Rămâi conectat

Ştirea zilei

Propuneri pentru Şanţurile Cetăţii: program până la miezul nopţii şi spaţii pentru artişti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consiliul Local Alba Iulia urmează să voteze în şedinţa din 31 august Regulamentul de utilizare a spaţiilor din interiorul Şanţurilor Cetăţii, motiv pentru care autorităţile locale au fost obligate să organizeze o dezbatere publică pe această temă. Desfăşurată ieri, de la ora 14.00, în holul mare al Primăriei Alba Iulia (spaţiu considerat impropriu de unii participanţi din cauză că au fost nevoiţi să stea în picioare), dezbaterea a adunat în jur de 50 de participanţi, cu tot cu angajaţii Primăriei şi unii consilieri locali veniţi să asiste la discuţii. Discuţiile au început furtunos din cauză că avocatul Radu Octavian, cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de proiectul municipalităţii privind Cetatea, a reproşat organizatorilor că au convocat dezbaterea publică într-un spaţiu total inadecvat şi s-a retras de la întâlnire.
Destul de puţini au fost însă cei care au ridicat probleme şi au venit cu propuneri de îmbunătăţire a Regulamentului poate şi din cauza faptului că documentaţia postată pe site-ul Primăriei Alba Iulia era destul de greu de descifrat de către un nespecialist. Au fost totuşi câteva propuneri venite din partea cetăţenilor şi consemnate de gazde reprezentate de arhitectul şef al municipiului Hedviga Călin, viceprimarul Ioan Bogăţan, arhitectul Gheorghe Lăncrănjan Franchini. În primul rând s-a luat în calcul prelungirea programului de vizitare a Şanţurilor Cetăţii de la ora 7.30 dimineaţa la ora 24.00, în loc de intervalul 9.00 – 23.00 cât era prevăzut. Apoi s-a considerat că se impune marcarea traseelor de biciclişti care, în anumite puncte, se intersectează cu cele pietonale. Au fost însă şi solicitări care nu
s-au putut rezolva pe loc din cauză că necesită discuţii mai ample. Spre exemplu, Cristina Anghel de la Asociaţia RYMA care deţine deja un spaţiu în Şanţuri, a solicitat să i se permită amenajarea unui camping pe terenul concesionat însă ideea sa nu a fost prea bine primită pe considerentul că locul ar putea arăta ca o şatră. Au fost şi participanţi la dezbatere care au cerut spaţii în Şanţuri, fără a fi nevoiţi să participe la licitaţie. Acest lucru este posibil doar în cazul celor care desfăşoară activităţi artistice – artişti plastici, actori amatori, nu şi în cazul agenţilor economici care intenţionează să deschidă localuri şi restaurante în zonă. În aceste spaţii nu vor putea funcţiona sedii de firme sau de partide.
Regulamentul de funcţionare a spaţiilor din Şanţurile Cetăţii Vauban prevede şi o reglementare estetică a teraselor în sensul că, aşa cum a explicat arhitectul Lăncranjan-Franchini, umbrelele, mobilierul teraselor vor fi de acceaşi culoare şi model iar materialele utilizate similare. Regulamentul va fi aprobat în şedinţa de miercuri, 31 august, iar licitaţia pentru spaţiile rămase neocupate va fi organizată până la sfârşitul acestui an, la o dată ce va fi comunicată de municipalitate. Din cele 15 spaţii existente în Şanţurile Cetăţii, jumătate vor fi scoase la licitaţie, inclusiv cele pentru care contractele cu foştii proprietari au fost reziliate din cauză că aceştia nu şi-au îndeplinit îndatoririle din contract. „Ceea ce vrem este să revitalizăm şi să dăm viaţă şanţurilor fortificaţiei de tip Vauban, însă trebuie să o facem unitar din punct de vedere estetic”, a precizat Hedviga Călin, arhitectul şef al municipiului Alba Iulia.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea