Rămâi conectat

Editorial

Bobârnace

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Nu sunt prea multe subiectele în abordarea cărora preşedintele Traian Băsescu să-şi fi vădit consecvenţa, însă minimalizarea până la desfiinţare a prestaţiei tehnocraţilor sau, prin extindere, a specialiştilor în general, face parte din această categorie. Astfel, după ce cu vreo cinci luni în urmă, domnia sa le-a tras câteva bobârnace bancherilor de top pe motiv că nu se înghesuie să ocupe scaunul de premier, iată că luni, în acvariul de la TVR 1, unde se simte ca peştele în apă, dl Băsescu a făcut iar valuri, ţintele domniei sale fiind Daniel Dăianu şi Mircea Coşea. Concret, când moderatoarea emisiunii i-a spus invitatului că noul premier al Italiei este un mare economist şi totodată un reputat profesor universitar, acesta a sărit ca ars. „Doamnă, şi noi am avut miniştri de finanţe şi oameni în guverne foarte titraţi. Vă dau câteva nume: Coşea, Dăianu au fost nume sonore ca economişti. Puteţi să-mi spuneţi rezultatele lor ca tehnocraţi în urma mandatului pe care l-au îndeplinit în guverne? Vă spun eu: au fost zero”, a  tunat preşedintele.
Despre Theodor Stolojan, care a dat bir cu fugiţii imediat ce Traian Băsescu l-a numit premier, respectiv pe 15 decembrie 2008, preşedintele n-a zis nimic. Fie pentru că acesta şi-a dublat calitatea de tehnocrat cu aceea de politician, fie ca bonus pentru că, în 2004, „dragă Stolo” a prilejuit rocada graţie căreia actualul preşedinte al României a obţinut primul său mandat.  Mă întreb cum ar fi arătat astăzi România dacă în 2004 Theodor Stolojan, liberal pe atunci, n-ar fi căzut în depresie, după cum a afirmat prietenul său Traian, co-preşedintele alianţei DA, a doua zi după ce, la despărţirea cu lacrimi de Stolo, a sugerat că acesta era grav bolnav, poate chiar atins de o maladie incurabilă. Până una-alta, am văzut că dl Stolojan nu împărtăşeşte părerea dlor Băsescu şi Boc despre superioritatea României faţă de Grecia sau orice altă ţară cu probleme din UE. O dovedesc fără tăgadă câteva declaraţii ale domniei sale făcute în cadrul unui interviu pentru „ziare.com”.
Potrivit domnului Theodor Stolojan, cele mai mari riscuri cu care se confruntă România acum nu sunt acelea despre care se vorbeşte cel mai frecvent. În opinia domniei sale, datoria externă de 97 de miliarde de euro reprezintă un risc enorm pentru România, pe locul doi ca importanţă fiind situaţia sistemului bancar. Cât despre situaţia din Grecia, dl Stolojan crede că ea nu este atât de gravă, cel puţin prin comparaţie cu aceea a României: „Mai întâi, noi ne tot jelim să nu ajungem ca Grecia, iar eu vă spun următorul lucru: Grecia este o ţară dezvoltată din punct de vedere economic, anul trecut a avut un PIB de 27.000 de dolari pe cap de locuitor, iar România unul de 8.000 de dolari. Nu or să mai aibă 27.000, o să scadă la 25.000 sau la 24.000 şi Grecia tot o să fie de trei ori mai în faţă decât România, din punct de vedere economic. Speranţa de viaţă în Grecia este de 80 de ani, iar în România de 74 de ani. Deci să nu confundăm locul unde se află Grecia”. Să nu-l confundăm, într-adevăr, şi să ne îndreptăm privirea către Germania, ţară recent vizitată de preşedintele Traian Băsescu. Aici, începând din 1963, funcţionează un grup de economişti cu un nume extrem de complicat, care în limbaj colocvial s-ar traduce prin „cei cinci înţelepţi ai Germaniei”. După cum am aflat dintr-un articol foarte interesant pe această temă, consiliul cu pricina pregăteşte în fiecare an pentru guvernul Germaniei un raport exhaustiv despre economia ţării şi îl publică de obicei la începutul lunii noiembrie. După opt săptămâni, raportul este dat publicităţii în întregime. Membrii consiliului sunt nominalizaţi de guvern şi numiţi de preşedinte dintre cei mai reputaţi economişti ai Germaniei. Deşi aceştia nu sunt foarte mediatizaţi, raportul lor anual este deosebit de influent şi stă la baza majorităţii politicilor şi propunerilor economice ale guvernului. Încă nu s-a pomenit ca vreun cancelar, inclusiv Angela Merkel, să-şi permită să-i jignească pe aceşti oameni punând în dreptul prestaţiei lor un „zero” absolut.

Maria Lucia MUNTEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea