FOTO-VIDEO: A început Târgul Național de Turism Rural 2016, la Albac. Zeci de meșteri populari și operatori de turism își expun produsele și ofertele pe Valea Arieșului
Peste 60 de meşteri populari din diverse zone folclorice ale țării și aproximativ 50 de operatori de turism își expun produsele și ofertele pe Valea Arieșului, sâmbătă și duminică, în cadrul celei de-a XII-a ediții a Târgului Național de Turism Rural de la Albac 2016.
Staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni găzduieşte, în acest weekend, unicul târg de turism rural din Transilvania, ce are ca scop promovarea turismului rural românesc, fiind o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba. Această manifestare a reunit reprezentanţi din turism la nivel regional şi naţional: agenţii de turism, unităţi de cazare, firme prestatoare de servicii turistice sau reprezentanţi ai unor localităţi cu potenţial în ceea ce priveşte turismul rural.
Ediţia din acest an a târgului a debutat, sâmbătă, la ora 10.00, cu o slujbă Te Deum, urmată de un recital al Fanfarei „Augustin Bena”, iar la ora 10.30 târgul a fost deschis oficial, în prezența oficialităților locale și județene, dar şi a numeroşi localnici.
”Adevăratul scop pentru care acest târg a fost înființat a fost promovarea Văii Arieșului, a pensiunilor și turismului de pe Valea Arieșului și din Munții Apuseni. Când am devenit primarul acestei localități, aveam în comuna Albac doar 3 pensiuni autorizate de Ministerul Turismului. La ora actuală avem peste 53 de pensiuni, cu un spațiu de cazare de peste 700 de locuri pe noapte(…) Un lucru ce mă bucură este că s-au creat condiții dintre cele mai bune în pensiunile noastre, fiecare cameră are baie proprie, astfel încât să facă față pretențiilor atât turiștilor români, cât și turiștilor străini care vizitează Munții Apuseni(…) Vă mulțumesc din tot sufletul celor care ați venit la această ediție, iar noi, în calitate de gazde, promitem că vom face tot ce ne stă în putință să vă simțiți bine weekend-ul acesta pe meleagurile noastre”, a declarat primarul comunei Albac, Tiberiu Todea, în deschiderea evenimentului.
”Ne-am dorit acest târg pentru a promova turismul rural. De ce? Pentru că după cum știm satele noastre se depopulează, rămân casele vechi nelocuite sau neîntreținute, tradițiile se pierd, uităm să ne construim casele într-un stil tradițional, ne uităm folclorul, ne uităm obiceiurile și toate acestea trebuiau să fie puse în valoare pentru ca viața economică a satului să se bazeze în dezvoltarea sa și pe această posibilitate”, a spus Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, în discursul său.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și noul prefect de Alba, Maria Mihaela Albu, senatorul Alexandru Pereș, dar și primari, viceprimari și consilieri locali din zona Munților Apuseni.
La ora 11.00 participanţii au fost invitaţi la vernisajul expoziţiilor din cadrul târgului respectiv: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb.
Seara, începând cu ora 20.00, este programat un spectacol folcloric în care vor evolua Grupul de tulnicărese ,,Moaţele” – Casa de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, Ansamblul Folcloric ,,Doina Moţului” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu” Câmpeni şi Ansamblul Folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni. Programul va continua cu un recital de muzică uşoară susţinut de clasa de canto a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Prima zi a târgului se va încheia târziu în noapte cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără, atmosfera fiind întreţinută de trupele Re Born și Millenium C.
Ziua de duminică este dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit un concurs gastronomic, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în arta lemnului, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor.
Manifestările vor debuta în jurul orei 11,00 cu un concurs gastronomic în cadrul căruia mai multe echipe vor fi provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. În paralel, meşterii iscusiţi veniţi din întreaga ţară sunt provocaţi să îşi demonstreze măiestria cioplind în lemn obiecte de artizanat.
La ora 14.00 va începe parada portului popular care va continua cu un spectacol folcloric extraordinar cu o durată de peste 6 ore.
Iubitorii muzicii populare vor fi încântaţi de evoluţiile ansamblurilor folclorice: ,,Brădeana” din Sohodol, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Câmpul pâinii” din Vinerea, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul va continua cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” a Județului Alba, alături de interpreţii Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, cât şi de o serie de invitaţi precum Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaş, Reta Rus, Veta Biriş, Petrică Moise, Anghelina Timiş. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Alexandru Pal.
[nggallery id=2602]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan