Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Sigiliul principelui Sigismund Báthory – un adevărat tezaur, exponatul lunii Mai la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

sigiliul lui Sigismund Báthory06Joi,  de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a avut loc vernisarea mini-expoziției ”Exponatul lunii mai”. Cu această ocazie a fost expus sigiliul principelui Sigismund Báthory. Acest sigiliu, datat în anul 1585 și aflat în patrimoniul muzeului, este considerat un adevărat tezaur pentru că este cea mai veche atestare a utilizării unei steme transilvane deopotrivă cu cele ale celorlalte două țari românești.

Cercetătoarea Ana Dumitrean, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia spune că este un exponat oarecum ingrat, deoarece este foarte mic și chiar și atunci când se folosește lupa este greu de descifrat textul imprimat. Despre simbolistica sigiliului a vorbit tot Ana Dumitrean:

sigiliul lui Sigismund Báthory01”Simbolistica, dacă am privi-o în sensul foarte strict, este cea general cunoscută asociată cu stema Țării Românești, cu stema Moldovei și cu stema Transilvaniei. Problema este însă că acest sigiliu este prima atestare efectivă a existenței unui sigiliu unit al celor trei state medievale și că este prima atestare certă și mai ales internă a stemei Transilvaniei. În anul 1595, deci chiar cu un an înaintea primei ei reprezentări în afara Transilvaniei pe seama căreia a fost pusă constituirea stemei Transilvaniei, nu în interiorul principatului, ci în afară…Mă voi limita la o propoziție cu simbolistica Stemei Unite pentru că ea este în general cunoscută din  discuțiile despre sigiliul relativ similar a lui Mihai Viteazul. Sigur că în acest caz, Transilvania este cea care își arogă supremația și o face, vizavi de celelalte steme, prin includerea sau excluderea unor mici detalii: coroanele de pe creștetele celor două personaje din stema Țării Românești, care nu mai sunt reprezentate, și belciugul care este pus în nările bivolului de pe stema Moldovei. Ambele semnifică o subordonare care oricum a fost reflectată de tratatele încheiate de Sigismund Báthory cu Mihai Viteazul și Ștefan Josik. Cea mai importantă este însă simbolistica de pe reprezentarea stemei  Transilvaniei, pentru că aici avem de-a face cu pajura bine cunoscută, reprezentată doar în partea superioară, și ocrotind cu aripile cele 7 turnuri, care în general sunt reflectarea narativă a denumirii Germaniei, a Provinciei romano-germane.  Această pajură este însă cheia care ne poate spune de unde a venit simbolistica care se reflectă în stema Transilvaniei, pentru că ea ar putea să aibă două origini, pe de-o parte stema Poloniei, cu care blazonul familiei Bathory era ascoiat de când Ștefan Bathory, unchiul lui Sigismund Bathory, devenise rege al Poloniei, și cu care familia Bathory și-a asociat în continuare blazonul până târziu  în secolul al XVII-lea și pajura Imperiului romano-german care n-a fost întotdeauna reprezentată bicefal, ci și monocefal, și care era sau este și pe acest sigiliu prezentă încă o dată pentru a marca statutul de Principe al Imperiului pe care Sigismund Bathory tocmai îl primise în ianuarie 1595. Sigur că secretul s-ar lămuri în momentul în care privind cele două pajuri, una albă, una neagră, a noastră fiind neagră, ar trebui să tragem concluzia că originea ei este pajura habsburgică. Personal tind să cred că totuși nu, dintr-un motiv care se bazează pe o relativ bună cunoaștere a epocii, în care sentimentele celor care contau și făceau politica Transilvaniei erau profund anti-habsburgice.

Din punctul meu de vedere, stema Transilvaniei datorează foarte mult stemei Poloniei, pe tronul căreia tocmai se afla un transilvănean și care a rămas în memoria celor de atunci și a celor ulteriori ca un mare rege și care se regăsea în simbolistica internă  transilvăneană încă de mai multe decenii, pentru că Polonia mai dăduse Transilvaniei pe regina Izabela și sigur fiul ei, primul principe, era, tot așa, un descendent al familiei  din Polonia.

Acest sigiliu s-a folosit în toate situațiile, mai puțin în una care este în general considerată foarte importantă, și anume Reversul Monedelor.

Totuși pe monede n-a fost pus, dar pe monede apare, aproape de fiecare dată, pajura poloneză cu stema familiei Bathory. În rest, rămâne și aceasta o problemă importantă pentru noi, faptul că acest sigiliu nu a fost doar a lui Sigismund Bathory, ci a fost asumat de familie și a fost folosit ca sigiliu al Transilvaniei și de către descendenții săi, soția Maria Cristiana și mai ales principele Andrei Bathory. Sunt cei trei care îl folosesc efectiv ca însemn de stat, însemn de stat însemnând Stema Unită”.

Cei interesați pot vizita mini-expoziția în perioada 6 – 31 mai 2015, timp în care sigiliul va fi expus la muzeul albaiulian.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=437]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea