depunerea declarației, privind impozitul și contribuțiile la PFA, activități independente, chirii și altele Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, PFA, chirii și alte astfel de venituri pe cont propriu au acum la dispoziție formularul 212 – Declarația Unică 2025, ca PDF editabil („inteligent”), […]