Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează anual, la 24 octombrie, Ziua mondială a dezvoltării informaționale
Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează anual, la 24 octombrie, Ziua mondială a dezvoltării informaționale
Țările membre ale Națiunilor Unite organizează anual diverse acțiuni pentru a informa populația asupra problemelor pe care le implică o dezvoltare sustenabilă și pentru conștientizarea faptului că o cooperare la nivel mondial poate contribui la rezolvarea acestora.
În ultimii ani, marcarea acestei Zile s-a concentrat asupra rolului tehnologiilor informaționale moderne, cum ar fi internetul și telefonia mobilă, considerându-se că acestea pot avea un rol pozitiv în găsirea de soluții la probleme cu care se confruntă procesul de dezvoltare al societății.
Pe site-ul ONU dedicat Zilei internaționale pentru dezvoltarea informațională, www.un.org, se menționează: „Tehnologiile informației și comunicațiilor dețin potențialul pentru noi soluții la provocările dezvoltării, în special în contextul globalizării, și pot stimula creșterea economică, competitivitatea, accesul la informații și cunoștințe, eradicarea sărăciei și a incluziunii sociale (…)” (Rezoluția ONU 65/141).
În acest context, s-au făcut progrese considerabile în ceea ce privește accesul la tehnologiile informației și comunicațiilor, respectiv creșterea constantă a accesului la internet pentru aproximativ un sfert din populația lumii, în extinderea telefoniei mobile și s-au dezvoltat funcționalități multilingvistice.
Toate acestea implică necesitatea în continuare de a reduce decalajul digital, recunoscându-se în această privință, că mai puțin de 18% din populația din țările în curs de dezvoltare utilizează internetul, comparativ cu peste 60% în țările dezvoltate, se menționează în Rezoluția 65/141, pentru dezvoltarea tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20 decembrie 2010. Se reafirmă, de asemenea, necesitatea de a valorifica potențialul tehnologiilor informației și a comunicării pentru a promova realizarea obiectivelor de dezvoltare convenite la nivel internațional, inclusiv a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, și a unei creșteri economice durabile.
Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1972, prin Rezoluția 3038 (XXVII), pentru a sublinia rolul central al dezvoltării în activitatea ONU.
Scopul principal al acestei Zile este de a informa sau de a educa și motiva publicul larg spre găsirea soluțiilor pentru probleme cu care se confruntă domeniul comercial și procesul de dezvoltare. S-a considerat că printr-o mai bună răspândire a informației, prin mobilizarea opiniei publice, mai ales a tinerilor, problemele legate de dezvoltare vor fi înțelese mai bine, promovându-se și necesitatea unei cooperări internaționale pentru dezvoltare.
Adunarea Generală ONU a stabilit celebrarea Zilei internaționale pentru dezvoltarea informațională la aceeași dată cu sărbătorirea Zilei Națiunilor Unite.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]