Moții vor gaze naturale! 20 de primari din Țara Moților au adresat un memoriu premierului Grindeanu, solicitând introducerea gazului metan în zonă
În Munţii Apuseni, peste 60.000 de locuitori își cer dreptul la confort! 20 de primari din Țara Moților au adresat un memoriu premierului Grindeanu, solicitând introducerea gazului metan în zonă
Edilii din Munţii Apuseni au adresat un memoriu premierului Sorin Grindeanu și deopotrivă vicepremierului Sevil Shhaideh și ministrului Economiei – Mihai Tudose, documentul fiind adus la cunoștință și parlamentarilor de Alba, Ioan Dîrzu și Daniel Breaz. Cei 20 de primari din Apuseni vor să se știe că în zonă se vorbește o singură limbă – ”limba moților” și dacă odată se striga: ”Noi vrem pământ!”, azi, peste 60.000 de suflete strigă: ”Noi vrem gaze naturale!”.
În memoriu se arată că ”Țara Moților a fost și va rămâne acel tărâm încărcat de istorie și spiritualitate, cu oameni harnici, care de-a lungul vremurilor zbuciumate de pe aceste meleaguri au dat dovadă de omenie și demnitate. (…) Pădurile, zăcămintele miniere și creșterea animalelor asigurau, până nu demult, un trai decent locuitorilor din Țara Moților, dar în mod paradoxal aceste surse de venit au dispărut sau au devenit insuficiente, iar mult trâmbițata prosperitate a rămas doar un termen mult îndrăgit de politicieni, în timpul campaniilor electorale. Realitatea dură prezintă o zonă în care traiul de zi cu zi devine tot mai greu, iar o consecință firească a situației economice este migrația tineretului spre alte țări, cu speranța de a-și clădi un viitor mai bun.
În Munții Apuseni era o tradiție ca locuitorii să se încălzească cu lemn tăiat din codrii pentru care generații întregi au luptat și s-au jertfit pentru a nu-i lăsa pe ”mâini străine”. În ultimul timp, sursele de lemne din această zonă sunt din ce în ce mai puține, din motive mai mult sau mai puțin obiective, fapt care a determinat o explozie a prețului la masa lemnoasă. Cantitățile de lemn necesare pentru încălzirea locuințelor sunt foarte mari, cauzele obiective fiind date de specificul zonei de munte, în care sezonul rece se întinde pe o perioadă de 5-6 luni, cu temperaturi care scad în majoritatea zilelor de iarnă sub pragul înghețului. Acestor condiții de viață foarte dure se luptă să le facă față, cu eforturi fizice și materiale foarte mari, aproape 60.000 de locuitori.
Lipsa lemnelor necesare încălzirii locuințelor se manifestă într-o perioadă extrem de grea, aceasta suprapunându-se peste lipsa locurilor de muncă în zonă, a unor căi de comunicație decente, a unei strategii viabile privind dezvoltarea turismului în Munții Apuseni. Regia Națională a Pădurilor Romsilva SA, din motive greu de înțeles, nu mai poate asigura o cantitate suficientă de lemn de foc pentru cetățenii acestei zone, iar ca o consecință logică a acestei situații este explozia necontrolată a prețului la masa lemnoasă. Masa lemnoasă scoasă la licitație de către RNP Romsilva SA are prețuri de adjudecare care ajung până la 250-300 lei/mc (exclusiv TVA). Urmare a acestei situații, moții se află în situația dramatică de a nu mai avea acces la singura lor sursă de încălzire a locuințelor, lemnul pădurilor apărate de-a lungul timpului cu viețile înaintașilor. Comparând situația materială și sursele de venit ale locuitorilor din Țara Moților cu prețul de vânzare a masei lemnoase, fără a fi nevoie de elaborarea unui studiu academic, concluzia este una zguduitoare.
Moții vor îngheța de frig în propriile case, în lipsa lemnelor de foc!
Din respect pentru istoria și viitorul Țării Moților, actuala clasă politică, Parlamentul și Guvernul României au datoria de a identifica și materializa soluții alternative privind sursele de energie, care să contrabalanseze criza lemnului de foc, criză care în mod evident se va întinde pe mulți ani de acum înainte”, susțin cei 20 de primari din Apuseni, semnatari ai memoriului adresat premierului Grindeanu. În opinia lor, varianta cea mai bună, ce poate contrabalansa criza lemnului de foc, este introducerea gazului metan în zonă.
”Cheltuielile pentru realizarea acestei investiții sunt, în mod evident, foarte mari, dar beneficiile pe termen mediu și lung, de ordin social și economic, justifică pe deplin respectiva investiție. Beneficiari ai acestei investiții vor fi atât locuitorii și firmele care își desfășoară activitatea în Țara Moților, cât și firmele care activează pe piața extracției, a transportului și distribuției gazului metan. Realizarea investiției, prin introducerea gazului metan în Țara Moților, va constitui un factor determinant pentru dezvoltarea turismului în această zonă, turismul reprezentând una din sursele de venit care trebuie exploatate la parametri maximi, în perioada viitoare.
Stimate domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, cu speranța că toate aspectele prezentate vor fi corect analizate și interpretate, vă rugăm ca prin prisma funcției pe care o dețineți să dispuneți măsurile care se impun pentru demararea în regim de urgență a lucrărilor necesare introducerii rețelei de gaz metan în Țara Moților. Locuitorii Țării Moților, urmașii străbunilor care s-au jertfit pentru aceste meleaguri, sub comanda lui Horea și Avram Iancu, merită cu prisosință să beneficieze de o rețea de gaz metan care să contribuie în mod decisiv la îmbunătățirea condițiilor de viață”, au precizat cei 20 de primari din Apuseni: Călin Andreș – primarul orașului Cîmpeni – inițiatorul acestui demers, Nicolae Simina – primarul orașului Abrud, Traian Pandor – primarul orașului Baia de Arieș, Cornel Napău – primarul comunei Bucium, Liviu Macavei – primarul comunei Mogoș, Marcel Tuhuț – primarul comunei Ciuruleasa, Eugen Furdui – primarul comunei Roșia Montană, Alin Jucan – primarul comunei Ocoliș, Ionel Bulgăre – primarul comunei Poșaga, Vasile Lombrea – primarul comunei Sălciua, Dănuț Bârzan – primarul comunei Lupșa, Sorin Corcheș – primarul comunei Sohodol, Ioan Resiga – primarul comunei Vidra, Sandu Heler – primarul comunei Avram Iancu, Nicolae Lazea – primarul comunei Vadu Moților, Beniamin Toader – primarul comunei Poiana Vadului, Tiberiu Todea – primarul comunei Albac, Marin Nicola – primarul comunei Horea, Vasile Costea – primarul comunei Scărișoara, Marin Vârciu – primarul comunei Gîrda de Sus, Vasile Jurj – primarul comunei Arieșeni; din listă lipsește semnătura primarului comunei Bistra – Traian Gligor, care așa cum ne-a declarat primarul Andreș, nu susține acest demers al edililor din Apuseni, fiind mulțumit cu situația din prezent… ”
Avem susținerea ministrului Economiei, Mihai Tudose, iar Transgaz va trimite un reprezentant în zonă, pentru a vedea care este situația. Suntem încrezători că demersul nostru va avea succes! E normal ca și moții din Apuseni să își dorească să beneficieze de confort, la fel ca alți cetățeni ai județului!”, a spus primarul Călin Andreș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]