Preşedintele Traian Băsescu a declarat că doreşte începerea urgentă a investiţiei
Localnicii din Roşia Montană l-au întâmpinat ieri pe preşedintele Traian Băsescu, strigând „Vrem să muncim!” şi „Vrem minerit!”, alături de ei fiind şi cei care se opun proiectului minier. Şeful statului s-a aflat la Roşia Montană pentru a se informa în legătură cu noua investiţie, după ce a declarat recent că susţine proiectul minier din zonă. „Este esenţial ca Guvernele să hotărască ce trebuie. În primul rând trebuie să scăpăm de ce vedeţi aici. E bine ca românii să înţeleagă ce dezastru ecologic e acum la Roşia Montană. În al doilea rând, orice ţară care are resurse le foloseşte pentru cetăţenii săi. În al treilea rând, aceste resurse creează locuri de muncă. Nu sunt adeptul laşităţii instituţionale. De dragul de a fi mângâiat pe creştet de un ONG local, de o televiziune mai mult sau mai puţin naţională sau antinaţională poate interveni şi laşitatea. Şi am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, asta se întâmplă din cauza laşităţii oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne prindea creşterea preţului la aur în plină exploatare? De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon? Este revoltător să vezi că oamenii politici iau decizii importante prea târziu, cum s-a întâmplat şi cu aceste certificate”, a spus Traian Băsescu. Referindu-se la avizul pentru derularea investiţiei, şeful statului a declarat că „oamenii politici au fost laşi, s-a certat Mediul cu Economia şi aşa mai departe, iar România a pierdut. Cât credeţi că îşi mai poate permite să piardă România? Până la urmă, omul politic trebuie să ia decizia corectă”. La întrebarea jurnaliştilor, dacă şeful statului este de părere că şi premierul Emil Boc este laş Traian Băsescu a răspuns: „Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi dar nu aveţi curaj să vă asumaţi şi să spuneţi cinstit ce este aici, tot ce ascundeţi, realitatea de la Roşia Montană: poluarea şi afectarea gravă a mediului, ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile, dar toţi s-au ferit”.
Ajuns la cariera fostei exploatări miniere de la Roşia Montană, situată în masivul Cârnic, Traian Băsescu a fost aşteptat de Dragoş Tănase, director general al Roşia Montană Gold Corporation, care i-a prezentat proiectul, explicând ce presupune investiţia şi câte locuri de muncă vor fi create. După ce i-au fost oferite informaţii referitoare la proiectul minier al Roşia Montană Gold Corporation preşedintele Băsescu a declarat: „Susţin proiectul încă de când am auzit de el. Trebuie luată o decizie cât mai repede, sunt pentru demararea investiţiei de la Roşia Montană”. Şeful statului a mai adăugat că trebuie evitate declaraţiile bombastice pe tema cantităţii de cianură prezente în apă în urma exploatărilor aurifere din zonă: „O să fiu foarte sincer să vă spun că apreciez intenţia voastră de a merge pe 5 miligrame de cianură pe litru, trebuie să privim însă la standardele europene, care ne obligă abia din 2018 să fim la 10 miligrame…Una din cheile succesului este evitarea declaraţiilor eventual bombastice: „La noi va fi ca apa de izvor!”. Avem o Directivă a UE: până în 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, în perioada 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Băsescu reprezentanţilor companiei Roşia Montană Gold Corporation. Băsescu a mai adăugat: „Aici sunt două mine de aur: cea de aur propriu-zis şi cea care creează locuri de muncă. Toţi reclamă că ar fi o zonă turistică şi că s-ar distruge. Arătaţi-mi câţi turişti aţi văzut aici în afară de mine”, a spus preşedintele.
La Primăria Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu a fost aşteptat de câteva sute de susţinători ai proiectului, aceştia purtând pancarte cu inscripţiile „Vrem să muncim!” şi „Vrem minerit!”. Opozanţii proiectului minier au strigat „Hoţii!”, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor, care au evitat conflictele între cele două grupuri. Şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii ONG-urilor şi cu membri ai comunităţii locale.
De curând, preşedintele Traian Băsescu a declarat că proiectul de la Roşia Montană trebuie să înceapă, amintind că statul are nevoie de aur pentru rezervele BNR, care vor ajunge la 200 de tone. Şeful statului a mai spus că Guvernul trebuie să aibă curajul să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut. Costurile de proiectare ale investiţiei companiei Roşia Montană Gold Corporation se ridică la un miliard de dolari, estimându-se că se vor extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de 5 ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur. Gabriel Resources deţine 80,46 la sută din capitalul social al companiei RMGC, statul român are 19,31 la sută din acţiuni, prin Minvest Deva, iar alţi acţionari au 0,23 la sută din acţiuni.
Adriana DURIGĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]