Rămâi conectat

Ştirea zilei

Folclorul de pe Târnave aplaudat în Italia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În perioada 27-31 iulie 2011, Ansamblul Folcloric „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă a reprezentat România la Festivalul Internaţional de folclor din localitatea Gravinia di Puglia, din Italia, aflat la ediţia a 10-a jubiliară.
La acest eveniment pe lângă ţara gazdă Italia, au fost invitate şi ansamblurile altor ţări ca Georgia, Paraguay şi Serbia. Din primele momente de la sosire formaţiile au avut parte de o călduroasă primire din partea oficialităţilor şi a locuitorilor. Originea latină a celor două limbi română şi italiană a făcut posibil ca membrii grupului să socializeze chiar de la prima întâlnire. După cum este tradiţia acestui festival, în prima zi toate ansamblurile folclorice sunt invitate la o întâlnire oficială care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a primăriei din localitate şi la care au participat primarul localităţii, oameni de cultură, preşedintele fondator al acestui festival, dl Ferdinando Fiore, preşedintele IFF – Gruppo Folklorico Internazionale „La Zjite”, organizatorii festivalului, oameni de presă şi televiziune. În acest cadru festiv a fost intonat Imnul Internaţional al folclorului universal. Un moment de satisfacţie deosebită am simţit noi, românii prezenţi în sală când primarul localităţii Cetatea de Baltă, domnul ing. Mihăilă Cucui, îmbrăcat în costum popular autentic zonei noastre a fost invitat să facă parte din prezidiu. În acest context a fost prezentat programul întregului festival care urma să se desfăşoare în localităţile: Gravinia in Puglia, Modugno şi Andria. Menţionez că în fiecare localitate s-a desfăşurat pe străzi parada portului popular specific fiecărei ţări participante, spre bucuria numerosului public. În continuare a urmat spectacolul propriu-zis prezentat de ţările participante, în care ţara noastră a fost îndelung ovaţionată de publicul prezent în sală, printre care se aflau şi foarte mulţi români stabiliţi în Italia. Aceştia au apreciat autenticitatea obiceiurilor poporului român, a costumelor populare precum şi acurateţea interpretărilor specifice zonei Târnavei Mici.
Participarea la acest prestigios festival nu era posibilă fără o comunicare perfectă între Consiliul Judeţean Alba, repezentat de dl. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui – vicepreşedinte şi cea mai renumită Companie de vinuri din ţară – SC. JIDVEI SRL, domnii Liviu şi Claudiu Necşulescu, mari iubitori de folclor şi cultură care în perfectă simbioză cu Primăria Cetatea de Baltă şi cu domnul primar Mihăilă Cucui, sufletul acestui ansamblu, au făcut posibil ca această comună să reprezinte România cu succes la acest festival de renume.
Pompilia GOGA, director artistic
Foto: Mircea DUMITRESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea