Au început lucrările pentru reconstruirea laturii de vest a Cetăţii Alba Iulia
Cel mai ambiţios, dar mai ales cel mai spectaculos proiect care are în vedere restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Alba Carolina pentru transformarea ei într-un spaţiu confortabil şi agreabil pentru locuitori, dar şi într-o sursă de venit, datorită dezvoltării turismului în jurul acestui obiectiv unicat în România a pornit la drum. Este vorba despre proiectul de reconstruire a laturii de Vest a Cetăţii, în faţa Catedralei Reîntregirii. Latura de vest a fost distrusă (dinamitată) pentru construirea catedralei, dar şi la sugestia unor mari învăţaţi care răspunzând imperativelor vremii (erau anii imediat următori Marii Uniri) au propus distrugerea acestei părţi a fortificaţiei ca semn al sfârşitului dominaţiei străine în Ardeal. Acum doar minţi înfierbântate pot pune la îndoială legitimitatea apartenenţei Ardealului la România şi de aceea a venit vremea ca vechea cetate austriacă să producă bunăstare pentru locuitorii ei. Proiectul face parte dintre cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru care Primăria municipiului Alba Iulia a obţinut finanţare europeană. Deocamdată au loc lucrări de organizare de şantier pentru evitarea apariţiei unor evenimente nedorite. Reconstruirea laturii de Vest va parcurge trei etape astfel:
lEtapa I – Se va reamenaja strada Nicolae Iorga pe segmentul cuprins între Hotel Cetate şi Catedrala Reîntregirii, inclusiv lucrări de relocare a infrastructurii edilitare şi construirea a două poduri de beton armat. Se va realiza legătura între Poarta a IV-a şi Poarta a V-a printr-un pod de lemn destinat pietonilor pentru accesul în cetate şi pe Latura de Sud. Obiectele din locul de joacă vor fi demontate, recondiţionate urmând ca ele să fie reamplasate în aceeaşi zonă în cadrul proiectului. Tot în această etapă se va realiza şi accesul prin poarta a VII-a a Cetăţii spre cartierul Carolina Nord. Prin parcul Unirii se va putea circula aproape ca şi până acum, iar pietonii vor intra deocamdată în Cetate prin faţa catedralei şi pe strada Nicolae Iorga. Accesul auto va fi permis doar riveranilor cu condiţia ca autoturismele să fie parcate în curţi.
lEtapa a II-a – Se vor realiza lucrări de sistematizare generală în zona Parcului Unirii pentru reconstrucţia/restaurarea zidului fortificaţiei din faţa catedralei.
lEtapa a III-a – Se va excava strada Mihai Viteazul pentru lucrările de reconstruire/restaurare a ravelinului Sfântul Mihail şi amenajarea circulaţiilor şi spaţiilor propuse în proiect care vor asigura legătura între latura de Sud şi Latura de Nord.
Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Vasile Hârjoc, atletul cugirean, premiat de Federația Europeană de Atletism Masters pentru performanțele remarcabile obținute în anul competițional 2024
Vasile Hârjoc, atletul cugirean, premiat de Federația Europeană de Atletism Masters pentru performanțele remarcabile obținute în anul competițional 2024 Federația Europeană de Atletism Masters (EMA) a premiat sportivii Masters pentru anul competițional 2024, eveniment care s-a dorit să sărbătorească, nu doar performanțele sportive, ci și curajul, pasiunea și spiritul de viață fără vârstă al câștigătorilor […]