Toate drumurile duc la Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba a lansat un proiect îndrăzneţ, dar nu imposibil, menit să scoată comunitatea albaiuliană (deopotrivă administraţia locală şi cetăţenii) din rutina zilnică şi picajul economic. Astfel, reluând o idee dezbătută anul trecut, după discuţiile purtate cu directorul Teatrului Naţional din Sibiu, Constantin Chiriac, Florin Roman a lansat proiectul „Toate drumurile duc la Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”. „E o campanie care vrea să facă din Alba Iulia în 2020 capitală a Europei culturale, după ce secolul trecut a devenit şi a rămas Capitala de suflet a tuturor românilor. Vrem să spunem oricărui român: „Vino să ne UNIM din nou la Alba Iulia!”. Roman a subliniat faptul că nu îşi revendică în nici un fel paternitatea acestui proiect şi doreşte sincer ca iniţiativa să nu genereze dispute politice sterile ci un consens politic productiv, pentru Alba Iulia şi locuitorii ei.
„Strategia noastră este să strângem maximum de sprijin posibil pentru această cauză, deoarece sprijinul popular e unul din cele 4-5 criterii majore. Vom chema cât mai multe personalităţi ale oraşului şi judeţului să intre într-un Comitet de Iniţiativă – deja constituit dar deschis tuturor – şi vom căuta numeroşi oameni destoinici care să susţină permanent acest efort. Lansăm un apel de voluntariat către toţi cei din Alba Iulia, mai ales tineri energici, care doresc să strângă semnături pentru această cauză. Va fi nevoie şi de o campanie naţională, în care să atragem sprijin din partea tuturor românilor. Este un prilej uriaş să promovăm Alba Iulia. Vrem să determinăm autorităţile locale de acum şi din următorii 10 ani să colaboreze, să nu mai existe adversitate politică pe interesul oraşului” spune Roman.
Mesajul campaniei este unul deosebit şi mizează mult pe patriotismul românilor de aici şi de pretutindeni. Mesajul reînvie apelul făcut la 1918, când toţi românii au transformat Alba Iulia într-un simbol al unităţii naţionale. Şi acum „Toate drumurile duc la Alba Iulia” pentru susţinerea acestui oraş-simbol în lupta sa de câştigare a titlului de capitală europeană, în 2020.
Pentru construcţia acestui plan îndrăzneţ, din timp trebuie trecute diverse etape, a explicat liberalul. De la finalizarea marilor proiecte de infrastructură, lansarea „Serbărilor vechii capitale” în perioada 20-30 mai ca festival cultural internaţional în Alba Iulia, construirea unui teatru mare cu funcţionalitate multiplă, discuţii cu oameni de cultură din ţară până la gândirea spaţiilor din Cetate ca spaţii pentru manifestări culturale şi deschiderea Primăriei către ONG-uri şi instituţii de cultură care vor să le folosească. În anul 2014 se realizează preselecţia şi în anul 2016 se realizează selecţia. Concurăm până acum cu Iaşi, Cluj, Timişoara.
Florin Roman a explicat foarte clar că nu dimensiunea unui oraş contează pentru desemnarea acestuia ca şi „capitală culturală europeană” ci decisivă este moştenirea istorică şi voinţa, însufleţirea locuitorilor acelui oraş. A exemplificat că oraşul Umea din nordul Suediei a fost desemnat capitală culturală europeană în 2014.
Proiectul poate fi accesat pe site-ul de socializare Facebook.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Iaurtul de oaie din Câlnic, de la ferma Bârsan, a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos!
Iaurtul de oaie din Câlnic de la ferma Bârsan a ajuns la Berlin. Este 100% natural, autentic și sănătos! Iaurtul de la ferma Bârsan, din comuna Câlnic județul Alba, alături de alte produse românești, cum ar fi: Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara […]