Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parlamentarii PDL de Alba resping regionalizarea României „la urgenţă”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cei patru parlamentari PDL de Alba, senatorii Alexandru Pereş şi Nicolae Dobra, şi deputaţii Clement Negruţ şi Corneliu Olar au declarat ieri în cadrul conferinţei săptămânale a democrat-liberalilor că nu sunt de acord cu regionalizarea în grabă a României. Ei susţin că o asemenea lege, care în alte ţări precum Franţa a fost elaborată în 200 de ani, nu poate fi făcută în România în două săptămâni, deşi toţi cei patru democrat-liberali au recunoscut că ar susţine o reorganizare administrativ-teritorială a ţării în 8 regiuni în care să fie păstrate judeţele, după modelul german sau polonez, însă numai după o analiză temeinică. În plus, democrat-liberalii au spus că, în prealabil, este absolut necesară o consultare a populaţiei şi a tuturor parlamentarilor, nu doar a deputaţilor PDL cu care premierul Emil Boc s-a întâlnit deja dar cărora nu le-a dat detalii despre ce presupune noua lege a reorganizării ţării. Parlamentarii partidului de guvernământ din judeţ s-au arătat surprinşi de „graba suspectă” cu care Guvernul Boc doreşte să-şi asume răspunderea pe legea regionalizării şi au subliniat că ei sunt mai degrabă adepţii modificării Constituţiei. Ei au condamnat aruncarea subiectului în mass-media înainte să fie discutat în cadrul partidului şi al Coaliţiei, ceea ce, spun parlamentarii, îi pune într-o poziţie ingrată faţă de alegătorii din colegii cărora nu ştiu ce să le explice.
Parlamentarii PDL de Alba au părut ieri suspect de prost informaţi în comparaţie cu alţi colegi din ţară. În timp ce cei doi senatori şi cei cei doi deputaţi democrat-liberali declarau la Alba Iulia că nu au cunoştiinţă despre cum va arăta România în urma împărţirii, deputatul Ioan Oltean, secretar-general al partidului le spunea ziriştilor că este foarte posibil ca alegerile din 2012 să se desfăşoare după noua lege. Mai mult, el a anunţat chiar şi viitoarele capitale ale celor 8 regiuni, Braşovului urmând să îi revină această calitate în Regiunea Centru. Părând că nu ştiu nimic despre aceste decizii luate deja, cei patru parlamentarii PDL de Alba au dat asigurări că Alba Iulia are toate atuurile pentru a deveni capitala Regiunii. Nu au părut însă foarte convinşi de această variantă, din moment ce concurăm cu Braşov şi Sibiu, municipii net superioare atât din punct de vedere al numărului de locuitori.

Alexandru PEREŞ: „Boc se grăbeşte suspect cu regionalizarea. Riscăm să ne dăm foc la valiză”
„Subiectul reorganizării administrativ-teritoriale este un subiect mai vechi, din perioada guvernării Năstase. Este un subiect pe care şi eu l-am abordat în mai multe rânduri şi cred că toţi suntem de acord că e nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială a României pe nişte structuri mai puternice, astfel încât să putem fi cât mai eficienţi în atragerea fondurilor europene. Însă regionalizarea nu se poate face în două săptămâni, nu e bine să ne jucăm cu un asemenea subiect pentru că ne putem da foc la valiză în contextul alegerilor de anul viitor. (…) Boc se grăbeşte suspect, nu ştiu de ce Guvernul trebuie să-şi asume legea până la sfârşitul acestei sesiuni. Cred că este nevoie ca acest subiect să rămână mai multă vreme în dezbatere publică”, a precizat ieri, în cadrul conferinţei, senatorul PDL Alexandru Pereş.

Clement NEGRUŢ: „Deocamdată nu susţin regionalizarea sub nicio formă”
Mai radical decât colegul său, deputatul PDL Clement Negruţ a declarat că deocamdată nu susţine regionalizarea sub nicio formă. „Tema regionalizării a fost aruncată pripit pe scena politică, parlamentarii nu au niciun fel de informare despre ce înseamnă practic acest demers. Eu personal nu susţin deocamdată regionalizare sub nicio formă. Nu vreau să fiu folosit într-o abordare pe care nu o cunosc, fără a fi încunoştinţat şi doresc să fiu parte într-o dezbatere, atât eu cât şi populaţia. În plus, premierul Emil Boc nu a reuşit să mă convingă cu explicaţia privind necesitatea regionalizării pentru atragerea fondurilor europene. Mi s-a părut o abordare simplistă, în care nu cred. (…) Totuşi, subiectul regionalizării pus în discuţie de Emil Boc mi se pare o chestiune bătută în cuie, un lucru care trebuie pus în practică degrabă”, a spus Negruţ.

Nicolae DOBRA: „Subiectul e în discuţie de mai multă vreme. Merg cu cei care gândesc o reorganizare fiabilă”
Celălalt senator al PDL Alba, Nicolae Dobra, care susţine că studiază subiectul regionalizării de mai multă vreme, s-a arătat puţin mai conciliant. „Subiectul nu e o noutate. Probabil preşedintele a vrut să tureze puţin motorul pe tema regionalizării având în vedere că de multă vreme se tot discută despre o reorganizare administrativ-teritorială. Se pare că se doreşte o reorganizare de la mare la mic, şi nu invers. Ceea ce ştiu sigur să vă spun este că în curând va fi prezentat un studiu pe această temă, realizat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Eu personal voi merge alături de cei care gândesc o reorganizare fiabilă, a la long”, a declarat Dobra.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea