Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Festivalul Internațional de Artă Fotografică Art-Aiud 2013 – o reuşită

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Vineri 18 și sâmbătă 19 octombrie s-a desfășurat cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Fotofrafie și film „Art Aiud” . Organizat de către Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” finanțat fiind de Primăria și Consiliul Local Aiud și Consiliul Județean Alba, ediația din acest an și-a propus un „maraton” de expoziții, cinci la număr și două proiecții de filme de scurt metraj.

 La deschiderea oficială au avut alocuțiuni Ioan Hădărig directorul Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”și Liviu Octavian Rusu viceprimarul municipiului Aiud. Deasemenea a mai fost prezent în calitate de „observator” ( gazdele uitând, probabil, că este prezent și omițând să-i dea cuvântul) domnul Sorin Bumb reprezentantul Consiliului Județean Alba, instituție care a finanțat și finanțează în mare parte activitățile culturale desfășurate în municipiul Aiud.

 Prima expoziție a fost vernisată vineri 18 octombrie, în prezența consilierului ambasadei Republici Mexic la București domnul Eduardo Ninio. Intitulată „Noaptea deinainte de a mă naște” expoziția a fost semnară de artistul mexican Mauricio Silerio și a cuprins câteva zeci de lucrări de grafică pe calculator.

 Lucrările mexicanului Mauricio Silerio, având unic numitor comun cu festivalul aiudean faptul că la baza lor au fost unele fotografii prelucrate pe calculator, a stârnit un larg interes publiciului, imaginile fiind de calitate, excelent realizate, cu o cromatică excepțională ca efect al reflexelor luminii în mediul acvatic, de o valoare componistică aproape fără cusur și o semiotică deosebită, dar lucrările au fost „omorâte” de ramele și paspartu-urile prea mici și neacordate la la subietele tratate.

 Cea de-a doua expoziție vernisată la doar zece minute după cea a mexicanului Mauricio Silerio a fost dedicată unui adintre regretații jurnaliști ai județului Alba,  poetul, eseistul și etnologul Avram Cristea.

 Cuprinzând aproximativ 30 de lucrări a fost intitulată simplu „Amintiri” expoziția a fost o scurtă trecere în revistă a unor locuri și a unor oameni cu care s-a întâlnit prietenul nostru comun Avram Cristea în decursul pelegrinărilor sale în cautarea nestematelor folclorului autentic din județ. Lucrările alese și prezentate publicului, realizate fără nicio intervenție pe calculator, lucru lăudabil, au abordat ca temă macrofotografia florală, reportajul și portretul fotografic și ni l-au readus în amintire pe autor,  câteva lucrări remarcându-se prin valoare artistică și documentaristică incontestabilă.

Prima seară s-a încheiat la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” cu proiecții de clipuri și filme.

 Debutul l-a avut tot tânărul artist mexican Mauricio Silerio, care prin cele două clipuri prezentate a reușit să demonstreze o excelentă cunoaștere și stăpânire a tehnicilor IT prin care și-a realizat atât expoziția prezentată în dechiderea festivalului, cât și „filmele de foarte scurt metraj”

 Încheierea  primei seri i-a revenit unuia dintre cei mai redutabilii artiști fotografi ai Aiudului și se pare singurul realizator de filme artistice de scurt metraj din municipiu, domnului Lorincz Zoltan, ce a prezentat trei filme scurte realizate în decursul acestui an. Cel mai interesant film proiectat fiind un clip de prezentare a municipiului Aiud, clip în care folosind o gramatică filmică aproape perfectă, unghiuri de filmare deosebit de ingenioase, precum și imagini filmate din elicopter a reușit să smulgă aplauze, de altfel binemeritate, din partea publicului prezent.

 Sâmbătă, 19 octombrie, debutul celei de a doua zile a festivalului Aiudean a fost rezervată pentru trei expoziții „grele” și o proiecție de filme.

Prima expoziție vernisată la galeria Szasz Pal (sediul UDMR Alba) a fost cea realizată de către studenții secției foto de la Academia de Artă din Budaors (Ungaria).

Deschisă de către directorul festivalului Poetul Ioan Hădărig și domnul Kovacs Krisztian președintele UDMR Alba, gazda acestei manifestări, expoziția a surprins prin faptul că elevii profesorului Klotz Miklos, au reușit, în cea mai mare parte să se ferească de ispita prelucrării computerizate a fotografiei și să prezinte în cele 30 de lucrări expuse frânturi de viață din localitatea Rîmetea, localitate în care și-au așezat tabăra pentru câteva săptămâni.

 În mare parte excelente din punct de vedere componistic și cromatic lucrările tinerilor învățăcei ai lui Klotz Miklos au fost o pledoarie pentru o „fotografie curată”, fără intervenții majore, adausuri sau radieri de elemente din cadrul imaginii, demonstrând un real potențial de percepere artistică a spațiului.

O demonstrație excelentă forță artistică și percepere a imaginii fotografice ca modalitate de exprimare au făcut elevii casei de fotografie de la centru Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia, elevi îndrumați de binecunoscutul artist fotograf Marius Moga.

Intitulată „Universuri de lumină” expoziția s-a impus prin ingeniozitatea redării subiectelor, printr-o perfectă încadrare în „canoanele” fotografiei artistice, lucru care a impus-o din punct de vedere al calității actului artistic, demonstrând că fotografia nu este doar tehnică, dependentă sau independentă de computer. Fără niciun pic de exagerare se poate spune că cele câteva zeci de fotografii prezentate de elevii centrului cultural albaiulian au dat o lecție pentru mulți dintre cei care-și spun „artiști” deși aceștia sunt foarte departe de obținerea unui asemenea titlu onorific.

 Ultima expoziție și cea mai mare ca număr de lucrărti expuse a fost expoziția de bază a acestu festival „Expoziția Internațională de artă fotografică Aiud-Art 2013”.

 Zeci de participanți și sute de lucrări s-au întrecut în a demonstra măestria în arta și tehnica fotografică. Spre regretul multora dintre cei prezenți nu toți au și reușit acest lucru. Multe dintre fotografi au suferit „operții computerizate” prelucrări  exagerate care au dus la scăderea impactului asupra publicului. În mare parte lucrările expuse au fost bune, unele chiar excelent, remarcându-se și impunându-se, însă o bună parte dintre exponate au lăsat de dorit și asta în ciuda faptului că uni dintre cei ce le-au semnat s-au autodenumit „artiști”.

La unii autori nu au lipsit „rebuturile” componistice sau cromatice, neclaritățile sau lipsa mesajului. Expuse aproape haotic, neconvențional, pe scena centrului cultural aiudean (din lipsa spațiilor expoziționale) înghesuite una în alta, multe dintre lucrări și-au pierdut din forța de exprimare și efect asupra privitorului prin influențarea reciprocă.

 Ultimul act al acestei ediții a festivalului internațional aiudean s-a consumat în sala de proiecții unde cei prețenți au putut asista la o proiecție de filme realizate de Mihaela Ilea, reporter realizator al studioului de televiziune din Cluj-Napoca. O veritabilă profesionistă al documentarelor și repotajelor de televiziune Mihaela Ilea a reușit să capteze în totalitate atenția publicului, demonstrând cu prisosință ce înseamnă un lucru bine făcut în domeniul filmic.

 Ca  o concluzie, se poate afirma că această ediție a festivalului de la Aiud a fost o reușită, chiar dacă, pe ici colo, s-au observat unele inadvertențe genarate de programul încărcat, sau slaba calitate a unor lucrări expuse, probabil din dorința de a avea cantitate în detrimentul calității. Oricum dacă prin participarea la eveniment și prin analiza pertinentă a lucrărilor expuse, sau a filmelor proiectate, unul sau doi dintre „artiști” își corectează propiile lor greșeli, se poate spune că lucrul nu a fost degeaba. Felicitări Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud și colaboratorilor săi că au reușit să mai organizeze un asemenea festival în aceste vremi de restriște pentru artă și cultură!

Dorel Lazăr

[nggallery id=498]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat Un șofer ”MORT DE BEAT” a fost oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Citește și: UPDATE […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea