Sistemul sanitar se umanizează: Program de vizită prelungit la pacienţii internaţi în spitale
Din acest an, pacienţii internaţi în unităţile sanitare publice vor beneficia de un timp prelungit de vizită din partea aparţinătorilor. Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, publicat în 21 decembrie în Monitorul Oficial, programul de vizită în spitale se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00. De asemenea, este strict interzisă percepţia de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice.
Potrivit Ordinului 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice emis de ministrul sănătăţii, spitalele sunt obligate să respecte reglementările privind programul de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.
“Sistemul sanitar s-a dezumanizat. Sistemul trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă. Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cei care au grijă de el„, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Conform documentului, programul de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice se realizează de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică programul de vizită se realizează între orele 10.00 – 20.00. Managerii unităţilor sanitare au obligaţia să afişeze programul de vizite la toate intrările din unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor.
Cum se realizează vizitele la bolnavi
Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp.
Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne. Prin excepţie, în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, familia are dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră, sau poate solicita prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur membru de familie, cu acordul medicului curant, dacă condiţiile din secţia/compartimentul respectivă/respectiv permit acest lucru. În caz contrar, se va asigura accesul familiei periodic la pacient, asigurându-se un spaţiu adecvat de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului respective/respectiv.
De asemenea, pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară”.
În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.
Telefon la dispoziţia aparţinătorului pacientului internat la terapie intensivă
Ordinul mai prevede ca secţiile/compartimentele de terapie intensivă să aibă obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului, de care să fie informaţi şi aparţinătorii.
Sancţiuni drastice pentru agenţii de pază
Documentul vine cu sancţiuni drastice şi pentru agenţii de pază care încalcă dispoziţiile Ordinului. „Conducerea unităţii sanitare publice are obligaţia de a instrui angajaţii serviciului de pază propriu şi pe cei ai firmelor de pază, după caz, asupra programului de vizite, obţinând o declaraţie de la fiecare dintre aceştia prin care se angajează să respecte aplicarea programului respectiv şi să nu pretindă sau să primească niciun fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. În cazul încălcării acestor prevederi se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată, sau încetarea contractului cu firma de prestări servicii de pază”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]