Rămâi conectat

Ştirea zilei

Medicii din centrele de permanenţă nemulţumiţi de întârzierile de plată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ministerul Sănătăţii a închis trei unităţi spitaliceşti de la noi din judeţ, cele din Ocna Mureş, Baia de Arieş şi Zlatna. Pentru a compensa pentru ca bolnavii din aceste zone să aibă asigurată asistenţa medicală, prin hotărârea consiliilor locale şi prin dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică Alba au fost înfiinţate, în fiecare dintre aceste localităţi, câte un centru de permanenţă. În cadrul celor trei centre îşi desfăşoară activitatea un număr de 32 de medici de familie: Ocna Mureş – 16 medici, Baia de Arieş şi Zlatna, câte 8 medici. Pentru ca aceste unităţi să fie funcţionale şi locuitorii să nu fie afectaţi de lipsa spitalelor pe care s-au pus lacăte, pe de o parte primăriile au pus la dispoziţie spaţiile şi şi-au luat angajamentul că vor plăti utilităţile (gaz, curent, apă etc), iar pe de altă parte cadrele medicale s-au asociat, şi-au ales un reprezentant legal şi au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Cei 32 de medici sunt plătiţi în funcţie de orele pe care le prestează, orarul acestora fiind între orele 15.00 – 8.00. Practic aceştia asigură continuitatea asistenţei medicale în afara programului de lucru şi în zilele de sărbători legale. Banii pentru plata medicilor vin de la Ministerul Sănătăţii, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate Alba. Repartizarea medicilor de familie din cele trei centre pe localităţi este următoarea: Centrul de permanenţă din Ocna Mureş, 16 medici pentru o populaţie de 30.000 de locuitori, arondate sunt localităţile Ocna Mureş, Unirea, Lunca Mureş, Noşlac, Fărău, Războieni şi Hopârta; Centrul de permanenţă Baia de Arieş, 8 medici pentru 13.000 de locuitori, arondate sunt localităţile  Baia de Arieş, Sălciua, Ocoliş, Poşaga, Lupşa şi Avram Iancu şi Centrul de permanenţă din Zlatna, 8 medici pentru 14.000 de locuitori, arondate sunt localităţile Zlatna, Pătrânjeni, Galaţi, Valea Mică, Pirita, Trâmpoiele, Izvorul Ampoiului, Dealu Roatei, Vâltori, Feneş, Almaşu Mare, Nădăştie, Glod, Cib, Cheile Cibului, Haneş Brădet, Almaşu de Mijloc şi Meteş.
La fel cum se întâmplă în întreg sistemul sanitar de la noi şi aici sunt probleme din punct de vedere financiar. Medicii de familie din cele trei centre din judeţul nostru sunt nemulţumi ca plata lor se face cu întârziere, ba mai mult unii dintre ei, precum cei de la Ocna Mureş ameninţă că nu vor mai asigura asistenţă medicală dacă situaţia persistă. Aşa cum ne-a precizat dr. George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, problema întârzierii virării banilor este una de nivel naţional, iar Alba nu face notă discordantă. Atât domnia sa cât şi ec. Gheorghe Ştef, preşedintele – director al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ne-au afirmat că medicii îşi vor primi banii, chiar dacă mai târziu decât e normal. „Din cauza modului de lucru, mă refer la circuitul banilor, există aceste întârzieri de plată, dar contractul se va onora. Medicii de familie din centrele de permanenţă de la Ocna Mureş, Baia de Arieş şi Zlatna nu trebuie să aibă reţineri în a-şi desfăşura activitatea sau să aibă temeri pentru că vor fi plătiţi. Am făcut plata pentru luna mai şi acum aşteptăm banii pentru lunile iunie şi iulie”, a precizat ec. Gheorghe Ştef.
Pe parcursul lunii mai a fost funcţional doar centrul de permanenţă de la Zlatna, medicii de familie de aici primind în total suma de 8 mii de lei, tariful la care au fost plătiţi fiind de 5 lei/oră. Suma ce le revine cadrelor medicale de la toate cele trei centre de permanenţă pentru luna iunie este de 15 mii de lei, iar pentru iulie în jure de 16 mii de lei. Aşadar, cei 32 de medici de familie nu vor fi lăsaţi cu „buzele umflate”, chiar dacă vor primi banii cu întârziere. Având în vedere că nu trebuie să plătească chirie, utilităţi şi ţinând cont de situaţia dezastruoasă în care se află sistemul sanitar de la noi aceştia ar trebui să fie puţin mai înţelegători şi să se gândească şi la pacienţi, mai ales că ei au un venit şi din activitatea desfăşurată în cabinetele medicale, deci nu sunt lăsaţi cu buzunarele goale. E într-adevăr o muncă în plus, solicitantă, însă cadrele medicale au ştiut asta în momentul în care au optat să lucreze în aceste centre de permanenţă. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere: Șase ani de cercetări fără niciun rezultat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, aproape de prescriere: Șase ani de cercetări fără niciun rezultat Au trecut șase ani de cercetări fără niciun rezultat în dosarul militarului mort prin electrocutare, pe un tanc, în Gara Alba Iulia. Procurorii l-au absolvit de orice vină, pentru a doua oară, pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea