Rămâi conectat

Actualitate

ADR Centru: Modele de îmbunătățire a atractivității zonelor rurale, dezbătute la Riga

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Continuând linia de reprezentare a Regiunii Centru în cadrul proiectelor de cooperare interregională europeană, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru implementează începând cu luna ianuarie a acestui an proiectul “GRISI PLUS – Geomatică și Soluții Informatice pentru Zonele Rurale”, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului INTERREG IV C.

Proiectul GRISI PLUS abordează procesul de dezvoltare regională dintr-o perspectivă nouă, utilizând informașiile de tip geografic, procesate cu ajutorul unor sisteme și aplicații informatice specifice, pentru îmbunătățirea nivelului de atractivitate economică a zonelor rurale din Europa. Pe durata celor 3 ani de desfășurare a proiectului, cei 14 parteneri proveniți din 11 state membre ale Uniunii Europene, printre care se numară și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, vor identifica și împărtăși cele mai bune practici din acest domeniu și vor depune eforturi pentru promovarea activităților și rezultatelor acestui proiect.

Principala sesiune de dezbateri a proiectului, destinată prezentării celor mai bune experiențe în domeniul utilizării instrumentelor geomatice pentru îmbunătățirea atractivității zonelor rurale din Europa a avut loc în cursul săptămânii trecute la Riga, în Letonia. În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate și dezbătute peste 30 de modele de succes dintre care 3 au aparținut Regiunii Centru.

Cele trei bune practici prezentate de ADR Centru în cadrul dezbaterilor au vizat: instruirea cadrelor didactice în înțelegerea și utilizarea instrumentelor geomatice, prin proiectul ”GeoSpace”; stimularea spiritului antreprenorial în zonele rurale prin proiectul ”Rural-Manager” și dezvoltarea unei piețe ocupaționale alternative în zonele rurale, prin proiectul ”Noi oportunități de ocupare în mediul rural prin Telework”. Într-o fază ulterioară a proiectului fiecare regiune parteneră în GRISI PLUS va analiza din punct de vedere al fezabilității și transferabilității aceste bune practici și va elabora un plan de implementare la nivel regional a exemplului cel mai potrivit și viabil.

”Îmbunătățirea gradului de utilizare a tehnologiei GIS în procesul de planificare și programare a dezvoltării regionale dar și ca suport pentru luarea deciziilor la nivel politic și administrativ reprezintă un obiectiv mai vechi al ADR Centru, participarea în cadrul proiectul GRISI PLUS reprezentând o valoare adăugată în acest demers. Faptul ca bunele practici prezentate de noi în cadrul întâlnirii de la Riga, au fost apreciate de partenerii străini reprezintă un bun rezultat, însă interesul nostru se concentrează în mod special spre analiza și identificarea acelor bune practici, prezentate de partenerii noștri, ce vor putea fi transferate cu succes la nivelul Regiunii Centru. De asemenea, nu trebuie să uităm că acest proiect vizează îmbunătățirea gradului de atractivitate a zonelor rurale, Regiunea Centru deținând un potențial uriaș în acest domeniu. Bunele practici împărtășite în cadrul proiectului GRISI PLUS pot constitui un punct de pornire în valorificarea acestui potențial”, a declarat Simion Crețu, Director General al ADR Centru.

GRISI PLUS este doar unul din cele 4 proiecte de cooperare interregională finanțate în cadrul programului INTERREG IV C al Comisiei Europene, implementate la nivelul Regiunii Centru de catre Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Celelalte 3 inițiative vizează domeniile: Îmbătrânire și declin demografic, Sănătate în alimentație și Instrumente financiare de tip Non-grant pentru întreprinderi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Intervenție Salvamont Alba pentru recuperarea cadavrului găsit în Poiana Vadului

Bera Larisa

Publicat

în

Intervenție Salvamont Alba pentru recuperarea cadavrului găsit în Poiana Vadului Salvamont Alba, acționează în sprijinul poliției române pentru evacuarea unei persoane decedate în zona greu accesibilă la Vadu Moților -Poiana Vadului. Salvamont Alba participă cu trei salvatori montani și un voluntar. Citește și: FOTO | CADAVRUL unei persoane descoperit de Jandarmii Montani Arieșeni în afara […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea