Rămâi conectat

Ştirea zilei

Membri ai comunităţii din Lumea Nouă atacă cu pietre Universitatea „1 Decembrie 1918”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De curând, în buletinele de ştiri ale posturilor naţionale de televiziune a apărut o ştire potrivit căreia primarul USL din Baia Mare, Cătălin Cerecheş, a decis să ridice un gard de beton în jurul unui bloc de locuinţe în care stau numeroşi cetăţeni de etnie romă. Pe de-o parte pentru a ascunde mizeria acestei clădiri, iar pe de altă parte pentru a-i proteja pe locatarii din apropiere, care au depus nenumărate reclamaţii cu privire la comportamentul turbulent al romilor, care „se ţigănesc” de mai mare dragul, după obiceiul lor: scandaluri, beţii, muzica la maxim, agresarea vecinilor, bulendre întinse la vedere, murdărie etc. Iar lângă gardul cu pricina, primarul intenţionează să amplaseze şi un post de poliţie fix, unde vor lucra poliţişti locali şi jandarmi, împreună cu cetăţeni din etnia respectivă, pentru a asigura ordinea şi liniştea publică. Ştirea respectivă a fost comentată şi dezbătută negativ, ca o formă de discriminare, deşi statisticile arată clar că românii s-au săturat până peste cap de romii care „se ţigănesc” şi, pur şi simplu, nu-i mai vor în preajma lor. Mai ales pe cei care „s-au şcolit” peste hotare, atât în ceea ce priveşte comiterea de infracţiuni, cât şi în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile ce le revin. Iar ei consideră că au toate drepturile şi libertăţile din lume, dar nicio obligaţie de convieţuire paşnică şi de respect faţă de vecini. În astfel de condiţii (mai ales că puradeii o cam zbugheau din faţa blocului în şosea, drept sub roţile maşinilor) fireşte că iniţiativa primarului este lăudabilă. Chiar dacă a fost luată în derâdere, ştirea fiind difuzată cu titlul… „Marele zid ţigănesc”.
l”Marele zid ţigănesc” este necesar şi la Alba Iulia!
Sincer să fiu, iniţial am fost revoltat pentru modul în care a găsit de cuviinţă să procedeze primarul din Baia Mare, dar acum cred că şi la Alba Iulia, în anumite zone, ar trebui procedat la fel. Pentru că ieri am fost anunţat de către asist. univ. dr. Ioan Lazăr, din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de profesie avocat, că sala de sport a universităţii şi căminele studenţeşti au devenit ţinta unor atacuri ale tinerilor romi ce locuiesc în vecinătate. Fapt pentru care tot ieri, 30 iunie 2011, s-a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Şi nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva, o plângere similară fiind făcută încă din data de 21 iunie, pentru alte fapte comise de la începutul acestui an. Astfel, în data de 29 martie un grup de tineri de etnie romă ce locuiesc în zona respectivă, lângă sala de sport a universităţii, a atacat cu pietre clădirea, spărgând cinci geamuri (valoarea pagubei 1.900 de lei). Ulterior, în lunile aprilie şi mai, „cetăţenii” romi din zonă au luat cu asalt gardul de prefabricate din beton şi au distrus 8 dintre plăcile acestuia (valoarea pagubei 400 de lei). În noaptea de 17/18 aprilie a.c. a fost spart un geam de la Căminul studenţesc nr. 2, care comunică de la centrala termică spre exterior, furându-se 90 de metri liniari de cablu electric din cupru şi o rolă prelungitoare de 50 de metri (valoarea pagubei 550 de lei). În noaptea respectivă portarul de serviciu a surprins 4 adolescenţi de etnie romă la locul faptei, dar nu a putut să-i reţină. La cele de mai sus se adaugă disconfortul creat de prezenţa romilor în zonă, de bulendrele lor întinse pe gard şi de faptul că sunt permanent puşi pe scandal şi pe bătaie cu studenţii din cămin.
l”Negocieri de pace”, între universitari şi romi!
Exasperaţi de atitudinea tinerilor romi, nişte angajaţi ai universităţii au încercat să dialogheze cu ei. Cu o obrăznicie greu de imaginat, romii au declarat că vor face „pace”, dacă… vor primi câte o minge lunar (ca tribut!?), pe care s-o izbească de gardul împrejmuitor şi de pereţii şi geamurile sălii de sport şi ale căminului studenţesc. Curios este faptul că deşi universitatea a sesizat în repetate rânduri organele de poliţie şi Primăria Alba Iulia, până acum nu s-a luat nicio măsură, deşi cred că cel puţin o patrulare permanentă în zonă se impune de la sine. Ca să nu mai vorbim de identificarea şi pedepsirea celor ce produc distrugerile.
În fine, am ajuns la concluzia că şi aici, ca şi la Baia Mare, este necesar un „Mare zid ţigănesc”, pentru a-i cuminţi pe romii care „se ţigănesc”. Iată un exemplu cu privire la efectul unor bune intenţii administrative având ca ţintă etnia „defavorizată” a romilor. Să nu uităm că cei ce cauzează acum distrugeri şi pagube universităţii au fost aduşi în cartierul „Lumea Nouă” de către administraţia noastră, care le-a pus la dispoziţie locuinţe sociale, modulate, pentru a avea şi ei condiţii de viaţă omeneşti. Aşadar, prima responsabilitate în „pacificarea” zonei, tot administraţia albaiuliană o are!
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea