FOTO/VIDEO: S-a inaugurat noua Secţie de Oncologie medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Alba Iulia se poate mândri cu una dintre cele mai moderne secţii de Oncologie din ţară. Astăzi a fost inaugurată noua secţie de oncologie din cadrul Spitalului de Urgenţă Alba.
Deschiderea oficială a început cu sfinţirea încăperii prin slujba religioasă ţinută de Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Irineu, împreună cu un un sobor de preoţi. La eveniment au luat parte aproximativ 200 de persoane printre care s-au numărat dr. Răzvan Curcă – director medical, Nicoleta Coşarcă – manager spital, Monica Oneţiu – director îngrijiri medicale, Diana Mârza – director financiar contabil, ec. Gheorghe Ştef – director preşedinte CAS Alba, dr. Gheorghe Muntean – director adj. CAS Alba; preşedintele colegiului medicilor Gheorghe Vieru, Horia Timiş – director DSP Alba, oficialităţi locale şi judeţene: Ion Dumitrel -preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Dan Coriolan Simedru- prefect de Alba, Alin Cucui şi Florin Roman – vicepreşedinţi ai CJ Alba, Liviu Necşulescu -patron Jidvei, precum şi alţi invitaţi.
Toţi cei prezenţi au putut privi pe monitoare imagini din vechea secţie de oncologie şi imagini cu secţia aşa cum arată ea în prezent. Secţia de oncologie are 11 saloane, 7 la etaj şi 4 la parter, cu un număr total de 37 de paturi plus 3 rezerve, fiecare salon fiind dotat cu baie proprie (duş special făcut pentru a putea spăla pacienţii chiar şi în cărucior), mobilier de ultimă generaţie, calculatoare, monitoare, aparatură medicală, geamuri termopan cu protecţie solară, detector de fum, sistem de alarmare a asistentelor de la patul bolnavului şi chiar şi aer condiţionat. Potrivit cadrelor medicale, sala de chimioterapie este acum de 7 ori mai mare decât cea din vechea locaţie.
Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, a declarat că va sprijini şi va fi în continuare alături de Spitalul Judeţean Alba.
„Aici este un model a ceea ce înseamnă descentralizare. S-a terminat cu responsabilitatea ministerelor şi a Bucureştiului. Asta e responsabilitatea administraţiei locale şi judeţene, aici este un rezultat. În ceea ce priveşte modernizarea celorlalte secţii vor continua şi în ceea ce priveşte dotarea şi în ceea ce priveşte atragerea de medici. Vreau să mulţumesc tuturor medicilor din acest spital pentru că au fost alături de noi tot timpul, asistentelor medicale şi tuturor celor care lucrează aici”.
„După aproape 5 ani de la constituirea secţiei de Oncologie medicală a SJUAI, iată că astăzi se concretizează proiectul de reabilitare a acestei secţii. A fost un proiect care părea iniţial foarte ambiţios, dar care, graţie sprijinului Consiliului Judeţean Alba şi Ministerului Sănătăţii, precum şi a numeroşi sponsori, a devenit realitate. Campania „Înger păzitor”, precum şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia au fost un sprijin deosebit de important pe tot parcursul proiectului. Dar apreciem în egală măsură şi oamenii simpli, care ne-au ajutat, cu contribuţia lor, să aducem la bun sfârşit proiectul de reabilitare a secţiei de Oncologie medicală a SJUAI. Tuturor le mulţumim în numele pacienţilor actuali şi viitori, beneficiarii finali ai acestei secţii”, a declarat dr. Răzvan Curcă, directorul medical al SJUAI.
„Ne bucurăm că am ajuns până aici, ne bucurăm că reuşim să oferim astfel de condiţii pacienţilor noştri, care din păcate sunt de trei ori mai mulţi faţă de când am ajuns aici pentru prima dată, în 2002”, a mai precizat Răzvan Curcă.
Primarul Mircea Hava a ţinut să-i felicite pe toţi cei care au participat la realizarea acestui obiectiv şi a menţionat că s-a demonstrat că adevărata descentralizare este aici.
„Dacă autoritatea locală judeţeană doreşte să aibă ceva poată să facă. Până la Bucureşti este departe, Bucureştiul are alte probleme, iar problemele astea au rămas aici”, a declarat primarul Mircea Hava.
„Vă mulţumesc pentru acest moment înălţător, un moment de solidaritate umană, în care s-a dovedit că toţi au putut să-şi dea mâna pentru a realiza un obiectiv extraordinar. Este cea mai grea secţie a Spitalului Judeţean şi poate că mult timp a fost lăsată în suferinţă. Iată că astăzi putem să arătăm o nouă faţă şi să demonstrăm că judeţul Alba se poate civiliza cu cei aflaţi în gravă suferinţă”, a declarat prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru.
Totodată, acesta a ţinut să precizeze că domnul ministru Vasile Cepoi a vizitat în timp ce era în construcţie acest obiectiv şi că le transmite mulţumirile şi recunoştinţa dânsului tuturor celor implicaţi, că a fost plăcut impresionat şi că nu a uitat promisiunea şi va găsi resursele financiare pentru a sprijini în continuare sănătatea din judeţul Alba.
Printre cei prezenţi s-a aflat şi domnul Liviu Necşulescu, patron la S.C. Jidvei, fost pacient al medicilor din Spitalul Judeţean Alba. Acesta a ţinut să le mulţumească medicilor pentru succesul operaţiei din urmă cu 12 ani.
„În anul 2000, la 70 de ani, am fost operat aici. Mi-au prelungit viaţa şi am ajuns la 82 de ani, merg înainte tot cu dumnealor alături… şi cu Dumnezeu. Le mulţumesc tuturor doctorilor de aici şi oricând au nevoie de mine, le stau la dispoziţie”, a declarat Liviu Necşulescu, patron S.C. Jivdei.
Datele financiare ale acestei investiţii sunt următoarele:
Total proiect reabilitare: 2.873.384 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 1.713.384 lei, Ministerul Sănătăţii 950.000 lei, iar din donaţii şi sponsorizări au fost obţinuţi 210.000 lei
Total dotări secţie: 634.000 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 578.200 lei, iar din donaţii şi sponsorizări au fost obţinuţi 55.800 lei.
Total general: 3.507.384 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 2.291.584 lei, Ministerul Sănătăţii 950.000 lei iar 265.800 lei au provenit din donaţii şi sponsorizări ale unor firme sau persoane fizice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]