Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Aşezământul social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă a aniversat 10 ani de activitate social-filantropică în sprijinul copiilor şi vârstnicilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

asezamant-social-valea-lunga03Aşezământul social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă a aniversat, marţi, 10 ani de activitate social-filantropică în sprijinul copiilor şi vârstnicilor. Evenimentul festiv a cuprins o slujbă religioasă oficiată de părintele paroh Petru Rădac, o evocare a modului în care aşezământul social s-a dezvoltat şi o întâlnire cu beneficiarii, partenerii şi colaboratorii aşezământului, printre invitaţi numărându-se şi primarul comunei Valea Lungă, Vasile Puşcaş.

„În comuna Valea Lungă una din problemele majore este îmbătrânirea populaţiei. Multe persoane vârstnice rămân singure şi neputincioase în faţa bătrâneţilor, cu o pensie mică care le împiedică să îşi asigure un trai decent. Acesta a fost motivul pentru care s-a înfiinţat serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu. La rândul său centrul de zi a fost înfiinţat cu scopul de a răspunde nevoii de educaţie continuă a copiilor care provin din familii cu o situaţie socio-materială precară din comuna Valea Lungă şi de a preveni abandonul şcolar. Beneficiile asupra copiilor sunt vizibile – la încheierea anului şcolar nici un copil nu a fost corigent, au existat 8 copii răsplătiţi pentru performanţele lor şcolare cu premii şi menţiuni, iar frecvenţa şcolară a fost foarte bună, rareori s-a întâmplat ca aceşti copii să absenteze”, a spus coordonatorul Aşezământului social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă Ana-Maria Bartuş.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

asezamant-social-valea-lunga02Aşezământul social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă a fost înfiinţat în anul 2006 pentru a răspunde nevoilor de asistenţă socială a persoanelor vârstnice şi a copiilor din comunitate. Astfel au fost create două servicii – Centru de zi pentru copii şi Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu – servicii care funcţionează şi în prezent. Iniţiativa înfiinţării Aşezământului a avut-o Asociaţia Comitetului local O.V.R. Blaj – Morlanwelz – Valea Lungă, mai apoi adresându-se Asociaţiei Filantropia pentru a încheia un parteneriat de colaborare. La început, centrul de zi a oferit servicii unui număr de 10 copii, însă la scurt timp capacitatea sa s-a mărit la 25 de copii, capacitate la care funcţionează şi în prezent. În cazul serviciului socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice s-a oferit sprijin unui număr de 25 de vârstnici, iar în prezent oferă servicii unui număr de 13 vârstnici. Persoanele vârstnice care beneficiază de serviciile de îngrijire la domiciliu primesc o masă caldă de luni până vineri, prin intermediul cantinei mobile, sunt ajutate la activităţile de bază din gospodărie, la curăţenia în casă sau să îşi facă cumpărături şi să îşi plătească utilităţile. Obiectivele serviciului de îngrijire la domiciliu sunt următoarele: asigurarea creşterii calităţii vieţii persoanelor vârstnice, păstrarea relaţiilor de rudenie, asigurarea unei alimentaţii sănătoase, asigurarea colaborării cu medicul de familie.

asezamant-social-valea-lunga01Centrul de zi pentru copii a fost înfiinţat cu scopul de a răspunde nevoii de educaţie continuă a copiilor care provin din familii cu o situaţie socio-materială precară din comuna Valea Lungă, dar şi de a preveni abandonul şcolar. Copiii care beneficiază de serviciile centrului de zi au o vârstă cuprinsă între 7 şi 13 ani, sunt din clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a, iar atunci când au fost admişi în centrul de zi aveau o situaţie şcolară proastă, fiind în risc de eşec şcolar sau abandon şcolar. La centrul de zi, copiii vin după terminarea programului şcolar, servesc o masă caldă, îşi fac temele şi învaţă pentru ziua următoare. Ei participă şi la activităţi recreative, de socializare şi de petrecere a timpului liber, iar  la finalul programului servesc o gustare rece. Lunar copiii beneficiari primesc rechizitele necesare pentru şcoală, iar împreună cu familiile lor beneficiază şi de consiliere psihologică,. De asemenea, copiii sunt orientaţi şcolar de către psiholog pentru a-şi alege o profesie ţinând cont de performanţa şcolară şi capacitatea lor de a învăţa.

Aşezământul social „Sfântul Nicolae” din Valea Lungă funcţionează în cadrul reţelei sociale a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia fiind coordonat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care susţine activitatea socială în parteneriat cu Primăria Valea Lungă, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De asemenea, se păstrează parteneriatul şi colaborarea cu Asociaţia Comitetului Local OVR Blaj-Valea Lungă-Morlanwelz, cea care a avut iniţiativa înfiinţării aşezământului social în 2006.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea