Dezinteres al primarilor din regiunea Centru faţă de reducerea poluării cu dioxid de carbon
Comunităţile locale din Regiunea Centru sunt încurajate să reducă emisiile de dioxid de carbon prin intermediul unui nou proiect derulat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru. Obiectivele proiectului ENESCOM sunt promovarea eficienţei energetice, a reducerii emisiilor de dioxid de carbon, precum şi valorificarea energiei din surse regenerabile în rândul comunităţilor locale din Regiunea Centru. ADR Centru desfăşoară o campanie de informare cu privire la Pactul Primarilor şi la modul în care localităţile pot contribui, prin aderarea la această convenţie, la atingerea obiectivelor şi a ţintelor europene privind politica energetică, utilizarea mai eficientă a energiei, creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de CO2. Practic, până în 2020, emisiile de CO2 trebuie reduse cu peste 20% în Uniunea Europeană. Până în prezent, în Regiunea Centru, doar patru localităţi au aderat la Pactul Primarilor şi şi-au asumat obiectivele acestuia: Alba Iulia, Aiud, Braşov şi Avrig. La nivelul României, 20 de localităţi au semnat acest pact iar în toată Uniunea Europeană în jur de 2.000 de localităţi s-au alăturat proiectului. „Participarea atât de redusă a comunităţilor locale în ţara noastră este legată, în opinia mea, de faptul că în România, şi implicit în Regiunea Centru, localităţile sunt preocupate să-şi rezolve în primul rând problemele legate de infrastructură, să-şi repare şcolile şi spitalele şi se gândesc mai puţin la reducerea emisiilor de CO2 şi la eficientizare energetică”, a explicat Simion Creţu, directorul general al ADR Centru. De altfel, la întâlnirea organizată la sediul ADR Centru din Alba Iulia pentru diseminarea obiectivelor Pactului Primarilor au participat reprezentanţii a 8 autorităţi publice locale din doar trei judeţe ale Regiunii Centru, respectiv din partea primăriilor Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mureş, Zlatna, Avrig, Iernut şi Mediaş. „ADR Centru va înfiinţa un birou regional de informare pentru promovarea energiei durabile, prin care va oferi suport şi asistenţă localităţilor în realizarea planurilor de acţiune şi a inventarului emisiilor de dioxid de carbon. Noi organizăm şi întâlniri pentru promovarea acestui proiect, însă nu putem obliga pe nimeni să participe”, a mai precizat Simion Creţu. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
Program de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!