Rămâi conectat

Ştirea zilei

Patrioți și trădători! Deznodământul poveștii steagului de luptă al lui Avram Iancu, scos la licitație pentru 10.000 EUR

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

În data de 16 octombrie, casa de licitații Artmark anunța printr-un comunicat de presă scoaterea la vânzare, de către un “colecționar din străinătate”, a steagului de luptă al lui Avram Iancu, “raritate absolută”, piesă de muzeu, din perioada Revoluției de la 1848.

Potrivit aceluiași anunț “piesa a pus în dificultate experții evaluatori. Aceștia au recunoscut că este greu, aproape imposibil, a evalua un obiect cu o astfel de încărcătură emoțională și istorică”, prețul de pornire fiind stabilit la 10.000 de euro. Licitația era programată a avea loc la la Athénée Palace Hilton din București, în data de 22 octombrie.

Fiind vorba de un steag al lui Avram Iancu, eroul nostru, am preluat atunci comunicatul casei de licitații, făcând în finalul articolului un apel către cei cu posibilități financiare din județul nostru: “Aviz patrioților din Alba, consiliului județean și tuturor celor care ar putea aduce steagul lui Iancu, înapoi acasă.”

 

Adevăratul drapel de luptă al lui Avram Iancu, în custodia Muzeului memorial din comuna Avram Iancu

Ulterior acestui anunț, am aflat faptul că singura legiune românească din timpul Revoluţiei care ar fi avut un steag de luptă a fost Legiunea „Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu, iar drapelul respectiv se află în custodia Muzeului memorial din comuna Avram Iancu.

„Steagul, având o dimensiune de 1/0,75 metri, care în fapt este Tricolorul aşezat pe orizontală, este păstrat actualmente într-o vitrină în cadrul Muzeului. El a fost restaurat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în perioada iulie-august 2013, şi adus şi redepus aici odată cu inaugurarea Complexului Muzeal „Avram Iancu”, din data de 1 septembrie 2013”, ne-a declarat dl. Ionel Heler, directorul complexului muzeal.

Astfel, potrivit specialiștilor, steagul scos la licitaţie de casa de licitaţii Artmark nu ar fi cel original, respectiv cel al Legiunii „Auraria Gemina” condusă de Avram Iancu, acesta fiind expus în muzeul din comuna natală a “crăișorului munților”.

Licitație amânată. Dubii asupra proprietarului și originalității steagului de luptă a lui Avram Iancu

Licitaţia urma să aibă loc la sfărşitul lunii octombrie, dar în ultima clipă a fost retras de la vânzare. Motivele invocate de casa licitaţii Artmark se referă la “rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituţie care doreşte să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obţină fondurile necesare participării la achiziţie. La decizie au contribuit şi neclarităţi de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deţinerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului”.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, susţine că a reuşit să stopeze licitaţia pentru a vedea dacă nu cumva poate fi inclus în patrimonial naţional. „Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul naţional). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanţă majoră sau un obiect cu semnificaţii majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu şi vom decide ulterior”, a declarat ministrul Daniel Barbu pentru.

Surpriză! Trădare! “Colecționarul din străinătate”, nimeni altul decât Corneliu Vadim Tudor

Scandalul iscat pe marginea acestui subiect a scos la iveală detalii surprinzătoare. O poveste modernă despre patriotism și trădare, despre impostură și valoare. Astfel, în urma intervenției mass media și a instituțiilor statului, în speță Ministerul Culturii, am aflat despre “colecționarul din străinătate” că este nimeni altul decât Corneliu Vadim Tudor.

Drapelul, ar fi fost primit cadou de către Vadim Tudor de la un cetăţean din Baia de Criş, în timpul Manifestărilor Naţionale de la Ţebea.

Contractul între fostul lider al Partidului România Mare şi casa de licitaţii Artmark pentru vânzarea la licitaţie a steagului de luptă al lui Avram Iancu este datat  cu 7 octombrie 2013.

Potrivit documentelor, Corneliu Vadim Tudor a încasat un avans de la casa de licitaţii de nu mai puţin de 43.895 lei, adică aproape 10.000 de euro.

Întrucât valorosul obiect a fost retras de la vânzare, tribunul are acum de returnat o sumă mai mare decât cea pe care a încasat-o. Astfel, după retragerea steagului de la licitaţie, Artmark i-a trimis lui Corneliu Vadim Tudor o factură prin care îi cere să plătească 60.268 de lei. Suma este compusă din avansul plătit fostului lider PRM, penalităţi de retragere în valoare de 12.881 lei şi servicii de înrămare a steagului, care au costat 322 de lei. Factura a fost emisă de Artmark pe 23 octombrie.

Legat de această situație, Corneliu Vadim Tudor a declarat săptămâna trecută că nu încercat să vândă steagul de luptă al Legiunilor lui Avram Iancu. „ În primul rând, nu e steagul lui Avram Iancu, e un prapor bisericesc. Se presupune că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. Dar nu l-am vândut. Şi chiar dacă l-aş fi vândut, care era problema? Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală”, a declarat presei Corneliu Vadim Tudor.

Gheorghe Funar: „Steagul a dispărut din sediul partidului Partidului România Mare”  

Un alt rol în această stranie poveste îl joacă Gheorghe Funar, actualul preşedinte al Partidului România Mare, care anunța că ar fi făcut o plângere penală privin dispariția steagului din sediul PRM.

Gheorghe Funar, contestă faptul că Vadim Tudor ar fi proprietarul steagului şi că acesta a fost donat partidului. „Steagul a dispărut din sediul partidului PRM, în ceasurile care au trecut am aflat că a fost scos din ţară dus la un prieten de-a lui Vadim Tudor de pe Frankfurt Main şi înscris la aeastă licitaţie”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Conf. univ. dr. Barb Artenie, fost prefect de Alba, a trecut la cele veșnice. A fost una din personalitățile marcante ale județului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Conf. univ. dr. Barb Artenie, fost prefect de Alba, a trecut la cele veșnice. A fost una din personalitățile marcante ale județului Familia îndurerată anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a celui care a fost soț, tată, bunic, conf. univ. dr. Barb Artenie Născut în 1937, la 16 august, în localitatea Oarda de Sus, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea