Rămâi conectat

Actualitate

Batalionul 136 Geniu “Apulum” din Piaţa Cetăţii Alba Carolina, pe cale să devină campus universitar

Bogdan Presecan

Publicat

în

Două dintre clădirile în care îşi desfăşoară activitatea UM 01684 – Batalionul 136 Geniu “Apulum” din Piaţa Cetăţii Alba Carolina sunt pe cale să devină cămine studenţeşti ale Universităţii „1 Decembrie 1918”.

Demersurile lui Daniel Breaz, rectorul Universităţii albaiuliene, pe lângă autorităţi pentru ca spaţiile unităţii militare să fie transferate din proprietatea Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) în cea a  Universităţii „1 Decembrie 1918” au ajuns până la Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării. Acest lucru a fost posibil în urma unei întâlniri a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi a deputatului Teodor Atanasiu cu ministrul Apărării. Atanasiu, la rândul său fost ministru la Apărare, este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Corneliu Dobriţoiu.

Roman a declarat că discuțiile purtate cu oficialii ministerului au fost de bun augur, iar următoarea constă în finalizarea şi depunerea la Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a documentaţiei necesare, urmând ca membrii CSAT să ia decizia finală.

Pentru ca documentația să ajungă pe masa CSAT este obligatoriu ca înainte Ministerul Apărării să îşi dea acordul pentru cedarea clădirilor către Universitatea albaiuliană.

În acest sens, Daniel Breaz a primit asigurări și de la ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că personal va face demersuri la nivel guvernamental pentru ca aceste clădiri aflate în proprietatea MAPN să fie transferate către instituția de învățământ.

Clădirile unității militare, ce străjuiesc latura de Est a Pieței Cetății Alba Carolina (fostul parc Custozza) se află într-o avansată stare de degradare. Este singura latură parte care face notă discordantă cu celelalte 3 laturi, care mărginesc Piața Cetății, respectiv Universitatea “1 Decembrie 1918” la Nord, Sala Unirii la Vest și clădirea unde funcționează cafeneaua Carolina, recent restaurată la Sud.

Trecerea clădirilor Batalionul 136 Geniu “Apulum” în patrimoniul universității ar putea reprezenta pe de-o parte, cea mai rapidă soluție pentru reabilitarea acestor edificii, iar pe de altă parte unul dintre cele mai atractive campusuri studențești din țară, ce ar putea da un plus de viață Cetății.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când vor fi interzise centralele de apartament în România: Noile sisteme de încălzire permise

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când vor fi interzise centralele de apartament în România: Noile sisteme de încălzire permise Una din trei locuințe din România este încălzită prin centrale de apartament, dar acest lucru este pe cale să se schimbe radical, pentru că Guvernul lucrează la modificarea legii privind performanța energetică a clădirilor, urmând să interzică centralele de apartament care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea